Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

MINISTRUL DAEA despre AVANSUL APIA: ”AU PLECAT BANII CĂTRE 384.880 DE FERMIERI!”

Suventii bani APIA Petre Daea

Plata avansului continuă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Conform celor mai noi declarații ale ministrului agriculturii Petre Daea, numărul de fermieri autorizați la plată a ajuns la 384.880 de beneficiari.

„Astăzi, la ora când noi discutăm, au plecat banii către 384.880 de fermieri, în valoare de 109.199.497,46 de euro. Sunt sume care au pornit pe flux, ajung la fermieri. (…) Am dat drumul la sumele mai mici, la fermierii mai mici, pentru că sunt situații grele afară. Datorită lipsei de apă în sol terenul se lucrează greu, trebuie executate mai multe treceri pe unitatea de suprafață, sunt cheltuieli suplimentare, într-un cuvânt, se cheltuie mai mult. Suntem în grafic”, a afirmat Petre Daea în cadrul unei emisiuni de la TVR 1.

Șeful de la MADR a explicat, astfel, și de ce s-a optat pentru ca primele plăți să fie efectuate către fermierii mici, cu exploatații sub 10 hectare, în timp ce agricultorii cu suprafețe mai mari vor intra la plată începând de joia aceasta.

„Până atunci vom plăti subvențiile la 450.000 de fermieri. (…) Cum spuneam, folosindu-mă de o metaforă a mea: este ca la fermoar – dinte cu dinte, ca să poți să tragi fermoarul. Totul este organizat. Totul este pus la punct, în așa fel încât să funcționeze acest mecanism cum a funcționat în România și cum este respectat de toți fermierii”, a mai spus Daea.

Plata avansului APIA a demarat pe data de 16 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie, dată după care se va demara plata integrală a subvențiilor pe anul 2018. Dacă în prezent se achită sume numai pentru fermierii din sectorul vegetal, din 1 noiembrie s-a anunțat că se va acorda avans și pentru sprijinul cuplat pentru ovine/caprine. Crescătorii de vaci vor intra la plată după 1 decembrie.

Stiri subventii APIA


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


18 comentarii

 1. Mincinoși nu stiu nimic despre realitate despre greutățile si problemele adevăraților fermieri le dau bani la toti propietarii de terenuri care nu dau pămîntul in arendă

 2. D.-le Min. DAEA , matematica este simpla si te da de gol cind te astepti mai putin .
  Hai sa vedem folosind cifre rotunde, de ce te da matematica de gol : in Romania sunt cca 800.000 fermieri mari si mici , care lucreaza grosomodo 10.000.000 ha. teren agricol.
  Subventia cuvenita este de cca 1.300.000.000 ( un miliard treisute de milioane) euro,pe an agricol , avansul de 70 procente este de 800.000.000( optsute milioane) euro.
  Va laudati ca a-ti dat avansul la 380.000 fermieri , in suma de 110 milioane euro, ( 2,75 Euro/fermier)
  Acesta este avans ?!!?!!?!!?!!
  R U S I N E , solutia??? – nu sunteti buni de nimic ,bagajele si catre casa cu zabrele.

  1. Pentru că în comentarii și dvs. ne atenționați când greșim – ceea ce este și normal și vă mulțumim pentru acest lucru, vă spunem și noi că este o eroare în calculele dvs. 110.000.000 de euro către 380.000 de fermieri reprezintă o plată medie de 289 de euro per beneficiar.

   Cele bune!

 3. Mereunumai minciuni gogonate spun comuniști astia…., ori la centru nu se știe ce fac cei din teritoriu…, aruncă praf in ochii fermierilor , hai să ne facem că lucrăm. Rușine sa va fie, rușine. ……., dar degeaba că ei nu stiu cei aia,

 4. Ha ha,dl ministru adica terenul celor sub 10 hectare nu se poate lucra ca nu a plouat si e tare necesita mai multe costuri,,,,,iar celor peste 10hectare ,,,,e bun de lucru la noi a plouat si ne descurcam noi cu cheltuieli mai putine,,,,,e de risul lumii,,, cum puteti spune asa ceva,,,cind prioritari trebuie sa fim noi celor peste 10hectare ,noi asiguram hrana lumii,noi avem cheltuieli mai mari,,,saracii cei sub 10hectare ,sunt batrini care isi iau subventiile si tot noi le lucram terenurile,deci ei au cheltiluieli mai mari…

 5. Funcționari Apăi spun ca plata la suprafețe mari se va face în Decembrie și că teoretic nici la cei cu suprafețe mici nu sau facut plăți.Care este adevarul de ce nu se vorbește de realitate nu minciuni.

 6. Alo Dl ministru agricultura performanta si eficienta se face pe suprafete mari nu pe bucatele si alea parloaga la care acordati dvs subventii. Tehnologiile se pot aplica pe suprafete compacte unde cu utilaje costisitoare se lucreaza terenul . Fermele mari aduc profit de unde platesc imozite si taxe la stat au angajati cu caracter permanent cu forme legale nu zilieri la negru.

 7. da ,domnilor ! haideti sa ne facem toti ferme de buzunar,cu fiecare parcela,pe poftele guvernantilor! ce la noi se ara mai usor?….doar cei cu zece hectare duc greul exportului si fac pib-ul cu care se lauda ….daia…. mai bine i-ar lua dracul de mincinosi..

 8. stimate ministru va bateti joc de noi? Pai sa va zicem noi ce subventie primim? de 300 lei pt > 20 ha? din 8 ordine de plata a cate 14 lei(din care 10 lei comision la incasare al bancii), 135 lei, etc. ce plati sunt astea ?

Scrie un comentariu