• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Autoritățile, în alertă. Gripa aviară – risc iminent pentru fermele din România

    agrointeligenta.ro -

    O nouă boală amenință fermele și gospodăriile din România. După virusul Pestei Porcine Africane (PPA), boală ce a distrus sute de mii de porci autoritățile se tem acum și de apariția gripei aviare. Prin notificarea focarelor de influență aviară la păsările domestice în Bulgaria, în vecinătatea României, dar și a cazurilor de influență aviară la păsări sălbatice în alte state membre precum Danemarca, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia, Slovacia sau Irlanda, țara noastră se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală, se arată într-un document al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor!

    Influența aviară și boala de Newcastle pot deveni endemice în scurt timp, blocând întregul sector de creştere a păsărilor, producând pagube economice însemnate, prin cheltuielile impuse de combaterea bolii şi prin pierderi înregistrare de producătorii de carne de pasăre cărora li se aplică restricţii de mișcare și cu privire la comerţul intracomunitar şi la export.

    În aceste condiţii, se impune pregătirea şi promovarea cadrului legislativ necesar aplicării coordonate a măsurilor de prevenire şi control din partea instituțiilor României cu responsabilități în combaterea bolii. ”Ţinând cont de nivelul de risc ridicat la care se află ţara noastră, precum şi de impactul economic negativ care ar exista în cazul apariţiei acestei boli, este obligatorie aprobarea strategiei şi implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor de supraveghere şi control pentru influența aviară și boala de Newcastle, prevăzute în cadrul acesteia”,se arată în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA.

    În acest sens, a fost elaborat un proiect de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea acţiunilor sanitar – veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al influenței aviare și al bolii de Newcastle. Promovarea proiectului de act normativ mai sus menţionat are ca scop aprobarea acţiunilor sanitar – veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al influenței aviare și al bolii de Newcastle.

    Programul menționat include Planul de contingenţă pentru influența aviară și boala de Newcastle, care este aplicat în cazul suspicionării sau confirmării oficiale a influenței aviare sau a bolii de Newcastle pe teritoriul României.

    Obiectivele Programului național de supraveghere, prevenire și control pentruminfluența aviară și bola de Newcastle sunt următoarele:
    a) pentru păsările domestice:
    1. stabilirea criteriilor minime de biosecuritate pentru păsările domestice din exploataţiile comerciale şi nonprofesionale;
    2. stabilirea regimului de inspecţie şi de investigare a efectivelor de păsări domestice;
    3. stabilirea modului de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a populaţiei, precum şi a obligaţiilor producătorilor din industria cărnii de pasăre şi a proprietarilor de păsări;
    4. stabilirea sistemului de recoltare a probelor pentru diagnosticul de laborator;
    5. stabilirea modului de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării bolii la păsările domestice;

    b) pentru păsările sălbatice:
    1. stabilirea criteriilor minime de biosecuritate pentru păsările din speciile sălbatice ținute în captivitate;
    2. stabilirea sistemului de recoltare a probelor pentru diagnosticul de laborator al influenței aviare;
    3. determinarea modului de păstrare a păsărilor gasite rănite până la stabilirea diagnosticului de laborator;
    4. stabilirea modului de ambalare a păsărilor găsite moarte în vederea trimiterii carcaselor în vederea stabilirii diagnosticului de laborator;
    5. stabilirea modului de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate şi a vânătorilor;
    6. stabilirea modului de intervenţie în cazul suspiciunii şi confirmării bolii la păsările sălbatice.
    7. detectarea timpurie a bolii prin testarea eficacității vaccinării obligatorii la păsările domestice;
    8. armonizarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a României cu cea a Uniunii Europene avand ca scop realizarea unei echivalenţe autentice a măsurilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor elaborate şi aplicate pe teritoriul României cu cele legiferate şi aplicate în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

    Proiectul ANSVSA poate fi consultat în întregime aici: Proiect_HG_aprobare_PS_aviara_si_newcastle-14.01.2019


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!