Fermieri de succes

Un legumicultor a găsit reţeta pentru a vinde mai eficient: depozit frigorific pe bani europeni

Petre Grigore este din Mărăcineni (județul Buzău), o importantă zonă legumicolă a țării, dar a ajuns însă să facă legumicultură la Galați, pe aproximativ 180 ha, alături de fiul său Costin.

O afacere de familie – firma Simongrig a fost înființată în urmă cu zece ani -, în care tatăl se ocupă de partea tehnică, iar fiul este administrator. Cei doi cultivă legume, care sunt mecanizabile integral și irigate, pentru că altfel nu se poate face legumicultură, după cum spune Petre Grigore. Se referă la cartofi timpurii (30 ha), ceapă (60 ha) și rădăcinoase (90 ha). În total însă, familia Grigore administrează circa 700 ha de teren, restul suprafețelor fiind cultivate cu plante tehnice și cereale.

Aproape un sfert din producția de legume este vândută în rețeaua de retail – Metro, Cora sau Mega Image -, în timp ce restul ajunge la intermediari.

Depozit modern cu bani europeni

Simongrig deține una dintre cele mai mari investiții realizate cu bani europeni de legumicultorii locali. Este vorba de un depozit cu o capacitate de 2.500 de tone, care dispune de echipamente moderne de sortare și ambalare. Construcția acestuia a început în 2008 și a fost finalizată în 2010, după un concept revoluționar la acel moment în România, un depozit frigorific de legume pe sistemul «box», complet computerizat. O investiție mai mult decât necesară pentru producătorii de la Galați, mai ales că au marfă perisabilă.

În ceea ce privește relația cu retailerii, Petre Grigore spune că este greu pentru legumicultorii locali să lucreze cu aceștia și pentru că prețurile obținute nu sunt pe măsura muncii. În plus, concurența importurilor, cel puțin când vine vorba de cartofi, este din ce în ce mai mare.

O viață de legumicultor

După o experiență de câteva decenii în agricultură, Petre Grigore s-a pensionat recent, însă nu poate să stea departe de domeniu. Numai că, acum, fiul său deține frâiele „afacerii“. Petre Grigore a absolvit cursurile Facultăţii de Agronomie din Bucureşti, după care a lucrat în agricultura de stat. Acesta a condus mai multe unități din Galați – a fost şef de fermă la IAS Iveşti, director tehnic la IAS Şendreni și Agrogal, iar mai apoi director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi pentru o perioadă de aproximativ trei ani. În 2001 a fondat firma Simongrig.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Faceti-va depozite si silozuri din banii vostri , nu mai visati la bani europeni.

    Sunt sute de mii de sate in tara asta unde 2-3- 10 agricultori au pus bani si au luat impreuna un tractor etc.

    De ce scrieti despre un om care a primit bani gratis , si nu scrieti despre cei ce au strans 10 ani si au facut ceva cu banii si valoarea lor ?

    1. daca se poate si cu proiect european/subventie, de ce nu? Sunt multi tineri care nu au avut cu cine in sat sa se asocieze (sate m ici, betivi multi) asa ca au apelat la proiecte.

  2. […] Un legumicultor a gasit reteta pentru a vinde mai eficient: depozit frigorific pe bani europeni. Simongrig detine una dintre cele mai mari investitii realizate cu bani europeni de legumicultorii locali. Este vorba de un depozit cu o capacitate de 2.500 de tone, care dispune de echipamente moderne de sortare si ambalare. Constructia acestuia a inceput in 2008 si a fost finalizata in 2010, dupa un idea revolutionar la acel moment in Romania, un depozit frigorific de legume pe sistemul “field”, complet computerizat. O investitie mai mult decat necesara pentru producatorii de la Galati, mai ales ca au marfa perisabila. In ceea ce priveste relatia cu retailerii, Petre Grigore spune ca este greu pentru legumicultorii locali sa lucreze cu acestia si pentru ca preturile obtinute nu sunt pe masura muncii. In plus, concurenta importurilor, cel putin cand vine vorba de cartofi, este din ce in ce mai mare, potrivit agrointel.ro […]

  3. Oare de ce nu ma mira faptul ca vorbim de un fost sef de ferma, director tehnic IAS si director la Direcţa pentru Agricultura judeteana si nu de un simplu legumicultor…

Scrie un comentariu