• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președinte de asociație acuzat că ar fi furat banii fermierilor din subvenții

    Ramona Dascălu -

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost contactată de mai mulți crescători de ovine din comuna Luna, județul Cluj, care se plâng că au fost furați chiar de către președintele de asociație pe care ei singuri și l-au ales. Potrivit declarației unuia dintre crescători, peste 450 de milioane de lei vechi au dispărut, iar președintele de asociație refuză să dea vreo explicație membrilor fondatori.

    „Președintele ales de noi, de 13 membri fondatori, nu vrea să mai vină la ședințe și să explice unde sunt banii din subvenții. Avem 300 de hectare de la primăria Luna concesionate pe Luna, Luncani, Grigorești. Undeva la un 1 miliard 700 ne dă pe an la 300 de hectare. Am fost datori la primărie cu 800-900 de milioane să plătim concesiunea pe 2 ani, că în 2016 nu a băgat nimeni actele că și cel care a fost înainte și ăla a furat banii. În primăvară am făcut ultima ședința și rămăseseră 475 de milioane de lei vechi din banii de subvenții pe pășune. Și din ce se aude prin sat, președintele a furat banii și și-a luat berbeci de origine, și pe berbecii lui nu i-a putut vinde pentru că a fost perioada aia când târgurile de animele erau închise, și ce s-o fi gândit el să ia din banii ăștia. Nu vrea să vină să dea nicio explicație. Am făcut alaltăseară ședință și a zis că nu are ce să vorbească cu noi, cu ăștia 13 membri fondatori ai asociației. Și a trecut cu mașina prin fața căminului cultural la sfidare. În primul rând, noi l-am ales pe el, nu el pe noi, în urmă cam cu un an de zile. Cu totul am fost până în 130 de membri, dar mai sunt care au renunțat la animale, dar noi ăștia 13 hotărâm. Avem în jurul a 1.000 de oi în asociație și 200-250 de vaci, pe trei sate vorbesc”, a declarat un fermier din comuna Lunca pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Mai mult decât atât, președintelui de asociație i se aduc și alte acuze. Acesta este învinuit de faptul că ține sechestrat tractorul cumpărat din banii asociației, tractor de care ar fi trebuit să se folosească toți membrii: „Avem tractor la asociație, iar el îl ține sechestrat acolo la el la stână și este singurul care lucrează cu el la balotat, la fân, la paie, la toate alea, că l-am luat cu cupă ca să putem să ne facem treburile gospodărești. Când merge cineva să il ceară, că l-am luat cu condiția să îl folosească toți membrii din asociație și care are o vacă și care are o oaie, nu îl dă. De multe ori a zis că este stricat, dar oamenii nu au lucrat cu el”.

    Fermierii afectați de această situație spun că nu știu cum să procedeze pentru a da de urma banilor.

    „Nu ne-am certat că nu poți să stai de vorbă cu el că nu stă de vorbă cu oamenii. Știți cum e? Când furi din bani și știi că ești vinovat fugi, dacă eu nu sunt vinovat eu stau cu pieptul deschis că sunt curat, dar tu te ferești de oamenii tăi care te-au ales și te-au pus președinte, tu nu stai de vorbă cu ei? Trage de timp ca să intre subvenția astalaltă ca să poată să ne dea peste cap, ca să nu mai știm numărul, dar noi toți suntem deștepți aici, nu suntem proști niciunul, ne trebuie extras de cont și acolo o să vedem de fiecare dată când a scos, că acolo scrie. Dar nu mai permite nici să mergi cu el la bancă, nici nimic, că asta e problema. El are cont, pe numele lui e făcut, are card și poate să meargă cu buletinul, noi nu avem niciunul, numai un singur card este. Am zis să mergem câte patru înși când trebuie să scoatem, dar nu a mers nimeni cu el pentru că nu ne-a chemat.

    Se face la fiecare sfârșit de an bilanțul anului. Putea să zică << Mă, băieți, actele nu sunt gata, dar stați liniștiți, că promit că pe duminică o să fie gata! >>. Pentru luni acum fusese programată această ședință, și ne-am întâlnit la căminul cultural, dar el nu s-a prezentat. Putem să îl dăm jos, dar vrem să ne spună ce a făcut cu banii. Așa e simplu să îți dai demisia și să pleci. Noi ăștia avem extrasele de cont pe asociație, și în caz de furt sau de delapidare nouă ne blochează conturile și vine acasă și ne ia din bunuri”.

    De cealaltă parte, Petru Tulai, președintele asociației de crescători din comuna Luna, neagă acuzațiile care i se aduc de către membrii fondatori.

    „Eu am contabilă și am banii justificați la doamna contabilă. Eu sunt președintele și dacă vrei să fac ședință eu trebuie să răspund și să anunț oamenii. Cine a organizat-o să răspundă, eu nu am organizat-o și nici nu am știut despre această ședință. În 2016, cel care a fost înaintea mea nu a făcut ca să ia subvenție, deci în anul ăla nu s-a luat subvenție. Până anul ăsta când s-a băgat subvenția noi am fost datori la primărie pentru că trebuia să plătim pășunea. Trebuia să plătim pentru 325 de hectare, iar ei cred că erau trecute doar 260 de hectare. Noi cu majorare am ajuns la 470 de milioane până ne-a băgat subvenția ca să putem plăti. Și trebuia să mai lăsăm o garanție de 200 de milioane către primărie. Pe anul ăsta am avut de plătit iarași 300 și ceva de milioane. S-a stricat tractorul, păi doar nu pun eu banii de la mine că e tractorul asociației. Plus bani ca să plătesc contabila și medicul veterinar. Eu încă nu mi-am luat salariul, am 500, păi la câte drumuri am făcut nici nu mi-am scos banii”, ne-a spus liderul asociației.

    Petre Tulai s-a arătat mai ales deranjat de acuzele privind utilizarea discreționară a tractorului: ”E minciună că țin sechestrat tractorul. Nu îl țin închis. Dacă știi să conduci tractorul ți-l dau, dar dacă nu știi să conduci tractorul nu ți-l dau. Dacă se strică tractorul, nu mai recunoaște. Cine a făcut reclamația să răspundă că îl dau în tribunal…Mi-am luat berbeci cu origine din banii mei, ați înțeles? Am muncit toată vara, am 400 de oi, am berbeci de vânzare”, a declarat vizibil deranjat președintele asociației de crescători de ovine din comuna Luna”.

    Notă: Dacă vă confruntați cu o problemă sau aveți cunoștință de o situație neobișnuită, de un abuz, de o nedreptate sau, de ce nu, de o reușită deosebită în agricultură, vă rugăm să ne sunați la 0744.311.359 sau să ne scrieți la redactia@agrointel.ro. Ne vom implica pentru ca toată lumea să afle de problema dumneavoastră, vom încerca să găsim împreună o soluție sau să mediatizăm performanța din ferma dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Republica Moldova și-a triplat exporturile de floarea-soarelui. România, principala destinație Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic