• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cronologia scandalului Moldova Agroindbank: de la acțiuni frauduloase la un nou președinte

    agrointeligenta.ro -

    Un scandal bancar a pus pe gânduri cetățenii moldoveni, inclusiv fermierii țării vecine. La sfârșitul lunii trecute, Banca Moldova Agroindbank a fost în atenția publică după ce un comunicat oficial a anunțat că instituția este ținta unor acțiuni frauduloase.

    28 mai – Banca reclamă atacuri frauduloase

    Consiliul Băncii notează într-un comunicat de presă că instituţia a devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane, care ar fi favorizat transferurile ilegale de hârtii de valoare. În comunicat se mai arată că ilegalităţile ar fi protejate de demnitari şi un registrator independent. Conducerea instituţiei îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată şi mizează pe implicarea administraţiei Băncii Naţionale şi a oamenilor legii, care au fost sesizaţi în acest caz. Moldova-Agroindbank a mai fost atacată similar acum un an.

    30 mai – Situația băncii ajunge la Guvern

    Banca Naţională confirmă că aproape 30 la sută din acţiunile Moldova-Agroindbank au fost transferate către 7 companii necunoscute, înregistrate în Marea Britanie, Cipru şi Letonia. Tranzacţiile avuseseră loc cu pachete mai mici de 5 la sută, pentru care nu este nevoie de aprobarea băncii centrale. Conducerea Agroindbank susţine că ilegalităţile ar fi protejate de demnitari şi un registrator independent din Chişinău. Ministerul Finanţelor spune că va propune modificări in legislaţie, pentru ca Banca Naţională să poată verifica toate tranzacţiile.

    4 iunie – Acționarii băncii acuză conducerea instituției de fraude

    Un grup anonim de acţionari ai Moldova Agroindbank difuzează o adresare către guvernatorul central, în care acuză conducerea băncii de fraude: „Vă rugăm să interveniţi imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară. (…) Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari”, se arată în adresarea către guvernatorul Dorin Drăguţanu. În mesaj se mai spune că administraţia băncii Moldova Agroindbank ar încerca: …să influențeze persoanele responsabile din cadrul BNM prin intermediul ameninţărilor, mitei şi altor metode „murdare” şi ilegale, (…) în scopul realizării intereselor exclusiv personale ale preşedintelui MAIB, Natalia Vrabie”.

    Solicitaţi de Prime, reprezentanţii Moldova Agroindbank nu a comentează acuzaţiile.

    6 iunie – Scandalul ajunge la urechile FMI

    Ministrului Finanţelor din Moldova a anunțat că subiectul va fi discutat la mijlocul lunii, la Chişinău, în cadrul vizitei Fondului Monetar Internaţional.

    6 iunie – Unul dintre noii acționari face primele declarații

    Unul dintre noii acţionari iese la rampă, cu acuzaţii în adresa conducerii băncii. Acesta afirmă că tranzacţia a fost legală, iar actuala administraţie blochează accesul noilor proprietari în bancă. Deţinătorul unui pachet de 4,99 la sută din Agroindbank spune că a cumpărat acţiunile de la o companie slovacă, în luna aprilie. Omul de afaceri spune că administraţia a interzis accesul noilor acţionari în bancă, sub pretextul unui atac de tip raider. Reprezentantul firmei mai declară că nu se cunoaşte cu ceilalţi proprietari, care deţin împreună aproape 30 la sută din acţiuni.

    10 iunie – Acționarii minoritari sunt somați să își dezvăluie identitatea

    Banca Națională a Moldovei a anunţă că 10 iunie este ultima de zi de prezentare a datelor. Până la acea dată, cinci din cei şapte noi acţionari confirmaseră că au depus toate informaţiile solicitate. Ceilalţi trei încă nu prezentaseră nicio informaţie despre identitatea lor.
    Acţionarii Moldova-Agroindbank au anunţat pentru data de 28 iunie adunarea extraordinară a acţionarilor, în cadrul căreia va fi discutată şi problema destituirii conducerii băncii.

    12 iunie – Noii acționari salută intervenția Guvernului

    Serviciul de presă al acţionarului, Benyamin Rosenberg anunță că acesta a avut ieri o întrevedere cu preşedintele MoldovaAgroindbank Natalia Vrabie, căreia i-ar fi cerut explicaţii pentru zvonurile despre atacul rider. ” Sunt în Moldova deja de 6 ani. Însă o asemenea panică creată pe loc gol văd prima dată… Cine sunt aceşti raideri? Nimeni nu dă nici o explicaţie. Nici una! Ieri, când în sfârşit am avut ocazia să mă întâlnesc cu dna Vrabie, am întrebat-o „despre ce merge vorba în această poveste – raideri, emoţii, cuvinte goale???” Dumneaei nu mi-a dat nici o explicaţie, nici un detaliu!!! …..”, susţine investitorul german. Conducerea MoldovaAgroindbank nu confirmă și nici nu infirmă întrevederea dinte Rosenberg şi Vrabie.

    După şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe site-ul moldova.org apare şi reacţia altui acţionar. Cebanu Vitali, reprezentant al companiei ”Diarstamia Management Limited”, salută implicarea conducerii de vârf a țării în conflictul de la MAIB, pe care îl consideră creat artificial. „Reieșind din practica juridica, faptul că Președintele este garantul Constituției, sper că această situație va fi examinată reieșind din legislația în vigoare, respectarea drepturilor fundamentale, în special cel la proprietate și nu pe emoțiile și invențile cuiva”, spune Cebanu.

    14 iunie – Guvernatorul BNM iese la rampă

    Tranzacţiile de la Moldova Agroindbank au fost o afacere de vânzare-preluare şi nu un atac rider. Declaraţia este făcută de guvernatorul Băncii Naţionale la Radio Europa Liberă. Dorin Drăguţanu spune că banca centrală urmează să determine dacă acţiunile noilor proprietari, au fost sau nu concertate. Guvernatorul Băncii Naţionale spune că situaţia actuală de la Moldova Agroindbank diferă de cea din 2011, când în urma mai multor decizii ilegale, un grup de acţionari străini şi-a pierdut acţiunile.

    17 iunie – Un acționar minoritar face dezvăluiri

    Avocatul unei companiei olandeze care deţinea 4,99 la sută din acţiunile băncii declară că pretinsul atac raider a avut loc la sfârşitul lunii aprilie, iar clientul său a flat despre aceasta post-factum. Avocatul fostului acţionar Moldova-Agroindbank susţine că acum două luni o judecătorie din Chişinău ar fi dispus ilegal încasarea de la compania olandeză a unei pretinse datorii de trei milioane de euro la cererea altei firme din Moldova, fondată în 2012 de către un cetăţean ucrainean. Ulterior, printr-o ordonanţă judecătorească pachetul de acţiuni a fost transferat în posesia unui registrator. Avocatul a precizează că a iniţiat procese judiciare în care cere anularea ordonanţei prin care s-a dispus deposedarea companiei olandeze de acţiuni, dar şi tragerea la răspundere a magistraţilor implicaţi. Reprezentantul fostului acţionar refuză să dea numele judecătorilor.

    20 iunie – Președintele băncii își dă demisia

    Preşedintele Moldova-Agroindbank Natalia Vrabie își dă demisia, informaţie confirmată pentru postul nostru de televiziune de către preşedintele Consiliului de administraţie al băncii, Victor Miculeţ. Potrivit lui, cererea de eliberare a fost depusă ieri, iar administraţia a luat act de ea. Noul şef de la Moldova-Agroindbank ar putea deveni Serghei Cebotari, prim-vicepreşedintele Comitetului de conducere al Bancii. Candidatura acestuia va fi examinată pe 28 iunie la Adunarea generală a acţionarilor. Natalia Vrabie s-a aflat în fruntea Moldova-Agroindbank timp de 17 ani.

    21 iunie – FMI își arată rezervele față de sistemul bancar din Moldova

    După o întâlnire cu premierul și președintele republicii, Fondul Monetar Internaţional își exprimă rezervele privind situaţia din sistemul bancar al Republicii Moldova. Asta deşi salută creşterea economică din primele luni ale anului.

    28 iunie – Acționarii votează noul președinte

    Serghei Cebotari este ales în această funcţie cu votul unanim al acţionarilor băncii, care au participat la Adunarea Generală. Noul şef al Moldova-Agroindbank declară că va face tot posibilul ca instituţia să devină una cu adevărat competitivă pe piaţa financiar-bancară.

    Sursa: prime.md


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd