• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oier revoltat: O să ajungem la oaia de plastic!

    Ramona Dascălu -

    Nemulțumiri din ce în ce mai mari în sectorul ovin din România. Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Pastorul Crișana – Arad și președinte al Federației Romovis, susține că este strigător la cer ceea ce se întâmplă cu crescătorii români de ovine, mai ales că țara noastră ignoră în continuare exporturile către Țările Arabe.

    „Am fost în urmă cu ceva vreme, cu ministrul agriculturii de la timpurile respective, în Iran. După două întâlniri, știți ce ne-au oferit oamenii ăia? Exclusivitate să aprovizionăm Iranul cu carne. Se ridică părul pe mine când îmi aduc aminte. Deci noi nu putem să facem și producție și calitate și să ne zbatem acolo pentru că este una când te-ai dus într-o vizită a crescătorilor într-o țară arabă și este una când te-ai dus cu un oficial. Să știți că arabii încă ne văd cu ochii care ne vedeau înainte de Revoluție. Aceasta este concluzia mea în urma vizitelor pe care le-am făcut în 3 țări arabe. Ne văd cu ochi extraordinar de buni. Știți ce a spus Arabia Saudită când a fost delagația noastră acolo, a întrebat unde a fost România 25 de ani, că acum 25 de ani eram cu românii ca cu frații. Este strigător la cer. Programul ”Alege Oaia” merge în jos, noi nu suntem în stare ca în România să facem o filieră, am bătut palma cu Cooperativa Țara Mea, ce s-a ales de acolo? Avem fermieri care au vândut mieii și nu au încasat bani de 3 luni de zile. Atunci de ce mai dau eu cu pietre în arabul ăla care îmi cumpăra marfa și îmi dă banii peste 3 luni, dacă în România se întâmplă lucrul ăsta?”, a declarat Nicolae Cioranu în cadrul emisiunii Viața Satului, difuzată pe TVR 1.

    Potrivit președintelui Asociației Pastorul Crișana – Arad, în România există două tipuri de crescători de ovine: așa zișii „ciobani de bloc sau de canapea” și ciobanii adevărați care practică această meserie de zeci de ani.

    „În tagma noastră de crescători de ovine suntem din start două categorii: unii care fac asta de zeci și sute de ani și alții care au apărut și se uită la subvenția de 100 de lei pe cap de oaie, mai vinde un miel amârât  și să zicem că mai ia 100 de lei și a făcut 200 de lei de oaie, pe lângă asta el mai are un serviciu sau alte afaceri. În schimb, fermierul care pune suflet și cheltuie adevărat cu oaia, ăla are extraordinar de mult de pierdut. Din ce cauză? În primul rând din cauza concurenței neloiale din piață, este una să faci o brânză de calitate și să fii nevoit să ții la un preț și este alta să faci un lucru slab și să spui: îl dau pe orice preț numai să vină ceva, el nu se uită la calitate, la calitatea brânzei, a mielului nefinisat și atunci rup piața automat. Pentru aceștia din urmă subvenția este extraordinar de binevenită. Pe limba noastră, subvenția se clasează în două: subvenția mică și subvenția mare, subvenția mica fiind acel ANT, Ajutor Național Tranzitoriu, și SCZ, sprijinul cuplat din zootehnie. Și aici au fost divergențe între reprezentanții de la anumite federații, de la numite asociații, care după părerea noastră ar fi trebuit astfel clasificate. La cei care se ocupă să facă genetică, să crească niște animale cât mai performate să fi avut o sumă și restul să se împartă la toată lumea frățește. Din păcate, ministerul Agriculturii cu politicile lui nu ne-a dat crezare la propunerea noastră și a ieșit așa cum a ieșit”, spune Nicolae Cioranu.

    De aceleași lucruri se plânge și Florin Berbeșelea, cioban și membru al Asociației Pastorul Crișana Arad, care este de părere că dacă nu se va schimba nimic se va ajunge la oile de plastic.

    „Dacă e avocat are 300 de oi, dacă e șef de post are 400 de oi, eu nu am putut închiria pășune de la primărie pentru că mi-a zis: eu am dat la avocat, la șeful de post, păi stai domle, toate pășunile le-au infectat ei. Ăla știe ce e aia oaie? Numai oi moarte pe pășuni. Ăla vine de două ori pe an și vede oile și tot ăla dă lâna așa cum o dă, la grămadă cu coșul, piele la fel, mieii tot la fel, dacă ia 50 de lei pe miel el se bucură că știe că mai ia și subvenția. În câțiva ani o să ajungem la oile de plastic, asta e situația. Să vedem ce mai mâncăm, o să ajungem ai nimănui„, spune acesta.

    Nicolae Cioranu, președintele Asociației Pastorul Crișana Arad, solicită instituțiilor statului să gasească soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în acest moment ciobanii români.

    „Cei care își iau salarii să facă ceva pentru fermieri nu-și fac datoria, și la mine dacă nu mulg oile în seara asta, mâine s-a dus laptele, dar pe mine mă afectează direct, dar pe cei care stau pe scaune și iau salarii nu-i afectează pentru că nu-i trage nimeni la răspundere. Solicităm instituțiilor statului, nu trebuie să le căutăm noi, trebuie să ne caute ele pe noi, să spună băi oameni buni de ce aveți nevoie? Nu pot să uit când un ministru, nu vreau să îi dau numele, cu câțiva ani în urmă a spus așa: Sunteți un sector special, trebuie să găsim soluții speciale pentru că voi sunteți de la cota 2000 și până în malul Dunării. Nu putem să facem o regulă să vă băgăm în oală cu mai mulți, vouă vă trebuie ceva special pentru voi, dacă vrem să vă avem, exact asta a spus un ministru. Eram trei înși la discuții și doi dintre colegii mei când au ieșit afară plângeau”, conchide acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!