Creșterea animalelorŞtiri agricole

Oierii din Tulcea anunță că își vor îneca oile în Dunăre

Foto: www.maritime-executive.com

Oieri disperați, deciși să curme chinurile mioarelor! Crescătorii de ovine din Asociația ”Miorița Deltei” au ajuns la capătul puterilor după ce de ani buni se judecă cu actualul primar din Grindu, județul Tulcea, pentru pășunile ce li se cuvin. Oierii spun că edilul-șef le-a promis să îi distruge cu totul și face tot posibilul ca și fiecare petic de verdeață din sat să fie încredințat unor persoane care n-au nicio treabă cu zootehnia, cu creșterea animalelor.

În Grindu, tradiția oieritului este una veche, iar linia oierilor de astăzi își poartă străbunii în fotografii mai vechi decât România Mare. Gheorghe Cristea, președintele Asociației Crescătorilor de Animale ”Miorița Deltei” a relatat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro situația critică a oierilor din organizație, 23 la număr, care au ajuns să fie bătaia de joc a actualului primar.

”Suntem efectiv disperați. De ani de zile ne luptăm în instanță pentru ceea ce ni se cuvine, pentru pășunile care trebuie să revină crescătorilor de animale. În 2001, negru pe alb, aveam 1.646 de hectare de pășune. Din aceasta, prin instanță, am reușit să îl obligăm pe primar și să avem, în acte, în contract, 757 de hectare. De fapt sunt numai 700 pentru că 50 de hectare nu mai sunt pășune, sunt case, vii”, ne-a explicat Gheorghe Cristea. Oierul ne-a explicat că primarul ar face orice pentru a împiedica accesul crescătorilor de animale la pășune: ”A fost acum recent o licitație și inițial certificatul de garanție a fost fixat pentru 59 de milioane de lei vechi. Apoi, când a văzut primarul că s-au înscris și oieri, a anulat acea licitație și a reluat-o cu un certificat de garanție de 250 de milioane pe care oierii nu și l-au mai permis, că nu dispun de această sumă. În Consiliul Local, domnul primar face ce vrea, reușește să aranjeze astfel încât tot ce propune el se și aprobă fără discuții”, ne-a explicat oierul Cristea.

Ajunși la limita puterilor și conștienți că în situația de acum oile lor nu vor putea trece peste iarnă, crescătorii din Asociația ”Miorița Deltei” au făcut un manifest prin care aduc la cunoștința opiniei publice problemelor lor, demersurile întreprinse, dar și la ce gest disperat au decis să recurgă pentru a sensibiliza opinia publică. Astfel, în unanimitate, crescătorii de animale din Asociația ”Miorița Deltei” din comuna Grindu, în ședința din data de 4 noiembrie 2018, au luat hotărârea ca ”dacă nu se vor lua măsurile urgente de a stopa intervenția și amenințarea fermierilor agricoli și anularea contractelor de cesiune către aceștia (încheiate ilegal, fără ca și crescătorii de animale să poată lua parte), vom începe procesul de înecare a oilor în fluviul Dunărea în dreptul punctului ”PONTON” în comuna Grindu județul Tulcea, loc unde peste 200 de săteni (părinții, frații, surorile, copiii și rudele noastre) au plătit cu viața incompetența autorităților comuniste, autorități care nu au reușit să distrugă crescătorii de animale murind înecați în Dunăre în urma catastrofei navale a vasului de pasageri Mogoșoaia din septembrie 1989”.

”Vom începe în data de mai sus cu o avertizare, sacrificând și înecând în fluviul Dunărea 1% din efectivul prezent, iar dacă nimic nu se întâmplă și autoritățile statului nu vor interveni să stopeze ilegalitățile și să ne pună în drept, prin încredințare directă, sau prin concesionare a întregii suprafețe de pășune, conform legii, pe data de 19 noiembrie 2018, începând cu orele 8.00 vom trece la înecarea în masă a tuturor oilor în fluviul Dunărea pentru că și așa vor muri de foame iarna aceasta, neavând cu ce le întreține (dacă aveam toată pășunea am fi avut acum nutreț pentru a le păstra în iarnă). Decât animalele să moară lent prin înfometare le vom îneca și vor sfârși rapid așa cum vom sfârși și noi!”, este apelul disperat al oierilor care formează Asociația Crescătorilor de Animale ”Miorița Deltei”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. Aflam din cuprinsul articolului ca membrii Aociatiei Miorita Deltei in unanimitate au hotarat nerespectarea Legii 205/2004 privin protectia animalelor chiar daca si au asumat o chiar prin statutul organizatiei. Crescatorii de animale sunt gata sa savarseasca fapte de cruzime impotriva animalelor in scupuri publicitare. Noroc ca sunt sanctiuni prevazute pentru astfel de fapte. Relele tratamente aplicate animalelor (lipsa hranei) inteleg ca sunt datorate si drumurilor dese la instantele de judecata urmare a carora nu au mai avut timp sa ingrijeasca de cele 757 ha de pasune aflate in grija lor. De ce vor sa sacrifice in masa toate animalele daca au totusi 757 ha pasune?? Pentru ca pasunea pe care au ingrijit-o nu mai e pasune.. e parloaga..

    1. Dacă ar avea mai mult de 4 clase împreună președintele si cu secretarul asociației, probabil ca ar citi si ei cate ceva, cate o lege, dar… ei se cred pe mosia lor… Dunărea nu e a lor, doar oile… asa ca… vorbe în vânt, mai bine ar încheia toate procesele pe care le au deschise ptr toate cazurile penale pe care le au…

  2. Întrebati-l vă rog pe domnul Cristea Gheorghe si pe domnul Pasăre Dumitru: unde vor pasuna oile celor pe care acești distinsi domni i-au dat afara din asociație?? Subvențiile ptr pasunat le-au încasat dumnealor, care defapt era dreptul celor care au făcut parte din asociație! Aceștia unde isi vor duce oile tot timpul anului?? Si încă o întrebare, vor îneca oile lor sau oile celorlalți din asocietie, ca îmi cam da cu virgulă!

  3. Dragi crescători de ovine,îmi pare rău pentru ce vi se întâmplă.Din păcate, cei care ar trebui să vă ajute nu sunt de partea dvs sau sunt loviți din toate părțile nemaiavând timp și pentru omul de rând.Vă înțeleg durerea,dar e păcat să sacrificați aceste animale.Gândiți-vă ce înseamnă să omorâți aceste animale care nu au nicio vină.Mai bine le sacrificați și le dați pe piața de consum.Pe de altă parte,oile care vor muri în Dunăre vor infesta apele Dunării, va afecta flora și fauna.Nu faceți ceva care să fie tot împotriva noastră a oamenilor. Știu că vă iubiți țara.Aș vrea să fim uniți și să luptăm pentru drepturile noastre.Trebuie să fiți tari și să luptați pe orice cale.Gândiți-vă că au distrus porcii crescuți de dvs cu așa-zisa pestă porcină,cu gripa aviară au distrus găinile.Oare ce se dorește?Vă spun eu,dacă nu ați înțeles:ROMÂNII SĂ NU MAI AIBĂ NIMIC AL SĂU! SĂ FIM STĂPÂNIȚI DE ALȚII! NU LE FACEȚI JOCUL! Din respect pentru această țară,nu sacrificați aceste animale.Românul când vrea găsește soluții.Noi nu putem fi înfrânți din exterior decât dacă ne lăsăm bătuți.Am tot respectul și considerația pentru dvs.Sunteți oameni iubitori de animale.Găsiți altă soluție.Nu uitați că Hristos și-a pus un miel pe umeri.Dumnezeu nu ne va părăsi, dacă noi nu-L vom părăsi.Dumnezeu să vă aibă în grija Sa și să vă ajute.

Scrie un comentariu