Locuri de muncăŞtiri agricole

LEGEA ZILIERILOR 2019: SCHIMBĂRI ÎN NOUL AN pentru AGRICULTORI ȘI CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Lege Zilierilor, schimbată în 2019! Activitățile de tip zilier aduce noi modificări începând cu anul 2019, ce vor fi obligatorii pentru toți agricultorii care lucrează cu oameni care prestează muncă necalificată.

Așa cum Agrointeligența-www.agrointel.ro va anunțat când propunerea era în faza de proiect, noua Lege a Zilierilor a fost acum aprobată în ultima ședință de Guvern din 2018 iar modificările au apărut în Monitorul Oficial.

Noile modificări din Legea Zilierilor au apărut în Monitorul Oficial

Documentul stabilește numărul de zile dintr-un an pe care le poate lucra o persoană în regim zilier. Concret, acesta impune o limită de 120 de zile în decursul unui an calendaristic în care un zilier poate presta diverse activități, indiferent de numărul beneficiarilor. În prezent, legislația stabilește doar perioada în care o persoană poate presta muncă necalificată pentru același beneficiar. Mai exact, această limită e stabilită la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Nerespectarea de către zilieri a acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 2.000 de lei.

Atenție! Excepție de la această regulă fac zilierii “care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor (ciobanii), bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol”. Potrivit legislației în vigoare, aceștia pot lucra pentru același beneficiar până la 180 de zile pe an.

Documentul publicat în Monitorul Oficial prevede și limitarea perioadei în care se poate utiliza munca zilierilor. Astfel,  un beneficiar “nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activitățile de tip zilier”.

Totuși, dacă lucrarea pentru care este folosită o persoană ce prestează muncă necalificată depășește termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

 1. Si ce sa faca acest zilier in afara de a lucra ca sclav pe la fermier ? Mama lui de puturos si asistat social. Astia se plang ca nu au forta de munca dar nu vin cu niste legi clare si cu un salariu decent. Acordare subventiilor trebuie conditionata de angajare de personal cu forme legale .Munca la negru in agricultura ia proportii alarmante. Aloo Dle TEODOROVICI aici puteti gasi bani la buget obligati fermierii sa angajeze oameni cu caracter permanent scoateti munca la negru la suprafata .Agricultura a devenit o gaura negra in bugetul tarii .Subventiile trebuie impozitate ca sunt venituri.

  1. Clarificari:
   1.Subventiile se impoziteaza( sunteti unul din acei f multi bugetari care habar nu au pe ce lume traiesc, dar isi exprima parerea cu patima)
   2.Salarul net de 2000 ron pe luna pentru un muncitor necalificat+ o masa calda /zi , cred ca e decent
   DEOSEBIRI:
   La privat trebuie sa muncesti, NU SA “BATI CAMPII” precum bugetarii

Scrie un comentariu