Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

MINISTRUL DAEA despre AVANSUL APIA: ”AU PLECAT BANII CĂTRE 384.880 DE FERMIERI!”

Suventii bani APIA Petre Daea

Plata avansului continuă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Conform celor mai noi declarații ale ministrului agriculturii Petre Daea, numărul de fermieri autorizați la plată a ajuns la 384.880 de beneficiari.

„Astăzi, la ora când noi discutăm, au plecat banii către 384.880 de fermieri, în valoare de 109.199.497,46 de euro. Sunt sume care au pornit pe flux, ajung la fermieri. (…) Am dat drumul la sumele mai mici, la fermierii mai mici, pentru că sunt situații grele afară. Datorită lipsei de apă în sol terenul se lucrează greu, trebuie executate mai multe treceri pe unitatea de suprafață, sunt cheltuieli suplimentare, într-un cuvânt, se cheltuie mai mult. Suntem în grafic”, a afirmat Petre Daea în cadrul unei emisiuni de la TVR 1.

Șeful de la MADR a explicat, astfel, și de ce s-a optat pentru ca primele plăți să fie efectuate către fermierii mici, cu exploatații sub 10 hectare, în timp ce agricultorii cu suprafețe mai mari vor intra la plată începând de joia aceasta.

„Până atunci vom plăti subvențiile la 450.000 de fermieri. (…) Cum spuneam, folosindu-mă de o metaforă a mea: este ca la fermoar – dinte cu dinte, ca să poți să tragi fermoarul. Totul este organizat. Totul este pus la punct, în așa fel încât să funcționeze acest mecanism cum a funcționat în România și cum este respectat de toți fermierii”, a mai spus Daea.

Plata avansului APIA a demarat pe data de 16 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie, dată după care se va demara plata integrală a subvențiilor pe anul 2018. Dacă în prezent se achită sume numai pentru fermierii din sectorul vegetal, din 1 noiembrie s-a anunțat că se va acorda avans și pentru sprijinul cuplat pentru ovine/caprine. Crescătorii de vaci vor intra la plată după 1 decembrie.

Stiri subventii APIA


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!