• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PLATA SUBVENȚIILOR APIA, SURSĂ DE TENSIUNI între FERMIERI ȘI FUNCȚIONARI: „DE CE INSISTAȚI?”

  Oana Timar -

  Tensiuni între fermieri și funcționarii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Intrând în a treia săptămână de când s-a început autorizarea avansului, producătorii agricoli așteaptă să le intre banii în conturi. Cum sumele întârzie să apară, fermierii au început să sune la centrele APIA pentru a afla de ce avansul lor întârzie.

  Fermierii și-au pierdut răbdarea, la fel și unii funcționari ai APIA care sunt asaltați zilnic de producătorii agricoli care întreabă de sumele ce li se cuvin. ”Sunt un fermier cu o suprafață de sub 10 hectare din județul Ialomița, avem contul pentru subvenții la BRD și zilnic îl urmărim să vedem dacă ne intră avansului de la APIA. Am sunat săptămâna trecută la APIA Ialomița și mi-au spus că va mai dura câteva zile. Am sunat azi și mi au spus: ”Parcă ați mai sunat, de ce insistați?”, ne-a scris un fermier într-un comentariu pe Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  În timp ce numărul fermierilor autorizați la plata avansului a trecut de 430.000 de beneficiari la finele săptămânii trecute, numărul celor care spun că au încasat efectiv sumele cuvenite este mult mai mic. Agricultorii nu înțeleg de ce procedura prin care le sunt virați banii durează atât de mult și suspectează deja că ar fi un blocaj la Trezorerie unde plățile către fermieri sunt amânate.

  Îngrijorați că nu le intră avansul, unii fermieri au renunțat la a mai suna la centrele APIA și sunt deciși să meargă personal să se intereseze de situația cererii lor depusă pe acest an: „În urmatoare zile mă voi duce la unitatea APIA de care aparțin sa vad ce se întamplă”, a comentat pe site-ul nostru al agricultor.

  Inclusiv pentru cei care au încasat banii de la APIA, situație este neclară. Oamenii nu înțeleg pentru ce scheme li s-a achitat avansul, unul mult mai mic decât ce își calculaseră pe baza comunicatelor oficiale de la Ministerul Agriculturii sau chiar pe baza sumelor ce le-au fost comunicat la APIA. ”Am fost informat în scris că avansul îmi va parveni în 10 zile (2.536  de lei)! Au trecut cele 10 zile dar in contul deschis la CEC au intrat doar 1.200 de lei. Să fie vorba că cei 70% se referă la suma din avans ?! Mare-i grădina Domnului!”, a scris alt beneficiar de subvenții care citește Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  De precizat că APIA numai autorizează plata fermierilor, nu este cea care face și viramentul efectiv al banilor. Aceștia trec prin contabilitate, se face documentația pentru Trezorerie și de acolo sunt achitate efectiv sumele fermierilor către conturile pe care aceștia le au declarate la APIA.

  Cea mai nouă situație a plăților de la APIA

  APIA a încheiat vineri cea de-a doua săptămână de autorizare la plată a sumelor pentru avansul din subvențiile agricole pe anul 2018. Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă situția la zi a fermierilor intrați la avans, dar și ce schimbare a survenit în calendarul plăților anunțate.

  Astăzi, vineri – 26 octombrie 2018, avem autorizați la plata avansului 12.393 de fermieri cu suma de 4.978.884,39 euro. În total, de la startul campaniei de plată a avansului, numărul fermierilor autorizați la plată a ajuns la 431.739, iar suma totală autorizată până în prezent este de 125.791.329,31 euro”, ne-a transmis directorul general al APIA, Adrian Pintea.

  De astăzi, fermierii cu peste 10 hectare ar trebui să intre și ei la autorizare

  Așa cum s-a anunțat oficial, până în prezent s-au efectuat plăți numai pentru acei fermieri cu suprafețe de până în 10 hectare, fiind planificată în această primă etapă a plăților autorizarea pentru circa 450.000 de fermieri.

  Deși era programat ca autorizarea la plată pentru fermierii care au peste 10 hectare să se înceapă de joi, 25 octombrie, acest termen nu a putut fi respectat. Astfel, această categorie de producători agricoli vor intra la autorizare abia începând de  astăzi – luni, 29 octombrie, conform anunțului făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Cadastru gratuit în 92 de localități – lista comunelor unde încep lucrările! Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori Combaterea coropișnițelor cu metode naturale și insecticide

  Ultimele știri

  Fertilizarea roșiilor după plantare – recomandări Weekend cu ploi torențiale și descărcări electrice. Alerta emisă de meteorologi! Guvernul înființează luna viitoare Banca de Dezvoltare a României, care va finanța și fermierii