• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA: Cine sunt FERMIERII care trebuie să se înscrie la ANAF pentru SUBVENȚII!

    Oana Timar -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aplică, din acest an, o nouă regulă pentru fermierii activi care solicită subvenții agricole. Virgil Dragoș, director APIA Satu Mare, explică exact care sunt beneficiarii de plăți directe care, începând cu campania APIA 2019, sunt obligați să facă dovada cu acte fiscale că au activitate agricolă.

    Iată precizările pe care șeful din cadrul APIA le face cu privire la Ordonanța de urgență nr. 4/2018 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, face referire exclusiv la acei solicitanți de subvenție care trebuie să faca dovada calității de fermieri activi.

    ”În accepțiunea OUG 3/2015 , art. 6., prin fermier activ se întelege: Fermierul, care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, calculate potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat, denumit în continuare Regulamentul nr. 639/2014, plăți care nu ar fi depășit cuantumul de 5.000 euro, și care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă în cadrul exploatației sale, definită potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) lit. c), d)și e), este fermier activ și poate beneficia de plăți directe.”, arată Virgil Dragoș, directorul APIA Satu Mare.

    Beneficiarii care au avut subvenții sub 5.000 de euro nu sunt afectați de schimbare

    Conform șefului APIA, toți fermierii care în anul anterior de plată campaniei 2019 au beneficiat de plăți directe în cuantum de până la 5.000 de euro, sunt implicit considerați fermieri activi, aceștia nu au nevoie să facă nici o dovadă în acest sens. Astfel, spre exemplu, la nivelul județului Satu Mare, pentru Campania APIA 2018, din 18.787 de fermieri care și-au depus cerere unică, 16.664 au beneficiat de subvenții până în cuantum de 5.000 euro, deci aceștia pot fi considerați fermieri activi ”din oficiu”.

    Fermierii care au peste 5.000 de euro trebuie să aducă dovezi că fac agricultură

    ”Dovada calității de fermier activ trebuie s-o facă doar acei fermieri, persoane fizice care depășesc cuantumul de 5.000 de euro plăți directe pentru anul anterior campaniei 2019 și care nu se înregistrează la Oficiul Național al Registului Comerțului ca Persoana Fizică Autorizată, Intreprinderi Individuale, Intreprinderi Familiale sau ca persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă”, a explicat Virgil Dragoș.

    ”Conform OUG 3/2015, modificată prin OUG 4/2018, pentru fermierii care depășesc plăți directe de 5.000 euro, începând cu anul 2019, statutul de fermier activ se stabilește și prin verificarea înregistrării acestora în Registrul Contribuabililor în cazul acelora care dovedesc că desfășoară activitate agricolă(cei înregistrați la ONRC cu cod CAEN pentru activități agricole), iar pentru cei care nu pot demonstra că desfășoară o activitate agricolă (persoane fizice sau cei înregistrați la ONRC dar fără cod CAEN pentru activități agricole) prin prezentarea unor documente din care să reiasă veniturile totale și veniturile obținute din activitățile agricole și activități neagricole. Conform aceluiaș act normativ, aceste documente vor fi stabilite prin ordin de ministru”, mai explică oficialul APIA.

    Termenul pentru Campania APIA 2019  va fi 31 ianuarie 2020

    Dovada calitații de fermier activ prin documente eliberate de ANAF se face pînă în 31 ianuarie a anului următor înregistrării cererii unice de plată, așadar pentru fermierii aflați în această situație în campania 2019, termenul va fi 31 ianuarie 2020.

    Menționăm că detaliile privind forma/tipul documentelor necesare sau privind modul de verificare în Registrul Contribuabililor, nu ne sunt cunoscute până în prezent. Acestea putând fi obiectul unor modifcări ale Ordinul nr. 619/2015 , caz în care modificările vor fi aduse la cunoștința publicului interesat.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!