• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CIOBANII SUPĂRAȚI AU AJUNS LA BUCUREȘTI: „INTRĂM ÎN GREVA FOAMEI. AȘTEPTĂM TOȚI COLEGII ALĂTURI DE NOI!”

  Ramona Dascălu -

  Oierii supărați au ajuns la București! În fața Ministerului Agriculturii, în această dimineață, așa cum au promis, au ajuns ciobanii nemulțumiți de politicile de subvenție din oierit, dar și de situația generală a crescătorilor de ovine din România.

  Șase oieri au ajuns până acum în fața Ministerului Agriculturii. Crescătorii au veniți îmbrăcați cu cojoace și au adus cu ei și doi berbeci: unul cu origine, care beneficiază de sprijinul cuplat pe ovine, și un al doilea fără origine, deci fără acest sprijin, dar mult mai voinic decât cel subvenționat pentru reproducere.

  ”Noi aveam astăzi o ședință la ANZ (Agenția Națională pentru Zootehnie – n.r.) ce s-a amânat în data de 12 (vineri, 12 octombrie – n.r.). Noi oricum nu plecăm de aici, așteptăm colegi din toată țara, ciobani ca noi cu probleme, să vină alături de noi, să ne susțină. Noi din momentul acesta intrăm și în greva foamei”, a declarat Dan Petrescu, oieri din Curtea de Argeș.

  Crescătorul de ovine, recunoscut drept un mare critic al politicilor de subvenție din România, a precizat că alături de cei care au ajuns astăzi la București se vor alătura și alți fermieri. ”Vin, sunt pe traseu, vin mulți. Dormim aici în stradă, de aia ne-am luat cojoacele pe noi. Ciobanii din țară să știe, să vină alături de noi că va fi rău și pentru ei. (…) Să poveștește că sunt doi-tre care au cazuri, dar nu e adevărat. În ultimii ani, în toată țara sunt sute, mii de fermieric are au ajuns în sapă de lemn”, a vorbit Petrescu despre motivele pentru care oierii sunt nemulțumiți.

  Berbec cu origine si berbec fara origine
  Un berbec fără origine (dreapta) este mult mai voinic și cu mai multe calități de reproducători decât un exemplar cu origine care primește subvenție specială

  Oierii veniți la București spun că cel mai mult sunt afectați de sistemul inegal de subvenționare. Astfel, dacă Ajutorul Național Tranzitoriu se achită pentru toate oile declarate la APIA, al doilea sprijin, cel cuplat, se plătește pentru efective între 250 și 600 de capete și numai pentru animale din Registrul Genealogic și pentru care se face Controlul Oficial al Performanțelor (COP). De anul trecut, în legislație s-a introdus obligativitatea  de a avea un mascul, un berbec, la fiecare 35 de ovine femelă eligibilă la sprijinul cuplat. Modul în  care s-au stabilit acești berbeci cu origine îi nemulțumește pe oieri care spun că s-a creat o piață în care animale de slabă calitate au primit recunoaștere de reproducători de elită în timp ce berbeci valoroși nu sunt recunoscuți.

  Dan Petrescu oier
  Oierul Dan Petrescu (dreapta) a acceptat într-un final să discute cu Ministrul Agriculturii

  Dacă inițial, oierii au refuzat să meragă la discuții în Ministerul Agriculturii, în jurul orei 10.00, unul dintre aceștia, Dan Petrescu, a acceptat invitația de a dialoga, se pare, chiar cu Ministrul Agriculturii.

  Crescătorii ajunși deja la București vin din mai multe județe ale țării, precum Argeș, Bihor, Sibiu, Alba sau Sălaj. Toți se plâng de prețul mic al cărnii de ovină, dar și de condițiile imposibile de a abatoriza animalele și de a le pune pe piață cu toate formele legale.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! Adrian Oros, anunț despre programul privind Instalarea Tinerilor Fermieri!

  Ultimele știri

  Mesaj ferm de la Bruxelles privind subvențiile fermierilor: Nu purtăm negocieri în secret cu statele membre! Bayer a deschis perioada de trimitere a aplicațiilor pentru Grants4Ag! Sprijin financiar pentru abordări noi în cercetarea culturilor Ordin de ministru – ÎN VIGOARE pentru terenurile care primesc subvenții de la APIA!

  Căutare în articole