Fonduri europene: Cum se schimbă procedura de rambursare pentru ferme
Ramona Dascălu -Începând cu data de 1 decembrie 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) extinde primirea cererilor de plată ale beneficiarilor de finanțare europeană nerambursabilă prin intermediul noului modul on-line destinat autorizării plăților pentru toate proiectele de investiții finanțate prin PNDR 2020.
În cea de-a doua etapă de implementare a modulului, vor putea solicita rambursarea cheltuielilor prin depunerea on-line a documentelor necesare beneficiarii submăsurilor 4.1 Investiții în exploatații agricole, 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri), 6.3 (Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici), 4.1a (Investiții în exploatații pomicole), 4.2 (Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole), 4.2a (Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol), Schemele de ajutor de stat GBER și de minimis aferente, Schemele de ajutor de stat GBER și de minimis aferente 4.2a, 9.1 (Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol) , 9.1a (Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol), 16.4 și 16.4a (Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol).
„Finalizăm acum încă o etapă în care beneficiarii erau nevoiți să aducă personal documentele la sediile noastre. În acest moment, experții AFIR vor realiza evaluarea dosarelor de plată depuse on-line, doar în sistemul informatic al Agenției, pentru toate submăsurile PNDR gestionate. Dezvoltarea acestui modul al sistemului electronic este încă un pas important realizat în simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene” a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR.
Reamintim faptul că din data de 5 noiembrie 2018 se pot depune on-line cererile de plată aferente submăsurilor 6.2 (Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale), 6.4 (Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole), 7.2 (Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică), 7.6 (Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural) și 4.3 (Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice), din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Beneficiarii care au depus proiectul în format letric, înainte de digitalizarea completă a depunerii, vor depune și dosarele de plată în mod fizic.
Până în acest moment, AFIR a efectuat plăți în valoare de 3,90 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale, beneficiari ai PNDR 2020.