• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătiți de ES CAPELLO? Noul super-hibrid de rapiță Euralis intră la comercializare din acest an!

    Răzvan Coțianu -

    Hibrizii consacrați, dar și noile vedete ale portofoliului de rapiță Euralis Semințe au răspuns ”Prezent!” în cadrul unuia dintre cele mai importante eveniment agricole din acest an: Ziua Rapiței și a Grâului de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal, din județul Olt. ”Gazda” noastră la loturile companiei Euralis a fost Florin Guloiu, Director Tehnic al companiei producătoare de semințe, care ne-a vorbit despre cei 14 hibrizi de rapiță semănați în platforma expozițională.

    Încă de la începutul prezentării, Florin Guloiu a subliniat că Euralis este un furnizor de încredere pentru fermierii români, iar portofoliul de genetică la rapiță este unul care le oferă agricultorilor culturi stabile, cu productivitatea dorită.

    Florin Guloiu este Director Tehnic Euralis Semințe România

    ”Anul acesta avem în platformă 14 hibrizi. Este și pentru noi o probă a geneticii noi în raport cu cea deja pe care o avem în portofoliu. Este, dacă vreți să îl numiți așa, un test al hibrizilor noi în raport cu hibrizii comerciali, pe care fermierii deja îi seamănă în ferme”, a explicat Florin Guloiu.

    Directorul tehnic al Euralis Semințe România a precizat că rapița este o cultură importantă pentru fermierii români și că speră ca ea să nu fie afectată, ca și suprafață de cultivare, de ultimii doi ani mai dificili pentru culturile de toamnă.

    ”Hibrizii de rapiță de toamnă Euralis sunt caracterizați printr-un conținut ridicat de ulei, capacitate foarte mare de ramificare și rezistență crescută la scuturare. Hibrizii au o plasticitate ecologică mare și un profil fitosanitar foarte bun, ceea ce ajută planta să dea rezultate foarte bune, să ofere un randament crescut și, implicit, profit pentru fermieri. Compania Euralis oferă cultivatorilor de rapiță asigurare în caz de secetă, îngheț, băltire și crustă”, a mai declarat directorul tehnic Euralis.

    Atracția lotului Euralis de la SCDA Caracal a fost, în opinia noastră, ES Capello. Această rapiță semintimpurie va intra din această toamnă la comercializare, iar în câmpurile unde am văzut-o a arătat excepțional. De precizat că fermierii care doresc să aibă această rapiță în ferme trebuie să comande din timp întrucât cantitățile de sămânță sunt limitate. ”ES Capello este cel mai nou hibrid comercial de la Euralis și va fi disponibil din acest an cu insectofungicid. Este un hibrid cu o talie mai mare, cu o foarte bună toleranță la scuturare și cu toleranță foarte bună la Phoma. În toate testările ce s-au făcut, atât la noi cât și în străinătate, ES Capello a fost peste media hibrizilor martori. Rezultatele sunt publice și reflectă productivitatea acestui nou hibrid de rapiță”, a vorbit Florin Guloiu despre ES Capello.

    Al doilea în topul Agrointeligența a fost ES Imperio. Nici nu se putea altfel! Este vedeta incontestabilă din portofoliul de rapiță al Euralis și, am aflat de la Florin Guloiu, acest lucru se reflectă și în vânzări, fiind hibridul cel mai vândut al companiei.

    O altă noutate ce ce-a atras atenția a fost ES Ferio, un hibrid de rapiță high-oleică despre care am aflat că deja a fost înregistrat, dar și ES Amadeo care prezintă un procent ridicat de proteină, și ES Palermo – aflat în testare, lansarea sa la comercializare fiind programată în 2021. A fost prezentat ES Vito, hibrid semitardiv de rapiță, cu un plus de vigoare la pornirea în vegetație, și ES 18075 CL, hibrid destinat tehnologiei Clearfield și alte două varietăți aflate în testări.

    Revenind însă la hibrizii-vedetă ai Euralis, și în acest an, ES Barocco, o genetică semitimpurie de ultimă generaţie, a dovedit că își merită din plin locul în programul Euralis „Maximizarea randamentului“. ES Barocco are o rezistenţă mult mai ridicată la Phoma şi o toleranţă mult mai bună la Verticillium, Sclerotinia si Cylindrosporium și prezintă un conţinut ridicat de ulei 48% şi o rezistenţă sporită la iernare.

    ES Momento, hibrid semitardiv aflat în al doilea an la comercializare, s-a remarcat în loturi, dar și în ferme, printr-o , cu o vigoare foarte bună de pornire în vegetaţie și cu un conţinut de ulei de 48%. Prezintă toleranţă foarte bună la scuturare, toleranţă bună la Phoma. O altă caracteristică importantă a acestui hibrid este rezistenţa la iernat, precum şi faptul că este o plantă cu talie redusă.

    ES Cesario este un hibrid timpuriu, cu o vigoare excelentă de pornire în vegetaţie a fosAre un conţinut de ulei de 47%, rezistenţă bună la iernat şi toleranţă foarte bună la scuturare. Înregistrează producţii stabile, valorifică eficient potenţialului solei, având o toleranţă excelentă la Phoma, conform oficialilor Euralis.

    De asemenea cunoscut și iubit de fermieri, ES Eldorado este un hibrid semitimpuriu, cu o rezistenţă foarte mare la iernare şi la scuturarea silicvelor, având o capacitate ridicată de a produce o cantitate mare de biomasă. ES Eldorado are o toleranţă ridicată la boli şi un conţinut ridicat de ulei 48%.

    Hibridul semitimpuriu ES Decibel CL este destinat sistemului de producţie Clearfield®. Posedă o vigoare foarte bună la repornirea în vegetaţie, are capacitate puternică de ramificare şi toleranţă la înghet. De asemenea, prezintă toleranţă ridicată la dehiscenţa silicvelor. Conţinutul de ulei este de 47%.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români