• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • IRIGAȚII CU DEDICAȚIE? INVESTIȚIILE CURG NUMAI acolo de unde vin voturile! RESTUL? CONDAMNAȚI LA SECETĂ!

  Vlad Macovei -

  Agrointeligența, numărul 1 în informarea fermierilor, se implică activ în prezentarea și rezolvarea problemelor fermierilor din întrega țară. Am decis să ne implicăm activ în rezolvarea uneia dintre aceste probleme pentru că vorbim de o veche meteahnă a administrației publice, locale și centrale, din România: investițiile publice cu dedicație. Un program național de irigații care promitea să vină în sprijinul tuturor fermierilor pare să îi ocolească tocmai pe cei care fac performanță, dar care nu se află în județele unde PSD nu are un interes politic major. Astfel, Banatul și Crișana – zone care s-au confruntat cu secetă și anul trecut, dar și anul acesta la culturile semănate în toamna lui 2017, au fost excluse complet din programul de reabilitare a sistemului national de irigații. Mai mult, fermierii de aici nu sunt lăsați nici să investească fonduri proprii pentru a reface instalațiile principale de pompare, iar de acces la apa din subteran, nici vorbă!

  De peste un an, ministrul agriculturii se află într-o adevărată campanie de imagine în care colindă anumite județe unde, rând pe rând, dă drumul stațiilor de pompare. Doar anumite zone, județe preferențiate, se bucură de atenția autorităților. Culmea, din tot planul de investiții, o mare regiune agricolă a fost exclusă, iar fermierii de aici nu înțeleg de ce li s-a pus o talpă și ei au rămas în afara sistemului care ar trebui să aibă în vedere o distribuire echitabilă a investițiilor la nivel national.

  În vestul României, fermierii au avut secetă și anul trecut, și anul acesta. N-au primit nici despăgubiri pentru calamitate, ci, în plus, au fost excluși din programul de reabilitare al sistemelor de irigații. Astfel, aici își desfășoară activitatea ferme care au investit enorm în ultimii ani, însă par să fie complet ignorate de ministrul Petre Daea și schema lui pentru irigații. De 3 ani de zile, mai mulți fermieri din județul Arad duc o adevarată luptă cu morile de vânt în sensul de a obține suportul autorităților publice competente (ANIF, Ministerul Agriculturii) pentru rezolvarea problemei irigațiilor, fără ca până în prezent să fi obținut altceva decât amânări și promisiuni.

  Investiții de 27 de milioane de euro, acces interzis la apă

  Să vedem un studiu de caz extrem de util, pe care l-am documentat zilele trecute, întrebând în stânga și în dreapta despre situațiia irigațiilor în Câmpa de Vest. Una dintre societățile din zonă a cunoscut o creștere continuă în perioada ultimilor 10 ani, fiind investite peste 27 milioane de euro pentru dezvoltarea fermei și a exploatației agricole, principala problemă cu care se confruntă societatea este lipsa posibilităților de irigare a terenurilor agricole. În acest sens, încă din anul 2015 societatea a început demersurile pentru achiziționarea unor agregate de udare moderne, implementând din fonduri proprii un sistem funcțional de irigații cu tehnologie de ultimă generație pe o suprafață de circa 250 de hectare. De atunci și până în prezent reprezentanții societății au depus toate eforturile în scopul extinderii suprafeței irigate, demersuri deocamdată fără rezultat.

  Stația locală de pompare, tăiată de pe lista de investiții

  Într-o primă fază, ferma a încercat să își extindă suprafața irigată cu apă extrasă din subteran, dar acest lucru a fost imposibil din cauza scăderii drastice a nivelului pânzei freatice în perioada ultimilor ani. Ca urmare, singura soluție rămasă era repunerea în funcțiune a stației de pompare Păuliș. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, reprezentații societății au fost informați că nu sunt suficiente simple reparații de moment, ci este neceesară o amplă investiție de reabilitare și retehnologizare pentru care trebuie alocate fonduri bugetare. Singura posibilitate de obținere a resurselor bugetare necesare pentru reabilitarea stației de pompare era includerea ei în Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România. Cu toate acestea, stația de pompare Păuliș, ca de altfel nicio componentă a infrastructurii de irigații din zona de vest nu a fost inclusă în PNI aprobat prin HG nr.793/26.10.2016, motivația fiind aceea că fermele agricole din zona nu îndeplinesc criteriile pentru a fi sprijinite în sensul dezvoltării sistemelor de irigații.

  Reabilitarea unei mari stații de pompare, considerată ”neviabilă economic”

  În vederea soluționării acestei probleme, fermierii din zonă au trimis o adresă și către Ministerul Agriculturii în care au expus situația cu care se confruntă. Răspunsul ministerului a fost însă tranșant: amenajarea de irigații Păuliș nu poate fi inclusă în PNI întrucât nu este viabilă din punct de vedere economic din perspectiva criteriilor avute în vedere de minister și anume: tendința de comasare a terenurilor, dezvoltarea OUAI-urilor, prețurile produselor agricole, tendința fermierilor de a se orienta spre culturi cu valoare adăugată mare și cu răspuns bun la irigații.

  Motivația ministerului este cel puțin bizară în cazul județului Arad, majoritatea fermelor performante au terenurile comasate iar restul criteriilor de eligibilitate sunt îndeplinite cu brio!

  Investiții cu banii fermierilor? Nici așa nu se poate!

  În ultima instanță, fermierii din zonă au adus în discuție și varianta concesionării stației de pompare Păuliș cu canalele aferente pentru a putea astfel efectua investiția de reabilitare pe costul propriu. Ministerul Agriculturii nu a dat nici până în ziua de astăzi un răspuns scris cererii , însă din discuții, fermierii au fost informați este imposibilă concesionarea stației de pompare Păuliș întrucât face parte din domeniul public. Absurdul acestui răspuns este evident, întrucât concesionarea reprezintă tocmai modalitatea legală de transmitere a folosinței asupra bunurilor din domeniul public, posibilitatea concesionării bunurilor din domeniul public fiind prevăzută inclusiv în Constituția României, la articolul 136.

  Discuție cu soluție în așteptare. Până când? Nu se știe!

  Am aflat că, în urma tuturor demersurilor, într-un final, o parte dintre cei care vor să relanseze sistemul de irigații din județul Arad, au fost invitați la o discuție la București. Un dialog care, deși aparent a pus pe masă o soluție, s-au dovedit până acum doar simple vorbe, fără niciun rezultat. ”Întâlnirea a avut loc la sediul ANIF din Bucuresti pe 1 octombrie, în prezenta Directorului Tehnic al ANIF și a unei reprezentante a Ministerului Agriculturii, care ne-au informat că au găsit o variantă de realizare a investiției necesare pentru reabilitarea stației de pompare Păuliș din bugetul propriu al ANIF (deși anterior ni se comunicase că acest buget nu poate fi folosit decât pentru lucrări de reparații) și că la nivelul ANIF s-a demarat deja procedura internă de avizare, aprobare și realizare a investiției. Ni s-a confirmat verbal că demersul început de ANIF nu vizează realizarea unor simple reparații de moment la stația de pompare, ci este vorba de o investiție propriu-zisă de reabilitare și retehnologizare a stației, menită să asigure repunerea ei în funcțiune pe termen lung. Reprezentanții prezenți ai ANIF și MADR nu au putut indică însă un termen orientativ de realizare a investiției, invocând durata incertă a procedurilor de achiziție publică”, au povestit reprezentanții fermierilor care au participat la întâlnire.

  Sperăm că toate aceste tergversări nu reprezintă totuși un sabotaj de cea mai joasă speță. Nu am cum să nu mă îngrijorez când văd că toate fondurile și vizitele ministrului Agriculturii Petre Daea au o direcție ce ocolește județe importante precum Arad, Timiș sau Bihor care se luptă singure cu seceta. O luptă pe care, fără sprijinul autorităților, fără dorința acestora de a colabora, fermierii se tem că o vor pierde. În urmă vor rămâne filmări și poze cu apă curgând, cu alai de funcționari la vizite ministeriale și cu un program care dă apă doar acolo unde sunt interese politice. Fermierii din România ar trebui să fie, cu toții, la fel de importanți pentru decidenții politici. Vom urmări subiectul și ne vom implica pentru ca fermierii să primească răspunsul pe care îl merită. Mesajul Agrointeligența pentru autorități este clar: Rezolvați probleme irigațiilor și în Banat și Transilvania, chiar dacă nu vă votează! Taxele și impozitele din care vă luați lefurile sunt plătite și de aceștia!

  Dragi fermieri din toată România, vă rog în continuare să ne trimiteți sesizările, petițiile, reclamațiile dumneavoastră! Împreună vom încerca să rezolvăm problemele agriculturii românești! Mult succes, Agrointeligența este alături de dumneavoastră!

  *Notă: Mâine, vineri – 12 octombrie, ministrul agriculturii Petre Daea a convocat presa la o nouă punere în funcțiune a două stații de pompare reabilitate cu bani de la stat. Este vorba despre stațiile Salcia și Prislop, ambele localizate în județul Mehedinți. Din Mehedinți este și ministrul Daea, care a fost și ales acolo cu mai multe mandate pentru Parlament. Tot despre Mehedinți se știe că este județ ”roșu”, adică unde PSD obține la fiecare alegeri o majoritate covârșitoare de voturi.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! VTol Agrobee 200, cea mai mare dronă agricolă poate pulveriza 380 de hectare pe zi Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă