• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

  agrointeligenta.ro -

  Pregătirea livezii pentru iarnă îi preocupă în această perioadă pentru proprietarii plantațiilor de pomi fructiferi. În toiul recoltării la ultimele fructe, fermierii iau în calcul lucrările ce trebuie efectuate pentru sănătatea pomilor înainte de venirea iernii.

  Lucrările de toamnă ce trebuie făcute în livadă înainte de venirea iernii sunt importante pentru ca pomii fructiferi să treacă cu bine de sezonul rece, dar și să aibă rod bun în anul următor.

  Lucrări de toamnă în livadă: culesul fructelor

  Lucrări de toamnă în livadă: Finalizarea culesului

  Finalizarea recoltării este una dintre cele mai importante lucrări de toamnă în livadă. Nu doar că se asigură rentabilitatea plantației, dar culesul în totalitate a fructelor este ceea ce pomii au nevoie pentru a intra în noul ciclu de producție.

  Lucrări de toamnă în livadă: Eliminarea fructelor mumificate

  Eliminați fructele mumificate. Acestea sunt un pericol de îmbolnăvire pentru pomii fructiferi întrucât sunt deja afectate de monilioză, o boală specifică sâmburoaselor. Mare atenție mai ales la pruni.

  Lucrări de toamnă în livadă: Curățarea frunzelor căzute

  Curățarea frunzelor și a resturilor trebuie să fie o preocupare a pomicultorilor în sezonul de toamnă. Eliminați patul de frunze căzute, dar și crengile rămase poate după cules. Acum verificați și dacă aveți pomi tineri care s-au uscat și care, la fel, trebuie eliminați din livadă. Toate resturile rămase pe pământ pot reprezenta focare de boli și locul unde dăunătorii își fac culcuș pentru ca apoi să atace pomii roditori.

  Lucrări de toamnă în livadă: Săpatul la baza pomilor

  Săparea pomilor fructiferi la bază este o lucrare ce se poate face din august și până chiar în octombrie dacă toamna este blândă. Lucrarea presupune săpatul la o adâncime de 15 centimetri și afânarea solului de la baza arborilor. Scopul este de a combate în mod ecologic un dăunător periculos, respectiv cotarul brun. Acesta atacă mai ales prunul, iar perioada de depunere a ouălor este toamna, astfel că lucrarea de săpare împiedică urcarea femelelor în pom pentru această etapă din procesul de înmulțire.

  Fertilizarea de toamnă a pomilor fructiferi

  Lucrări de toamnă în livadă: Fertilizarea pomilor fructiferi

  Fertilizarea pomilor fructiferi toamna presupune îngrășarea de bază a solului odată cu arătura, frezarea, săparea, ocazie cu care se încorporează în sol toate îngrășămintele organice din norma anuală ( gunoi de grajd, de pasăre și/sau compost ), îngrășăminte cu fosfor și potasiu, precum și 1/3 din norma anuală de azot.

  Norma de gunoi de grajd care se aplică o dată la 3 ani în livezi este de 30-40 t/ha ,în funcție și de necesitățile și tipurile de sol. Se recomandă efectuarea în prealabil de analize de sol.

  Lucrări de toamnă în livadă: Udarea livezii

  Udarea livezii poate fi o lucrare binevenită în contextul unei toamne lungi și secetoase. Atenție însă ca udarea să nu se facă prea târziu și să pună în pericol pomii prin înghețarea apei suplimentare.

  Lucrări de toamnă în livadă: Tăierile de toamnă

  Tăierea ramurilor este și ea foarte importantă înainte de venirea iernii. Tăierile de toamnă sunt menite să elimine ramurile uscate sau bolnave, dar și să ajute forma coroanei. Pentru a preveni îndesirea prea mare, se taie ramurile intercalate și cele îndreptate spre interior. Se pot alege ramurile care vor da rod în anul viitor, celelalte fiind eliminate, iar coroana va permite tuturor ramurilor să aibă parte de soare.

  Lucrări de toamnă în livadă: Tăierile de rodire

  Tăierile de rodire se fac și ele în perioada de repaus vegetal, între momentul căderii frunzelor și înmugurire. Aceste tăieri se pot face și iarna dacă sunt zile mai calde, însă lucrarea de tăiere se recomandă a fi efectuată toamna pentru a se evita situația în care sezonul rece nu oferă ”ferestrele de căldură” necesare. Avantajul tăierilor de rodire efectuate din toamnă este acela că seva va fi direcționată numai către ramurile ce vor rodi în anul următor, spre deosebire de tăierile de primăvară, când pe intervalul toamnă-iarnă, seva ajunge către toate ramurile, chiar și la cele ce vor fi tăiate ulterior.

  La pomii fructiferi de vară (cireș, cais, vișin, piersic), tăierile se pot face și mai repede, la sfârșitul lui august, dar numai după recoltă. După tăiere, toate rănile și zonele tăiate trebuie netezite bine și apoi acoperite cu mastic sau cu vopsea pe bază de ulei vegetal.

  Lucrări de toamnă în livadă: Plantarea pomilor fructiferi

  Plantarea pomilor fructiferi este o altă lucrare ce se face toamna în livadă. Se recomandă ca plantările să înceapă din luna octombrie și se pot fi efectuate până la momentul în care nu avem risc de îngheț.

  Lucrări de toamnă în livadă: Stropirea pomilor

  Stropirea pomilor fructiferi sau, mai corect spus, aplicarea tratamentelor fitosanitare, nu este o lucrare caracteristică toamnei. Stropiri se fac tot timpul anului, însă înainte de venirea iernii, pomii pot beneficia de un tratament preventiv foarte important. Toamna, stropirea pomilor fructiferi se face cu fungicide pe bază de cupru, tratamentul fiind recomandat să se aplice după căderea frunzelor la majoritatea speciilor, perioada indicată fiind din luna noiembrie încolo.

  Cel mai des, fungicidul pe bază de cupru folosit de către pomicultori este zeama bordeleză, astfel că acest tratament mai este denumit și stropirea albastră. Tratamentul nu se va efectua dacă temperaturile nu sunt peste 6-7 grade Celsius pentru a elimina riscul de îngheț a lichidului pe pomi. Totodată, zeama bordeleză sau alt fungicid cupric nu se amestecă cu insecticide cu formulare ulei. Aceste tratamente se vor efectua la cel puțin o săptămână distanță și pentru stropire se poate alege produsul Mospilan.

  Tratamente la pomii fructiferi în octombrie

  Dacă urmați schemele cu tratamente fitosanitare recomandate de Pepinierele Roman, atunci în luna octombrie după recoltare se aplică un tratament cu Funguran în concentrație de 0,3%, unele dintre bolile pe care le previne fiind mana, alternarioza, bacteriozele, monilioza. Cuprul întăreste sistemul natural de apărare al plantei si are efect antiseptic. După absorbire, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor.

  Fungicidul pe bază de cupru este un fungicid de contact, adică nu pătrunde în ţesutul plantelor. Acest tip de fungicide reprezintă o soluție de suprafață, ea se va pulveriza pe întreaga plantă: ramuri, frunze, ramuri, tulpină fiind activă circa 2 săptămâni după aplicare.

  Tratamente la pomii fructiferi în noiembrie

  În luna noiembrie, după ce aproximativ 30- 50 % din frunze au căzut, la pomii fructiferi se aplică un tratament cu sulfat de cupru 3% (300 gr / 10 lapă + uree 5 % ( 500 gr/10 l apă). Acest tratament are o importanță deosebită având un caracter obligatoriu pentru menținerea stării de sănătate a pomilor fructiferi.

  La speciile piersic, nectarin și migdal, dar și la vița de vie, concentrațiile la stropirile din luna noiembrie se reduc astfel: sulfat de cupru 1,5% (150 gr/10 l apă) + uree 2% ( 200 gr/10 l apă).

  Aceste tratamente au rol de fungicid acoperind eficient în această perioadă rănile, crăpăturile și zonele din care frunzele se desprind de pe ramuri, toate constituind porți de intrare a bolilor, rol de îngrășământ la nivel de muguri ajutând la o bună pornire în vegetație in sezonul următor, dar și rol important la descompunerea ușoară și rapidă a frunzelor pe care se află de obicei rezerva de agenți patogeni

  În timpul efectuării tratamentelor se recomandă purtarea echipamentelor de protecție.

  Lucrări de toamnă în livadă: Protejarea tulpinilor

  Rozătoarele sunt dăunători periculoși ai livezii, astfel că împotriva lor puteți lua măsuri menite să protejeze scoarța pomilor. Învelirea trunchiului cu materiale protectoare va ține nu numai iepurii la distanță, dar va proteja și arborii de gerul extrem care conduce la crăpături în coaja pomilor fructiferi. Pentru învelirea pomilor de pot folosi cartoane, trestie, plase speciale sau chiar resturi vegetale. Împotriva rozătoarelor puteți pune și capcane sau momeli chimice.

  Lucrări de toamnă în livadă: Văruirea pomilor

  Văruirea pomilor toamna este un proces similar cu văruirea efectuată primăvara. Pomii se dau cu var toamna, la finalul sezonului lor de vegetație doar în cazul în care acest proces nu a fost efectuat înainte.


  Te-ar mai putea interesa

  Irigaţiile tradiţionale – cunoştinţe, tehnică şi organizare. Dosar pentru UNESCO Legume care se plantează și se seamănă în luna ianuarie Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

  Ultimele știri

  Subvenții APIA – o nouă listă la plată cu peste 10.000 de fermieri Ucraina se angajează să limiteze exporturile în UE pentru a evita închiderea graniței cu Polonia Polonia: Luăm în calcul închiderea graniței cu Ucraina. Oficial ucrainean: Nu s-a negociat așa ceva!