• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oierii din Tulcea anunță că își vor îneca oile în Dunăre

  Oana Timar -

  Oieri disperați, deciși să curme chinurile mioarelor! Crescătorii de ovine din Asociația ”Miorița Deltei” au ajuns la capătul puterilor după ce de ani buni se judecă cu actualul primar din Grindu, județul Tulcea, pentru pășunile ce li se cuvin. Oierii spun că edilul-șef le-a promis să îi distruge cu totul și face tot posibilul ca și fiecare petic de verdeață din sat să fie încredințat unor persoane care n-au nicio treabă cu zootehnia, cu creșterea animalelor.

  În Grindu, tradiția oieritului este una veche, iar linia oierilor de astăzi își poartă străbunii în fotografii mai vechi decât România Mare. Gheorghe Cristea, președintele Asociației Crescătorilor de Animale ”Miorița Deltei” a relatat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro situația critică a oierilor din organizație, 23 la număr, care au ajuns să fie bătaia de joc a actualului primar.

  ”Suntem efectiv disperați. De ani de zile ne luptăm în instanță pentru ceea ce ni se cuvine, pentru pășunile care trebuie să revină crescătorilor de animale. În 2001, negru pe alb, aveam 1.646 de hectare de pășune. Din aceasta, prin instanță, am reușit să îl obligăm pe primar și să avem, în acte, în contract, 757 de hectare. De fapt sunt numai 700 pentru că 50 de hectare nu mai sunt pășune, sunt case, vii”, ne-a explicat Gheorghe Cristea. Oierul ne-a explicat că primarul ar face orice pentru a împiedica accesul crescătorilor de animale la pășune: ”A fost acum recent o licitație și inițial certificatul de garanție a fost fixat pentru 59 de milioane de lei vechi. Apoi, când a văzut primarul că s-au înscris și oieri, a anulat acea licitație și a reluat-o cu un certificat de garanție de 250 de milioane pe care oierii nu și l-au mai permis, că nu dispun de această sumă. În Consiliul Local, domnul primar face ce vrea, reușește să aranjeze astfel încât tot ce propune el se și aprobă fără discuții”, ne-a explicat oierul Cristea.

  Ajunși la limita puterilor și conștienți că în situația de acum oile lor nu vor putea trece peste iarnă, crescătorii din Asociația ”Miorița Deltei” au făcut un manifest prin care aduc la cunoștința opiniei publice problemelor lor, demersurile întreprinse, dar și la ce gest disperat au decis să recurgă pentru a sensibiliza opinia publică. Astfel, în unanimitate, crescătorii de animale din Asociația ”Miorița Deltei” din comuna Grindu, în ședința din data de 4 noiembrie 2018, au luat hotărârea ca ”dacă nu se vor lua măsurile urgente de a stopa intervenția și amenințarea fermierilor agricoli și anularea contractelor de cesiune către aceștia (încheiate ilegal, fără ca și crescătorii de animale să poată lua parte), vom începe procesul de înecare a oilor în fluviul Dunărea în dreptul punctului ”PONTON” în comuna Grindu județul Tulcea, loc unde peste 200 de săteni (părinții, frații, surorile, copiii și rudele noastre) au plătit cu viața incompetența autorităților comuniste, autorități care nu au reușit să distrugă crescătorii de animale murind înecați în Dunăre în urma catastrofei navale a vasului de pasageri Mogoșoaia din septembrie 1989”.

  ”Vom începe în data de mai sus cu o avertizare, sacrificând și înecând în fluviul Dunărea 1% din efectivul prezent, iar dacă nimic nu se întâmplă și autoritățile statului nu vor interveni să stopeze ilegalitățile și să ne pună în drept, prin încredințare directă, sau prin concesionare a întregii suprafețe de pășune, conform legii, pe data de 19 noiembrie 2018, începând cu orele 8.00 vom trece la înecarea în masă a tuturor oilor în fluviul Dunărea pentru că și așa vor muri de foame iarna aceasta, neavând cu ce le întreține (dacă aveam toată pășunea am fi avut acum nutreț pentru a le păstra în iarnă). Decât animalele să moară lent prin înfometare le vom îneca și vor sfârși rapid așa cum vom sfârși și noi!”, este apelul disperat al oierilor care formează Asociația Crescătorilor de Animale ”Miorița Deltei”.


  Te-ar mai putea interesa

  Pășune liberă pentru concesiune la 350 lei/ha. Obligații pentru crescătorii de animale Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Amenzi încasate de crescătorii de animale! Nereguli găsite și sancționate în ferme

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie