Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Olt, județul unde au explodat prețurile terenurilor agricole

Au explodat prețurile la terenurile agricole în Olt

Prețul terenurilor agricole este în continuă creștere. Cele mai căutate sunt suprafețe care au acces la drumuri importante sau care sunt în apropierea localităților și pot fi transformate în suprafețe intravilane, scoțându-le astfel din circuitul agricol.

Județul Olt cunoaște o veritabilă revoluție în materie de prețuri la terenul agricol. În acest județ s-a atins un nou record privind tranzacțiile cu suprafele agricole, discutându-se deja prețurile la nivel de metru pătrat și nu la hectar. Astfel, în unele zone din județul Olt, ofertele ating și 280 lei (50-60 euro/mp) pe site-urile de anunțuri.

În acest moment, terenurilor agricole din unele zone din județul Olt costă la fel de mult ca terenurilor aflate în intravilanul Slatinei, scrie realitateaoltului.ro.

Un exemplu concret este cazul unui investitor care a cumpărat, în Balș, un teren agricol de 800 mp cu 60 euro/mp, preț de 14.000 de ori mai mare decât un teren agricol la Piatra-Olt (0,02 lei/mp) și de 933 de ori mai mare decât o ofertă de la Icoana (0,3 lei/mp). Discrepanța între prețurile de vânzare a terenurilor agricole din județ a fost confirmată și de către directorul Direcției Agricole Olt, Dragoș Drăghicescu.

În medie, în județul Olt, un hectar de pământ costă 3.000 de lei la Osica de Jos, 6.500 lei la Bobicești, 10.000 lei la Movileni, Scornicești, Pârșcoveni, Orlea, Găneasa, Cungrea, Dobrețu, Curtișoara sau Mărunței, 12.000 lei Bucinișu, Caracal, Stoenești, Gârcov, 15.000 lei la Balș și Icoana; 19.000 la Poboru și chiar 40.000 lei la Corabia.

În 2018, potrivit Direcției Agricole Județene, în Olt au fost depuse oferte de vânzare de terenuri agicole pentru 5125 ha, au fost vândute 4881,28 ha și emise 1681 de avize. De asemenea, s-au eliberat 22 de decizii de aprobare de scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol din extravilanul localităților, în suprafață de 20,24 ha și 5 avize privind clasa de calitate necesară introducerii în intravilan a terenurilor agricole și a celor cu amenajări de îmbunătățiri funciare pentru suprafața de 5,99 ha.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. o statistica falsa, care da impresia ca sunt miscari de teren, de fapt cineva de langa un oras a cumparat pt nu stiu ce fabrica, moll rechinii au triplet pretul si gat cica pretul este mare, realitatea este alta,, despre strainii eu nu am vazut unu de 3 sau 4 ani sa vina si sa cumpere, numai in cerc la cei prezentii deja se invarte proprietatile cu sume astronomice,

  2. Foarte adevarat ca preturile sunt foarte mici la terenuri indiferent la localitalte. Dar mare noroc a fost ca au venit investitorii straini si au crescut preturile la teren daca i fugareau si pe astia terenul arabil in Romanica nu depasea 400 (4 milioane lei vechi) lei pe hectar . Sa vina arabii sa se vanda terenul cu peste 30 000 € pe ha si tot e putin.

  3. Daca in judetul Olt vi se pare scump, in judetul Ilfov cum mai este? Extravilanul din imediata apropiere a Bucurestiului incepe de la 100 de euro pt cel putin 4-5 ha si creste pana aproape de 150 la 2000-3000 de metri amarati si in extravilan. Toata lumea are afaceri imobiliare in cap acum. La Moara Vlasiei extravilanul e intre 5-20 de euro/mp (20 de km distanta de Buc.). La Movilita (deja judetul Ialomita) – 8-10 euro/mp. Pe raza Ilfovului e aproape imposibil sa mai devii propietar de petec de pamant (pana intr-un ha) daca nu ai 20 de mii de euro in buzunar.

Scrie un comentariu