Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

APPR, VESTE AȘTEPTATĂ DE FERMIERI: România a primit DEROGARE PENTRU NEONICOTINOIDE!

Derogare pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide și în 2019! Asociația Producătorilor de Porumb din România vine cu vestea mult-așteptată de fermierii care cultivă porumb și floarea-soarelui. Conform informațiilor oferite pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, agricultorii vor avea la dispoziție trei produse pentru care Ministerul Agriculturii a emis autorizație de utilizare temporară: Cruiser 350 FS, Nuprid Al 600 FS și Poncho 600 FS.

”În data de 20 decembrie 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis autorizația de utilizare temporară pentru produsele: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS și PONCHO 600 FS. Urmare a demersurilor susținute ale Asociației Producătorilor de Porumb din România, această autorizare temporară a venit ca un răspuns așteptat și justificat pentru fermierii din România”, arată Alina Crețu, directorul general al APPR. De altfel, conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, chiar zilele trecute, pe 18 decembrie, organizația de fermieri a adresat o nouă cerere către MADR pentru a aflat statusul solicitării fermierilor români.

Studiile au convins specialiștii europeni

Autorizația pentru utilizarea temporară a neonicotinoidelor vine în urma multiplelor semnalări directe ale APPR către MADR și a rezultatelor studii efectuate de către asociația de fermieri în ultimii doi ani. ”Rezultatele acestor studii și notificările APPR au fost transmise în mod susținut și direct către Comisia Europeană”, arată organizația fermierilor cultivatori de porumb.

Conform autorizațiilor temporare, companiile vor comercializa produsele numai agenților economici care fac dovadă că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale cu personal calificat. Autoritatea competentă (MADR) prin agențiile fitosanitare va realiza controale la stațiile de tratament și în fermă pentru aplicarea măsurilor impuse în autorizație. Este menționat ca însămânțarea să se efectueze cu semănători dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului, respectând buna practică agricolă.

Ministerul Agriculturii a susținut demersul fermierilor

Autorizarea temporară permite fermierilor să poată folosi semințele tratate cu aceste produse și a fost semnată de către Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. ”Dorim să mulțumim Ministerului Agriculturii și domnului Botănoiu pentru implicarea directă în susținerea acestui demers al fermierilor din România”, arată APPR.

De subliniat că utilizarea temporară a tratamentului cu neonicotinoide în campania de primăvară de anul viitor vine ca o gură de oxigen pentru fermierii români. Agricultorii se confruntă cu mari probleme de răsărire la culturile de toamnă – grâu, orz sau rapiță, așa că mulți dintre ei vor întoarce culturile afectate de secetă pentru a le dedica porumbului sau culturii de floarea-soarelui. Protecția semințelor în fața dăunătorilor periculoși precum rățișoara porumbului va fi de mare ajutor pentru supraviețuirea și reușita culturilor, a anului agricol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Apicultorii cred ce spun specialistii straini care protejeaza mediu,si natura,nu ce spun afaceristii lacomi si hapsini.Va rog dati exeple de 2 politicieni patrioti.

 2. Apicultorii ăștia atotștiutori,pot explica cum afectează pe albine ,substanța asta ce se pune pe semințe și care semințe se pun în pământ iar această substanță nu se mai găsescte în plantula dupa nici 21 de zile?!Până la floare și dupa ,se da cu o multitudine de pesticide căci altfel ,planta cade pradă altor dăunători și boli.Din practica ,pot afirma că această substanță nu are niciun efect la rățișoara și mai ales la buha cerealelor.Dupa mine , să o scoată,căci nu are nici un efect la dăunătorii plăntuțelor de porumb chiar daca este folosita doza maxima.Nu știu cum se face că numai la noi și în Europa soia modificată genetic nu se cultivă,dar se importa,-ca face rău (care o fi ăla nu se spune ,că nu se știe),deși la americani , argentinieni,brazilieni se cultivă de zeci de ani și nu cred că mor mai mulți americani decât europeni .Totul nu este decât un război comercial.Ce se poate folosi in locul neonicotinoidelor,a carbofuranului ,căci altel nu vor mai exista culturi de porumb daca buha și rățișoara se înmulțesc nestingherit?!!Nici albinele nu pot trai fără plante !Nu unii sunt mai importanti decât alții,nu așa trebuie sa se gândească.Ramane veșnic dilema:cine a fost mai înainte ,oul sau găina?!!!

 3. Exista o tema de cercetare realizata de Institutul de protectia plantelor in colaborare cu Institutul apicol, cu implicarea APPR(ALINA CRETU), ASAS, finantarea fiind asigurata de Ministerul agriculturii.Rezultatele surprinzatoare au fost transmise Comisiei europene.Reactia contrar asteptarilor este consecinta faptului ca nu s-a facut informarea fermierilor la momentul respectiv.

 4. Daca ne uitam la tot ce se intampla in Romania as spune ca era de asteptat o asemenea veste… NEAGRA! Nu sunt cuvinte ce pot transpune trairile noastre citind aceste randuri…
  Celor implicati in decizia asta le dorim viata lunga.. astfel incat sa-si vada copii, nepotii cum se vor lupta cu bolile favorizate chiar de ei. Dorim sanatate tuturor… insa asta e alta poveste… RUSINEEEE!

 5. Este inadmisibil…domnule prim ministru!
  Daca pentru celelalte componente ale septelului( porci, caprine si celebra OAIA lu’ DAIA ) ati facut ceva in aceasta mistica perioada decand sunteti mare ministru…pe noi APICULTORII din Romania…ne-ati aranjat si pentru 2019.
  Sa va de-a Domnu sanatatea pe care ne-o dati d-voastra albinelor noastre!

 6. Genial !!! Doar asa vom ramane fara ALBINE, POLENIZATORI, pamant cu vitalitate si vom avea spitalele pline de cancerosi si ne vom ingropa parinti i,copii sau chiar ne vor ingropa altii pe noi !!! E CEA MAI PROASTA VESTE POSIBILA DIN UNIVERS !!!! SI RAPORTATA STRICT LA BANI, BANI, BANI, BANI , … de parca veti lua careva ceva cu voi !!! TRISTTTTTTTTTTT, mai trist de atat NU EXISTA !!! NU POT SA CRED!!!!

Scrie un comentariu