• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, PNL: Oierul român dă mielul cu 1,2 euro/kg, cel irlandez primește 4,7 euro/kg

    Oana Timar -

    Fermierii români primesc pentru carnea de miel un preț de peste trei ori mai mic decât prețul încasat de crescătorii din Irlanda. Europarlamentarul Daniel Buda a vizitat recent Irlanda unde a participat la un mare eveniment agricol, prilej cu care a discutat cu fermierii de acolo și a aflat ce avantaje au crescătorii străini de animale în comparație cu cei din România.

    ”O concluzie amară după cele trei zile petrecute în Irlanda. De ce?! Simplu! 4,7 euro pe kg de miel în Irlanda față de 1,2 euro pe kg de miel în România reprezintă expresia incompetenței și incapacității acestui ministru de a face ceva pentru sectorul de ovine Și, implicit, falimentul acestui sector. Rușinoasă diferența de preț. Te intrebi de ce oare românașul este atât de bătut de soartă cu guvernanți atât de lipsiți de viziune?! De ce oare nimeni nu a făcut nimic să avem și noi acces la o astfel de piață? Măcar de ar fi fost 2 euro dacă nu 4,7 de euro”, a scris europarlamentul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

    Din discuțiile cu fermierii irlandezi, Daniel Buda a aflat și că aceștia au la dispoziție 6 scheme de sprijin începând cu bunăstarea. ”Este mai mult decât rentabil să crești oi în Irlanda. Statul se implică în cercetarea acestui sector finanțând serios noile provocări din domeniu, punând un accent deosebit pe transferul de rezultate în teren. La o simplă asociație sunt înscriși peste 8.000 de fermieri crescători de oi. Fiecare are acces în timp real la rezultatele cercetării, fie că vorbim de medicamente, furaje, sisteme de întreținere care pot fi implementate cu succes în orice loc”, a mai precizat europarlamentarul.

    Ferma mixtă – ovine și bovine este promovată ca o alternativă profitabilă în Irlanda, țară unde acest model de business este popularizat prin schimburi de experiență. ”Statul susține financiar un model de fermă mixt, de creștere a oilor și a vacilor, unde fermierii pot merge să vadă în realitate rezultatele cercetării dar și faptul că “se poate”! Chiar dacă și ei au o problemă cu forța de muncă, despre care o să mai vorbim, diferențele sunt de la cer la pământ”, a precizat Daniel Buda.

    Supărarea și revolta europarlamentarului clujean sunt cu atât mai mari cu cât România se clasează pe locul trei la nivel european în ceea ce privește efectivele de ovine, cu 9,8 milioane de capete. ”Problemele reale ale fermierilor nu au fost niciodată tratate cu seriozitate de Guvernul PSD-ALDE și în special de prim-baciul național, ministrul Petre Daea, cel care a ridicat oaia românească la rang de “statuie vie” însă doar la nivel declarativ. Și asta nu doar pentru că fermierii români sunt departe de nivelul subvențiilor pe care le primesc alți fermieri din statele UE, dar lipsa abatoarelor și a centrelor de sacrificare fac ca fermierii să își arunce pe câmp animalele bolnave sau moarte, lâna este arsă la marginea drumurilor în lipsa centrelor de colectare și, mai grav, exporturile de ovine prin portul Constanța sunt puse în pericol din cauza Pestei Porcine Africane. Vor rămâne fermierii pe cap cu sute și mii de miei într-un an în care producerea furajelor a fost extrem de dificilă. Iar oaia nu e mașină să o lași fără benzină. Să ne ferească Dumnezeu de Pesta Micilor Rumegătoare, boală care afectează oile și caprele prin Bulgaria, pentru că atunci, sectorul creșterii ovinelor ar fi pus definitiv pe butuci, alături de cel al cărnii de porc”, a mai spus europarlamentul român.

    Daniel Buda îi recomandă ministrului agriculturii Petre Daea un schimb de experiență cu omologii din Irlanda. ”Dacă va știi să tacă și să asculte, nu să vorbească întruna ca o moară stricată, în mod cert ar avea ce să învețe și, mai ales, ce să transpună la nivel național”, crede europarlamentarul PNL.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!