• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O explicație necesară: De ce am decis să răspund jignirilor domnului Baciu

  Vlad Macovei -

  Context: În urmă cu două săptămâni, respectivul reprezentant al unei organizații de fermieri m-a atacat direct declarând, în cadrul unui eveniment public consacrat, culmea, relației dintre presă și fermieri, că noi, la Agrointeligența, dezbinăm, manipulăm, facem presă de can-can și ne mulțumim cu mărunțiș. Niciodată o instituție de presă agricolă sau proprietarul acesteia nu fusese atacat atât de incorect și de agresiv în spațiul public de un reprezentant al mediului asociativ. În emisiunea “Forța Fermierilor cu Vlad Macovei” difuzată marțea trecută am răspuns tuturor acestor calomnii și am arătat, cu probe audio-video, caracterul conflictual al personajului cu pricina. Am arătat că dacă ar fi fost o afirmație defăimătoare de ordin personal aș fi trecut peste fără nicio problemă, dar fiind atacați, în cele din urmă, cititorii Agrointeligența, adică fermierii României, replica era necesară, obligatorie chiar.

  Prin urmare, surprinzător pentru unii, de ce am decis să răspund? Pentru că prea multă vreme domnul cu pricina a jignit, amenințat și defăimat în spațiul public, atâția oameni cumsecade, fermieri sau nu. A făcut toate acestea fără niciun fel de reținere, crezând că nu i se poate întâmpla nimic, fiind convins că nimeni nu îi va da replica binemeritată de frică să nu intre și mai tare în gura lupului. A făcut-o pentru a căpăta putere și influență, pentru a nu avea concurență și pentru ca, în general, nimeni să nu i se opună. Unul era prost de bubuie, altul fonfăit și cu toții niște viermi care nu se ridică la înălțimea valorii sale.

  Să fim bine înțeleși: omul a făcut destule pentru agricultura României și pentru fermieri. Agrointeligența l-a sprijinit atâția ani, așa cum nu a făcut-o nimeni, pentru că am considerat că avem nevoie de un lider al fermierilor care să se bată cu autoritățile pentru drepturile agricultorilor, să nu poată fi șantajat, să nu își rezolve probleme personale sub paravanul funcției publice. Este treaba fermierilor să judece dacă a fost un asemenea lider, noi am mediatizat lucrurile bune pe care le-a zis sau făcut. Și nu ne pare rău. Dimpotrivă.

  Relația între Agrointeligența și liderul fermierilor sprijinit de Agrointeligența a început să se strice în urmă cu un an. Semnale au fost mai vechi că lucrurile încep să iasă din normalitate. La Balul Fermierilor 2016, eveniment organizat de Agrointeligența, a atacat pe unii funcționari ai ministerului, mai în vârstă, spunând că umblă cu lumânarea în buzunar și că la ședințele la care aceștia participă ar trebui să fie prezent și un preot, pentru orice eventualitate. Oricâtă dreptate ai avea legat de incompentența acelor funcționari, aceste lucruri nu se fac. Punct. Lumea a tăcut jenată la evenimentul cu pricina, la fel am făcut-o și eu. Regret că nu am i-am dat replica atunci. La Balul Fermierilor 2017, tirada a continuat, de data aceasta asupra propriilor colegi fermieri, din organizația pe care o conduce sau din alte organizații. Erau vizați cei care nu îi împărtășeau în totalitate opiniile. A spus că el nu va fi niciodată diplomat, așa cum i-a cerut un coleg. Însă diplomația, alături de responsabilitate, sunt exact calitățile esențiale pentru un lider eficient. Aici s-a ținut de cuvânt: nu a fost deloc diplomat în perioada următoare și l-a marginalizat complet pe contestatarul respectiv.

  După ce ne-a cerut să îi luăm partea în niște chestiuni care nu aveau nicio legătură cu interesele generale ale fermierilor români, după ce ne-a solicitat să îi publicăm niște puncte de vedere calomnioase la adresa unor persoane a căror singură vină era că, prin activitatea lor, îi făceau un pic de concurență constructivă, după ce am refuzat să facem slalom printre prietenii și dușmanii săi personali, relația între domnul Baciu și noi a suferit un recul. Deoarece nu am vrut să îi pun pe tavă Agrointeligența pentru a-și face jocurile. L-am asigurat însă că relația instituțională și personală rămâne, din punctul meu de vedere, la fel de bună atât timp cât lucrurile revin la normal. Și cred în continuare asta, fermierii au nevoie de prezența și activitatea lui Laurențiu Baciu, acel Laurențiu Baciu din urmă cu doi-trei ani pe care l-am cunoscut, sprijinit și respectat.

  Răzbunarea la adresa noastră a culminat cu decizia rușinoasă de a nu fi invitați la Conferința Națională LAPAR din acest an, fiind singura instituție de presă agricolă din România care nu a fost invitată. Nu am primit, nici până acum, un motiv oficial al acestei mojicii. Răzbunarea la adresa noastră a continuat cu o serie de minciuni privind motivul real al disputei noastre. Nicio grijă, voi răspunde cu replica și tonul potrivit de fiecare dată când Agrointeligența va fi atacată sau calomniată de dumneavoastră, domnule Baciu, asta pot să vă promit! Să nu credeți că minciunile nu se află și nu se plătesc!

  Celor care m-au sunat și m-au îndemnat să caut o cale de împăcare le reamintesc că nu noi am început această dispută, doar am reacționat pentru a apăra Agrointeligența și pe cititorii ei. Este autoapărare. Am răspuns minciunilor și calomniilor pentru că era nevoie de asta, pentru că nimic nu justifică bădărănia. Prin urmare, un prim pas spre normalizare ar însemna prezentarea de scuze publice echipei Agrointeligența și cititorilor ei.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Reguli noi în fermele de animale, în vigoare din 21 aprilie. Eurodeputatul Dan Motreanu vine în sprijinul fermierilor! Bugetul pe anul 2021 – adoptat în Parlament! Primele subvenții APIA deblocate pentru fermieri! Radu Damșa, Soloverde: Ne restrângem suprafețele bio. Am vândut grâul ecologic la preț de grâu convențional!

  Ultimele știri

  BLATUL: A fost sau n-a fost? Condamnat la închisoare după ce a mințit că este fermier ca să încaseze fonduri europene! ANCPI: 6.275 de proprietari au primit noile cărţi funciare în mod gratuit!