Prognoze meteoŞtiri agricole

ALERTĂ ÎN VIGOARE: NINSORI ȘI POLEI PÂNĂ MÂINE! CARE SUNT ZONELE VIZATE!

Ninsori si polei

Vremea se înrăutățește din nou! Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi – luni 17 decembrie o informare de vreme rea care a intrat în vigoarele la orele 12.00 și este valabilă până mâine- marți 18 decembrie, orele 12.00. Fenomenele vizate sunt precipitații mai ales sub formă de ninsoare, polei și strat de zăpadă nou depus.

În intervalul menționat în nordul și în estul Olteniei, în jumătatea de vest a Munteniei, Transilvania, Maramureș, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali, vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat nou de zăpadă, în general între 10 și 20 cm.

În prima parte a zilei de luni (17 decembrie) în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși viteze de 70…80 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită.

Temporar în estul, centrul și sud-estul țării, pe arii restrânse va fi polei sau ghețuș.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor desfăşura în general lent în aproape toate regiunile, exceptând zonele depresionare din Moldova şi estul Transilvaniei, unde se va menţine stadiul de repaus biologic. Totodată, din cauza valorilor scăzute pragurile biologice critice (-7…-10°C) de rezistenţă a plantelor, aparatul foliar la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va putea fi afectat prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, în special pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (20-100%), iar la cele tardive vor predomina răsărirea (65-100%), precum şi apariţia frunzei a treia (30-100%. Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (5-9 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu dificultate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!