Creșterea animalelorŞtiri agricole

JUDEȚ SUB TEROARE: ”PORCII SE TAIE LA TREI NOAPTEA, SAMSARII ALEARGĂ PRIN SATE!”

Județ terorizat de pesta porcină africană: suinele din gospodării sunt sacrificate în toiul nopții, în timp ce sambarii umblă din sat în sat pentru a speria și mai mult oamenii. Isteria s-a declanșat săptămâna aceasta după ce în Dolj s-a confirmat primul focar de pestă porcină africană în comuna Secu, satul Comănicea.

Doljenii sunt speriați de faptul că odată apărută într-o localitate din județ, pesta porcină africană s-ar putea extinde rapid. Și nu doar că sunt speriați dar au luat și măsuri…își taie singuri porcii din gospodării, noaptea.

Criză de lăzi frigorifice, porcii se taie noaptea

”Oamenii își sacrifică animalele fără rost. Ce să vă spun că la Filiași nu mai erau la vânzare lăzi frigorifice. Alatăieri noapte la Țuglui se tăiau porci la ora trei noaptea. M-au sunat prieteni inclusiv din Mehedinți să mă întrebe dacă e cazul să își taie animalele. E o isterie generală”, a declarat Narcis Purcărescu, prefect Dolj, citat de Ziarul de Craiova.

De disperarea oamenilor speriați profită însă samsarii care acum aleargă prin sate să cumpere animale la prețuri de nimic.

“Vin samsarii prin sate, la ora actuală sunt samsari care vin să cumpere porci și le spun oamenilor că oricum vin aștia cu pesta și îi taie și îi omoară. Favorizăm samsareala. Oamenii au în curte și pentru consum propriu și pentru vânzare.” , a mai spus primarul de la Rast, Ion Silișteanu.

Porcii fără crotalii nu intră la despăgubiri

Mai mult decât atât, au apărut situații în care oamenii speriați taie porcii în grabă și nici măcar nu îi mai controlează de boli, de trichineloză. De asemenea sunt localități în care veterinarii merg la oameni să-i informeze că trebuie să crotalieze porcii pentru că în caz contrar, la pestă nu vor mai putea fi despăgubiți.

Prefectul face apel la primari să liniștească populația

Prefectul județului Dolj face însă apel la calm și pentru asta i-a convocat pe toți primarii din județ pentru a le descrie situația și faptul că nu mai există niciun motiv de panică.

“Dumneavoatră primarii trebuie să îi informați pe oameni, să îi calmați. În județul Dolj nu mai există nicio suspiciune în niciuna din localități. Nu trebuie să mai existe niciun motiv de panică. Vă rog să liniștim populația că deja s-a creat o isterie.” , a mai adăugat prefectul județului Dolj.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. asa se gestioneaza o situatie de urgenta pe timp de pace.
  Va dati seama ca in vreme de razboi ,astia sunt capabili de orice,numai sa nu rationeze corect?,pentru ca nu le iese banul??.
  A studiat cineva ceva, a fost trasa o concluzie? ,un institut ceva?
  sau e unul care hotaraste,dar in numele cui?

 2. S- a iscat isteria printre prefecti. In loc sa puna legea in aplicare, cand se iveste ceva, incep si domniile lor activitatea. La consiliile judetene, avem iarasi responsabili care tocesc undele hertiene cu tot felul de indicatii pretioase. Samsarii, ne- au invadat samsarii, pai tocmai acesti funct. publici ii inventeaza si ii mentin in serviciu. Avem oameni ai statului, dar numai cand vine ,,rezbelul” se trezesc ca sunt si domniile lor in functii, dar si atunci isi delega functiile sau pleaca la al doilea serviciu. Poate nu stiati, dar in Romania s – a inventat serviciul dual, doua carti de munca la stat, doua linguri la stat, DOUA PENSII SPECIALE SI SUPERSPECIALE la 45 de ani! Nu un judet sau altul este in teroare, toata tara este in teroare din cauza coruptiei asezata prin lege.
  Pai pana in 89 misca cineva in front?

 3. totul este o mare-mare gogoritza! a fost la inceput “vaca nebuna”, apoi “gripa aviara”, acum “pesta porcina” si se pregateste “oaia nebuna”!
  aceste boli au existat de cand exista crescatoriile de animale. se sacrificau 1-2 eventual 10 animale si totul revenea la normal.
  daca eu fermier cresc animale (indiferent ce animal), platesc taxe doar pentru ceeace comercializez nu si pe ceeace consum eu, familia mea, rude, prieteni etc.
  atunci statul de unde sa mai incaseze bani pe carne, lapte si derivate, oua etc? din fata garii! cui sa mai vanda supermarketurile produsele importate? nu se reduce astfel baza de consumatori? statul de unde isi mai ia bani sa plateasca salariile bugetarilor si pensiile nesimtite?
  daca 1 fermier are 10 porci (limita minima ptr ca cresterea suinelor sa fie rentabila) + 100 gaini + 10 vaci (iarasi o limita minima economica) –> toata familia lui are carne, oua, lapte si derivate 1 an intreg plus “gashca de prieteni si rude” care chiar daca platesc nu se fiscalizeaza nimic!
  deci alde daddy n-are bani sa mai ciordache cu tel-drum iar oug-urile pi**utei cu salarii marite si pensii duse pana la haocar nu isi regasesc resursele de finantare!
  deci concluzia: mai inventam vreo boala, vreo epidemie, mai punem vreun zootehnist psdist sa mai iasa pe ecran si sa ne spuna “cate in luna si in stele” si, eventual, prin vreo gaura neagra a galaxiei (ca tot s-a descoperit una in galaxia noastra) si uite asa … am incalecat pe-o sa (pardon pe valiza) si v-am spus povestea asa … sa mai votati psd si la viitoarele alegeri!!!

Scrie un comentariu