• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Profit din cultura de broccoli: O tânără culege recolta de sub zăpadă!

  Ramona Dascălu -

  Cultura de broccoli este una dintre ideile de afaceri care vă pot aduce profit și pe suprafețe mici, începând cu 1.000 de metri pătrați. Leguma este la mare căutare la noi în țară, lucru confirmat și de o doljeancă care în acest an a obținut prima sa cultură de broccoli care s-a dovedit a avea un real succes în rândul cumpărătorilor.

  Patricia Maria Popa, originară din Șimnicu de Jos, județul Dolj, este studentă la Facultatea de Agronomie din Craiova. Cum una dintre pasiunile sale este agricultura, doljeanca în vârstă de doar 21 de ani nu a stat prea mult pe gânduri și s-a hotărât să pună pe picioare propria afacere. A accesat fonduri europene și cu 40.000 de euro a reușit să creeze toate condițiile pentru o afacere de succes.

  Anul acesta, ea s-a gândit să aducă pe piața din România ceva ce nu se găsește la tot pasul, și așa i-a venit ideea de a cultiva broccoli.

  „Am încercat să aduc ceea ce lipsea, pentru că dacă te duci în piață nu prea găsești broccoli. Este primul an în care cultiv broccoli, de asta nici nu am pus pe o suprafață prea mare pentru că nu ar fi fost rentabil dacă nu am fi putut să vindem. Le vindem în piața din Brazdă, am încercat să intrăm și în supermarketuri dar condițiile nu ne-au permis, pentru că trebuie să livrăm cantități mari și să le ducem în cutii speciale, cu gheață”, a declarat Patricia Maria pentru ziaruldecraiova.ro. 

  Semințe de broccoli de la o firmă olandeză

  Semințele de broccoli au fost cumpărate de la o firmă olandeză și din ele, în septembrie, s-au pregătit răsadurile. Mai apoi, răsadurile de broccoli au fost plantate în luna octombrie și deja la jumătatea lunii noiembrie tânara culegea roadele muncii sale. Ultima producție de broccoli este încă în câmp și din ea se recoltează în funcție de cerere, lucru care dovedește rezistența culturii.

  Cultura de broccoli este rezistentă

  „Plantația de broccoli este una rezistentă, nu îi trebuie condiții speciale de îngrijire. Singurul lucru pe care l-am făcut special este să acoperim plantele cu frunze pentru a nu pătrunde chiar atât de multă zăpadă sau gerul peste ele, să fie cumva acoperite și protejate. Am avut o cerere destul de mare, chiar nu ne așteptam, sunt persoane care cer și care sunt dispuse să încerce aceste produs”, a mai spus tânăra.

  Costul de înființare pentru un hectar de broccoli este de 1.000 de euro, dar producția obținută poate să ajungă la 10-15 tone la hectar.

  Prețul unui kilogram de broccoli, 5 lei

  Marfa este vândută cu 3 lei kilogramul pe pieţele en-gros. Până acum tânăra a vândut deja o tonă de broccoli și mai are de cules încă ca pe atât.

  Deocamdată, doljeanca cultivă broccoli pe o suprafață de 1.000 mp, dar are în plan ca pe viitor să mărească suprafața de cultivare.

  În ceea ce privește valorificarea culturii, mare parte din aceasta este vândută în piață, dar la achiziționarea unor cantități mai mari tânăra realizează și livrări. De asemenea, orice doritor poate să meargă chiar la Șimnicu de Jos pentru a-și procura singur legumele gustoase.

  Tânăra studentă a încercat și culturile de zucchini, ca noutate pentru cumpăratori în materie de legume. Succesul a fost garantat și atunci. De altfel nu este la primul contact cu plantarea și cultivarea legumelor. Părinții ei cultivă pe suprafețe ceva mai mari, roșii, dovelecei, vinete, ardei, sfeclă, căpșuni.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles! Ghid subvenții APIA: 31 ianuarie – termen limită pentru plata sprijinului cuplat! APIA: Cine sunt fermierii obligați să dea înapoi banii din subvențiile încasate!

  Ultimele știri

  Angajații unei stațiuni, atacați cu furcile de mai mulți indivizi care au intrat ilegal pe terenurile statului Un bărbat de 71 de ani a pus pe fugă hoții veniți să îi fure sacii de porumb din magazie! Subvenții APIA: Fermierii tăiați de la plată dacă nu prezintă acest document!