• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoi la găini și pui de o zi. Rețetă de suc antibiotic pentru păsări

    agrointeligenta.ro -

    Usturoiul la găini și puii de o zi este benefic dacă este administrat după câteva reguli clare. Este părerea multor crescători, iar experiența ne învață că, într-adevăr, leguma-condiment ajută păsările de curte, mai ales găinilor ouătoare, să aibă o stare de sănătate mai bună și chiar o producție mai bună de ouă.

    Pentru cei care încă se întreabă dacă usturoiul este benefic în grănirea păsărilor de curte, gândiți-vă numai la beneficiile pe care usturoiul le are pentru sănătate umană ca antibiotic natural. Cu mențiunea că la păsări este nevoie ca usturoiul să fie administrat cu grijă, mai ales când introducem usturoiul în hrana puilor de o zi. Usturoiul de poate da păsărilor în stare proaspătă – căței curățați și pisați, în apa de băut, în amestec cu ulei sau miere. Se poate da păsărilor și praful de usturoi. Pentru uz extern se poate prepara o soluție pe bază de usturoi.

    Usturoiul este apreciat pentru că poate combate o serie de afecțiuni frecvente la găini, precum paraziții interni sau problemele respiratorii. Proprietățile antimicrobiene ale usturoiului au forța de a distruge bacterii, viruși, fungi sau paraziți, putând enumera în listă Aspergillus, Candida, Salmonella sau stafilococi.

    În cazul găinilor ouătoare, usturoiul are mai multe beneficii, fiind:
    – Eficient contra bacteriilor
    – Eficient contra virușilor
    – Eficient în prevenirea și tratarea infecțiilor
    – Eficient în prevenirea viermilor, dar și ca tratament
    – Stimulator pentru producția de ouă

    Cum administrăm usturoiul proaspăt la puii de o zi și la găini

    Usturoiul proaspăt se poate introduce în hrana păsărilor de curte. La puii de o zi, usturoiul se poate introduce odată cu hrana solidă, punându-se deasupra furajului. Se administrează un cățel de usturoi la o masă, de 2-3 ori pe săptămână, în primele trei săptămâni. Această metodă vă asigură că puii se deprind cu gustul și mirosul usturoiului, putând apoi să puneți usturoi și într-un vas separat în adăpost.

    La găinile ouătoare, găinile adulte, usturoiul se poate administra când acestea par slăbite sau când observați schimbări în apetitul lor pentru hrană sau apă. În aceste situații, usturoiul de poate administra odată cu apa, punându-se câțiva căței zdrobiți în apă. Schimbați apa găinilor la câteva zile. De asemenea, puteți pune usturoiul și separat, într-o tăviță sau vas, lângă hrănitoarea cu uruială.

    Usturoi cu ulei pentru tratarea paraziților la găini

    Usturoiul poate fi introdus în regimul păsărilor în proporții mai mari cu ajutorul uleiului. Este o soluție atunci când usturoiul nu este administrat preventiv, ci este tratament pentru diferiți paraziți interni. Astfel, usturoiul pisat, în loc să îl puneți în apă, îl puneți în ulei de floarea-soarelui sau chiar ulei de măsline. Se poate folosi o proporție de 1 la 4 având grijă ca înainte de a administra tratamentul, usturoiul pisat să fie lăsat în ulei mai multe ori, chiar peste noapte sau de pe o zi pe alta.

    Usturoi cu miere pentru problemele respiratorii la găini

    Usturoiul cu miere se administrează găinilor pentru tratarea problemelor respiratorii. Cățeii de usturoi se zdrobesc, apoi se acoperă cu miere și se lasă așa timp de 24 de ore. Produsul apicol are la rândul său proprietăți vindecătoare și sporește forța usturoiului, cu condiția ca preparatul să fie administrat în cel mult 36 de ore de la preparare. Se administrează 3-6 picături la fiecare două ore pe timpul zilei, în primele faze ale afecțiunii, rărind apoi administrarea tratamentului când simptomele se ameliorează. De regulă, tratamentul are nevoie de 2-3 zile pentru a da rezultate și trebuie continuat până dispar toate simptomele, iar starea găini nu mai pune niciun fel de problemă. În cazul în care nu vedeți nicio îmbunătățire a stării păsării, apelați la un medic veterinar pentru un diagnostic și un tratament medicamentos.

    Rețetă de suc de usturoi și ceapă pentru găini și alte păsări de curte

    Gospodarii din românia apelează pentru găini la o rețetă de suc antibiotic cu usturoi. Preparatul se obține din 1,5 litri de apă în care se pun 8 căpățâni mari de usturoi curățat și pisat. Se adaugă o linguriță cu miere din prima zi și se lasă la macerat. La 1-2 zile, sucul se agită bine, iar după 7 zile se mai pune o linguriță de miere și o ceapă mare tocată mărunt.  Tot preparatul se agită la 1-2 zile, iar după 4-5 zile se mai completează cu o linguriță de miere. Cam după trei săptămâni, sucul cu usturoi și ceapă este pregătit, se scurge de pulpa grosieră și cu sucul de la două lămâi se pune la frigider. Ca administrare, pe 1 ale lunii le puneți păsărilor 10 ml /litru de oțet în apa de băut, iar pe 15 ale lunii se pune în apă 5 ml/litru din sucul de usturoi și ceapă. Amestecul nu se lasă mai mult de două zile, apoi se dă păsărilor apă curată.

    Spray cu usturoi contra păduchilor și căpușelor

    Pentru uz extern, usturoiul se poate aplica găinilor contra păduchilor sau dacă aveți probleme cu căpușele. Se prepară o soluție de usturoi cu apă și se pulverizează pe penele și picioarele găinilor.

    Praful de usturoi, bun și el pentru găini. Cu o condiție!

    Praful de usturoi se poate administra găinilor numai dacă sunteți siguri de calitatea acestuia. De multe ori, în comerț găsiți praf de usturoi care mai conține și alte ingrediente și ar fi bine să știți care sunt acestea pentru a nu pune sănătatea găinilor în pericol. Dacă optați pentru praful de usturoi, acesta se poate introduce în uruială, în furajul găinilor ouătoare în proporție de cel mult 2% și numai ocazional.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!