Creșterea animalelorŞtiri agricole

Vânzarea porcilor de Crăciun: acte necesare, amenzi aplicate de DSV

Vanzarea porcilor de Craciun acte necesare

Vânzarea porcilor de Crăciun este reglementată, sunt documente obligatorii pe care crescătorii trebuie să le obțină pentru a se putea comercializa suinele în perioada de iarnă și nu numai. Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția celor care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligații, având în vedere focarele de pestă porcină confirmate la nivel național.

Transportul dintr-un județ în altul, cu aviz interjudețean

Transportul animalelor dintr-un județ în altul se realizează în baza unui aviz interjudețean. În caz contrar, pe lângă confiscarea porcilor, proprietarii animalelor riscă să plătească și amenzi.

Focarele de pestă porcină africană depistate în alte județe au impus un set de măsuri cu privire la circulația animalelor dintr-un județ în altul.

Reguli și pentru județele ”libere” de pestă

Potrivit reprezentanților DSVSA Prahova, chiar dacă într-un județ nu a fost confirmat niciun focar de pestă porcină, pentru vânzarea/cumpărarea porcilor destinați sacrificării de Crăciun se impun o serie de măsuri.

În cazul porcilor care provin din gospodării, proprietarii care doresc să le vândă în altă localitate din județ trebuie să știe că suinele trebuie să aibă crotalii și pentru transportul acestora trebuie să existe formular de mișcare.

„Mai exact, proprietarul animalului trebuie să solicite DSVSA-ului care funcționează în județul de domiciliu avizul interjudețean”, a precizat pentru Observatorul Prahovean Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Astfel, pentru mișcarea animalelor vii în alte județe medicul veterinar arondat, înainte de eliberarea documentelor de mișcare și de sănătate, solicită de la D.S.V.S,A din respectivul județ avizul interjudețean.

În caz contrar, proprietarul animalelor din alt județ riscă în timpul transportului confiscarea animalului, dar și amenzi care depășesc în multe cazuri valoarea de 5.000 de lei.

Potrivit legislației, animalele care nu au crotalii și pentru care nu au fost eliberate documente vor fi ucise.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!