Creșterea animalelorŞtiri agricole

Vânzarea porcilor de Crăciun: acte necesare, amenzi aplicate de DSV

Vanzarea porcilor de Craciun acte necesare

Vânzarea porcilor de Crăciun este reglementată, sunt documente obligatorii pe care crescătorii trebuie să le obțină pentru a se putea comercializa suinele în perioada de iarnă și nu numai. Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția celor care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligații, având în vedere focarele de pestă porcină confirmate la nivel național.

Transportul dintr-un județ în altul, cu aviz interjudețean

Transportul animalelor dintr-un județ în altul se realizează în baza unui aviz interjudețean. În caz contrar, pe lângă confiscarea porcilor, proprietarii animalelor riscă să plătească și amenzi.

Focarele de pestă porcină africană depistate în alte județe au impus un set de măsuri cu privire la circulația animalelor dintr-un județ în altul.

Reguli și pentru județele ”libere” de pestă

Potrivit reprezentanților DSVSA Prahova, chiar dacă într-un județ nu a fost confirmat niciun focar de pestă porcină, pentru vânzarea/cumpărarea porcilor destinați sacrificării de Crăciun se impun o serie de măsuri.

În cazul porcilor care provin din gospodării, proprietarii care doresc să le vândă în altă localitate din județ trebuie să știe că suinele trebuie să aibă crotalii și pentru transportul acestora trebuie să existe formular de mișcare.

„Mai exact, proprietarul animalului trebuie să solicite DSVSA-ului care funcționează în județul de domiciliu avizul interjudețean”, a precizat pentru Observatorul Prahovean Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Astfel, pentru mișcarea animalelor vii în alte județe medicul veterinar arondat, înainte de eliberarea documentelor de mișcare și de sănătate, solicită de la D.S.V.S,A din respectivul județ avizul interjudețean.

În caz contrar, proprietarul animalelor din alt județ riscă în timpul transportului confiscarea animalului, dar și amenzi care depășesc în multe cazuri valoarea de 5.000 de lei.

Potrivit legislației, animalele care nu au crotalii și pentru care nu au fost eliberate documente vor fi ucise.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Nemernicilor DVSA. Pe voi cine va sanctioneaza pentru ca ati lasat sa ajunga boala in gospodării? Voi care sunteti direct subordonati guvernului nu aveti nicio responsabilitate. De ce nu spuneti ca un certificat medical costa ceva bani? De ce nu spuneti că un examen pentru trinichiloza costa? De ce nu spuneti că numarul suinelor a scazut drasnic si ca nu vi se mai coercializeaza crotaliile? De ce nu spuneti ce salarii de nababi aveti, vizavi de venitul de pe unul, doi porci ai taranului? Oricum numarul de animale a scazut foarte mult in tară iar numărul vostru a crescut multisor, exact ca în politic, populatia a scazut iar numarul parlamentarilor a crescut cu toate ca prin referundum s-a cerut scaderea numărului lor. Dar….ce sa faci mai sunt inca multe prietenii si rudenii de angajat. Cine ascultă poporul? Observ ca sunteti foarte preocupati de ceea ce bagam in gura-simbolic doar- sau mai degrabă sa circule niste hârtii pe banii nostri………….

  2. Nesimțiți dracului; dar până acuma cum am mâncat porcul fără crotale si fără ansva și era lumea mai sănătoasă; , nu știu ce sa mai scorneasca să pape banii și munca truditorului de rand, putorile ordinare.

  3. O adunătură de incompetenți și mâncători de bani publici cei de la DSV și eu m am lovit de ei nu te ajuta cu nimic ba m ai mult te și încurcă și te iau peste picior parca nu ei își iau salarile după munca taranului care nu muncește la 8 ore și care lucrează 365 de zile din an.Nu merita nici macar sa le deschizi poarta darite sa le permiți să îți ia porcu din bătătură pt a fi ucis statu să își ucidă porci din fermele lui alea care nu le are nu pe a omului de rând care vorba aia a muncit săracul un an la el și tu DSV vi și îl iei cu japca.La noi in fiecare an apare cate o boala făcută ba gripa aviară ba limba albastra ba pesta porcina doar așa sa se dea de lucru la prostimea DSV.

  4. INCET DAR SIGUR SE LUCREAZA LA DESCURAJAREA TARANILOR DE A CRESTE ANIMALE IN GOSPODARIILE PROPRII,CEEA CE NU ADUCE NICI UN BENEFICIU TARII NOASTRE.Se pun crescatorilor de animale taxe,impozite si multe restrictii de tot felul.

Scrie un comentariu