Ştiri agricoleViaţa la ţară

Fermier român: Mi-am vândut toate animalele și plec din țara pe care o iubesc

Ioan Bocșa, fermier român din Apuseni, a luat o decizie radicală la care nu credea vreodată că va ajunge. După nopți nedormite, cu numeroase piedici puse activității sale agricole, crescătorul de animale din județul Alba a decis să plece din țară. Ioan Boșca a făcut această mărturisire în cadrul emisiunii ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei” unde a arătat că și-a vândut animalele și după data de 15 noiembrie urmează să părăsească țara.

Când am plecat la drum în 2008 cu zootehnia, cu fondurile europene, cu subvențiile, aveam cotă de lapte, subvenție pe cap de bovină, subvenție pe teren, în zona noastră noastră de unte ne-am dezvoltat, Apoi am accesat Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență, a fost mai bine. Când or văzut – nu știu de unde o venit necazul cu pesta, au oprit târgurile. Am avut 7 vaci cu lapte, am avut porci, am avut păsări. Am vândut tot și luna aceasta, după data de 15 plec în Germania la muncă. Ce m-a determinat să iau această hotărâre? În momentul în care am văzut samsarii că au venit la poarta mea, la ușa grajdului meu și îmi fac ei prețul la munca mea, mă uitam spre soare: chiar așa de rău poate să ne fie?”, ne-a spus fermierul Ioan Bocșa în cadrul emisiunii ”Forța Fermierilor cu Vlad Mecovei”.

Vaca de lapte cu vitel

Problemele cu care se confruntă fermierul din Apuseni au crescut de la an la an. ”Mi s-a tăiat cota de lapte, subvențiile mi s-au diminuat. Când ne-am dezvoltat și aveam tot ce trebuia, apoi dintr-o dată am ajuns într-un colaps financiar, într-un circuit închis că dădeam laptele la porci”, a precizat Ioan Bocșa care și-a vândut animalele pe care le avea, și-a băgat tractorul garaj, alături de restul utilajelor agricole, iar acum numără zilele până la plecarea din țară.

Pleacă însă cu sufletul greu pentru că țara pe care o iubește și unde și-a dorit mereu să facă ceva, nu poate să depășească problemele cu care se confruntă. ”În Germania voi câștiga 1.800 de euro pe lună, bani pe care nu-i fac cu vacile tot anul aici acasă. Dar nu pentru bani merg, ci pentru că efectiv nu mai pot să trăiesc aici, la noi în Apuseni. Nu e numai problema cu samsarii, dar țăranul român are numai de suferit. Și când am accesat fondurile europene mergeam de la Abrud la Alba Iulia să mi se spună că am nevoie de o adeverință, mă întorceam, luam adeverința, iar 80 de kilometri pe drum, apoi îmi cereau altceva. Stăteam noaptea pe marginea patului și mă gândeam noaptea că nu se poate așa ceva, nu e normal ce trăiesc și cât muncesc, să nu am trai liniștit cu toată truda într-o țară pe care, în ciuda tuturor necazurilor, o iubesc”, ne-a mai mărturisit Ioan Bocșa.

Povestea dramatică a lui Ioan Bocșa nu este singurală. Sunt numeroase cazurile de fermieri tineri, în putere, care au ales să lase pământul și animalele din țară pentru a-și face un rost peste hotare. Din păcate, puțini se mai întorc. Așteaptă vremuri mai bune în care fermierul român să fie respectat, să nu mai fie bătaia de jos a sistemului birocratic, al funcționarilor. Fără acești oameni care muncesc, care fac agricultură, România rămâne o țară eminamente agrară, însă cu tot mai puțini români care fac agricultură.

Notă: Dacă vă confruntați cu o problemă sau aveți cunoștință de o situație neobișnuită, de un abuz, de o nedreptate sau, de ce nu, de o reușită deosebită în agricultură, vă rugăm să ne sunați la 0744.311.359 sau să ne scrieți la [email protected]. Ne vom implica pentru ca toată lumea să afle de problema dumneavoastră, vom încerca să găsim împreună o soluție sau să mediatizăm performanța din ferma dumneavoastră!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


36 comentarii

 1. Il cred pe acest Domn ….situația dansului cred ca nu singură asa e cam peste tot si eu nu cred ca in viitorul apropiat se vor îndrepta lucrurile ,suntem nevoiți să vindem ce avem pt ca pur si simplu nu se mai poate muncim pe nimic ….nu ne mai oferă nimic această țară zic destul de frumoasă și productivă.

 2. Din pacate vor ramane pensionarii parintii copiilor plecati in strainatate, sa nu si piarda viitorul cum l am pierdut noi,sa fi cinstit in tara ta,mori de foame.Daca furi te aresteaza,singura sansa e sa te bagi intr un partid politic si sa furi ca iei sau cu iei,sau sa iei drumul pribegiei.Este trist dar parca provocat de politicul din tara,cei ce au ramas in tara nu m ai au vlaga sa faca ceva,cei plecati nu m ai sunt interesati sa schimbe ceva,cand pot sa lucreze linistiti sa si faca 3 concedii pe an in diferite statiuni din lume,lucrand pe minim pe economie.Acasa cu minim pe economie iti platesti datoriile catre stat si poate sa ti m ai cumperi o haina o data la 6 luni,daca m ai traiesti la bloc te ai aranjat pe viata cu intretinerea.PACAT,MARE PACAT.Ne pierdem prin lumea mare cu voia lor,ne vor tara si bogatiile iei,nu ne vor pe noi.

 3. decizia asta am luat-o si eu mai demult.
  De ce sa-l condamn? Dar,oricand m-as intoarce, numai ca nu mai am la ce 🙁
  Calea Romaniei este spre Europa, nu spre Turcia sau Rusia, unde vor astia sa ne duca

 4. Trist dar adevărat!! Statul îți dă pe o parte și îți ia triplu pe alta parte, încet și sigur… Noi țăranii suntem Sclavii statului român, niciodată nu ni se va plăti munca….

 5. Aveti dreptate fratilor,dar daca toti fugim din tara,cine o sa-i mai infrunte pe dobitoci,daca si stefan cel mare fugea din tara dinaintea turcilor di tara ce se alegea de tara asta,in loc sa-i casapim si sa ne facem dreptate o luam la sanatoasa,desteapte romane,niciodata,ar trebui sa-i zica dormi romane dormi in bocancii statului,pt ca toti s-au obisnuit sa lea dea statul,as vrea sa vad citi ar mai face agricultura fara subventii,nici unul,toti ar inchide pravalia pt ca toti din citi am vazut depind de subventii,vai de mama noastra,romani.

 6. Porniseram acum 4 ani cu camera agricola care avea ca principal scop sa preia toata aceasta povara a fermierilor si sa se ocupe de aceste inadvertente ale fermierilor , dar am igropat–o si pe aceasta.Nu se vrea ca si la noi sa fie bine…. .

 7. Felicitari dl prof Gheorghe Ungureanu pentru curajul dvs. Numai ca tot felul de inculti si abonati la subventii o sa va denigreze . Subventiile si facilitatile din agricultura au ajuns si la unii profitori care nu au nimic inin comun cu aceasta activitate. Sugventiile sau suventiile asa cum le spun unii au fost acordate fara criterii stricte la tot felul de terenuri necultivate de toti parlogarii care vaneaza tot in detrimentul taranului. Denumirea de fermier este mult mai complexa (vezi DEX) dar au imprumutato toti care tavalesc la misti pamantul .Au ajuns tot felul de PFAuri fara angajati sa incaseze subventii de miliarde care au doar cultura mare vand tot de pe camp cu tirul la negru asta e evaziune fiscala in forma agravanta. Autoritatile nepasatoare au inchis ochii din diferite motive. Tot felul de analfabeti cu 8 clase au firme in agricultura si sifoneaza miliarde de euro. O conditie obligatorie la acordarea subventiilor ar trebui sa fie angajarea de personal cu studii superioare in domeniu sau un membru al familiei sa aiba studii superioare in domeniu. Un alt criteriu ar fi acordarea de subventii in imputuri . alt criteriu ar fi acordarea doar acelui ce produce proceseaza valorifia sau cumuleaza mai multe ramuri ale agriculturii .doar atunci vom fi siguri ca subventiile vor ajunge in agricultura.

 8. Va fi și mai rău când Dragnea, prin distrugerea statului de drept, va pierde fondurile europene, vor rămâne doar minuscule subvenții de la statul român sărăcit.

  1. “Distruge” Dragnea statul de drept?! Care “stat de drept”, ăla care Fabrică Dosare Comandate Politic Românilor, iar STRĂINII care Jupoaie România Nu Pățesc Nimic?! Păi ăla chiar Merită Distrus!! 😡👎🏼

 9. Din pacate este adevarat, iar cei care conduc destinele oamenilor din tara asta, in loc sa-si puna cenusa-n cap, lalaiesc in continuare (mai sunt prosti care sa creada in ceva). Pacat.

 10. Bandiților, de aceea nu aveți nimic bun și pozitiv în ”revista” voastră: pentru stimulați și lăudați plecarea din țară a Proștilor… Vă puteți reabilita numai lăsînd libere comentariile. 12 noiembrie 101 e.d. Prof. Gheorghe Ungureanu

  1. Retrag reproșul adresat revistei, pentru că, ulterior, a fost publicat comentariul. Eu îl ștergeam, dar nu am găsit un buton adecvat. 12 noiembrie 101 e.d. Prof. Gheorghe Ungureanu

 11. Mare adevar , samsarii fac preturile si au un tupeu nerusinat cand vin la tine la poarta : vaca la viu 4 lei/ kg la ochi , iar in galantare pleaca de la 25 lei … unde i echitatea . De uniuni si asociatii ale producatorilor ce sa mai vorbim . Concluzia este una singura : DISTRUGEREA agriculturii si fermierilor romani , importul mizeriilor din occident ptr ca ei sa traiasca bineee si noi sa murim . RUSINE TUTUROR GUVERNANTILOR IN AN CENTENAR !! distrugerea TARII ptr ei este un obiectiv . Sunt fermier si stiu ce vorbesc

  1. Pentru Dl. prof. Gheorghe Ungureanu: Dupa vocabular halal profesor. (100% nu esti profesor, dar daca esti atunci vai de mama lor de alevi).

 12. Așa se supără Văcarul pe sat și… îl părăsește ! Numai oamenii superficiali și certați cu Munca procedează ca ”viermierul” care vrea ”fonduri” nerambursabile, cu care să înlocuiască Munca și Cumpătarea Țăranului Dac… Credul, n-a înțeles că fondurile au fost inventate de imperiul european (o mică parte din ceea ce acesta ne ia cu japca) pentru îngrășarea mulțimilor de ”specialiști” din infinitele ”Centre” teritoriale, județene, regionale, naționale…, ci nu pentru vitele sărmanului Țăran (care nici drept la numele-i de zeci de milenii nu mai are). Nu trebuie să pleci, Țăranule din Apuseni, aruncă la gunoi porecla toxică ”fermier” și organizează-te politic, împreună cu cei care-ți seamănă și, împreună, spulberați-i din fotolii pe Exploatatorii care vă batjocoresc (în Țară și pe-afară). Și nu mai declara că-ți iubești Țara, dar îi întorci spatele… Succes ! 12 noiembrie 101 e.d. Prof. Gheorghe Ungureanu

  1. Domnule profesor e usor de vorbit mai greu e de muncit .
   Cu iti explici litrul de lapte la 60 70 de bani la colectare? Si litrul de combustibil 6 lei cu ce faci agricultura as vrea sa te vad pe dumneata dupa un an de zile cand tragi linie si te ai ales doar cu munca ce faci.

 13. Apoi muncești de-ți sar capacele și te alegi cu praful pe tobă; fiindcă mai mult câștigă intermediari și comercianți, nu mai zic decei ce nu fac nimic dau cate-o semnătură și iau mii de euro:totul de pe spinarea celor mulți care chinuie să realizeze ceva dar le sânt puse bețe în roate chiar de cei ce ar trebui sa îi sprijine.Rușine politicieni, escroci care fac legi doar pentru ei RUȘINE ……, RUȘINE ȘI IARĂ RUȘINE.

  1. Mai profesorasule , asta-i rezultatul educatiei voastre din scoli .Ati admis in scoli si facultati pe spagi , nulitati ca dragnea si dancila .Purtai aceeasi vina ca si golanii de la putere

  1. Ce întrebare !!! Cum este posibil să întrebați așa ceva ? TOTUL este rău, mai rău, foarte rău, neimaginat de rău după 22 decembrie 1989, dar așa este normal într-un regim politic despotic, esențialmente anti-democrat și, în plus, într-o țară ocupată militar și desființată ca stay ! Înainte erau cele mai multe lucruri foarte bune, dar ciocoii peceriști le degradau în favoarea BUrții lor… 12 noiembrie 101 e.d. Prof. Gheorghe Ungureanu
   Pentru Melania: ești Năvleagă ? Cine te-a învățat să spui ”profesorașule” ?!?

 14. Din pacate asemenea decizii de a pleca din tara sunt tit mai dese . Problema vine de sus . Minciuna de la Dl Ministru in jos ( cei 23 euro / ha , ect ) Birocratia . Nepriceperea functionarilor din caza lor platim inapoi cei 42euro de pilda ,dar in principalul loc totusi este presiunea UE care va distruge agricultura romaneasca ca sa aiba piata libera ptr produsele lor . Pesta porcina ,acum la oi scrabia orobabil urmeaza vacile toate sunt facute de baietii destepti ptr sustinerea colegilor destepti . Cum de nu te gandesti sa lasi totul si sa pleci din tara cand un litru de motorina e 6 lei ptr care in cel mai bun caz dai 4 litri de lapte?????!!!!!Rusine fratilor . Lucram pe pierdere asteptam subventile sa dam datorile inapoi plus chirie si ramanem cu mainile goale crapate de munca si cand ne rugam la Dumnezeu atunci observam ca mai si tremuram de mult efort fizic . Cam asa stau lucrurile si nu ma mira fapul ca multi pleaca caci vor o viata mai linistita cinstita . Cu stim ptr titi fermierii tarii

 15. Floare
  Eu sunt foarte mulțumită cu ce avem.
  Dacă muncim nu ducem lipsă.
  TATĂL NOSTRU n-e dă de toate .
  Avem pămant destul pentru a n-e hrănii.
  Lăudat să- i fie numele.
  Am trăit cu paine și ulei pe rație .
  Salam sau parizer nu am mancat niciodată.
  Dar acum avem din belșug.
  Avem pacea minții și a inimiii.

  1. Sînt de părere că cine voia ”să facă ceva pentru țară” făcea organizație politică (partid), ci nu cereri pentru bani de la alții… 12 noiembrie 101 e.d. Prof. Gheorghe Ungureanu

 16. Da foarte greu la munte in munti Apuseni,aici se ocupa oameni cu cresterea animalelor pentru a putea trai si cand vezi statul cum is bate joc de bietul taran iti vine sa te duci cat vezi cu ochi.Targuri oprite,pesta porcina,fonduri europene stopate .La ce sa mai staiii in Romania si mai ales in zona de munte.Cu ce sati cresti copii si sai trimiti la scoala.Nici sa nu mai vorbim de locuri de munca ca navem unde.

  1. Las o balta Domnule; acum se poate face agricultura fara bani? Dta stii ce vorbesti domnule ? Fiul meu a incercat de toate; dar a plecat din tara din cauza coruptiei din universitate; unde colegii nu invatatu dar luau note mari; desi nu aveau nici frecventa; era sef de an univ, sau cum se cheama ; dar s a scrabit; in Australia termina acum, cu peste 8 media, dar acolo se face S C O A L A. Cum sa faca un om agricultura fara bani, cum sa fie competitiv fara bani?
   Plutiti dle, ; il trimiteti la politica. 🙁 sa faca politica ca Dragnea? Aratati mi unul ca lumea in tara!In politica taranule, ca acolo se “castiga celmai bine” si tara moare.

  2. Stimate Profesor Gheorghe Ungureanu, puteti va rog sa-mi explicati de ce simtiti nevoia sa va afisati titulatura in fiecare mesaj postat? Va ajuta cu ceva, va intelegem noi mai bine mesajele, sau este doar e fada reprezentare a ego-ului d-voastra?
   Daca toti cei care vor sa faca ceva pentru tara isi fac partid, unde ajungem? Toata lumea face politica si nu mai munceste nimeni?
   Este foarte usor sa comentati din postura d-voastra. Va rog sa ne expuneti cateva exemple cu ce ati facut d-voastra pentru tara, si poate mai luam aminte si noi.

 17. De aceea nu merge nimic in tara asta,pentru ca oricui doreste sa munceasca,sa realizeze ceva legal,i se pun”bete in roate”cum spune o vorba din popor,adica taxe si impozite exagerate,birocratie,lipsa de respect fata de cetatean,etc,etc.Apoi se mira autoritatile de ce romanii nu au initiativa,nu sunt intreprinzatori aici in tara ci doar in afara,nu se implica in afaceri…….pai, ….pentru ca nu au cum.

 18. Bravo lui,și eu sînt hotătît să renunț la agricultură pentru a pleca din țară,muncesc 330 de hectare din 1992 m Am lăsat de școală pentru agricultură,dar Mi sa luat.nu plec pentru bani plec pentru liniștea mea.

Scrie un comentariu