• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Campioana, vaca cu producție de 42 de litri de lapte pe zi din ferma familiei Biholari

    Ramona Dascălu -

    Campioana producției de lapte în Ferma nr. 1 din Arbore, județul Suceava, ferma familiei Biholari. Vaca din rasa Holstein a atins o producție de 42 de litri de lapte pe zi, fiind mândria tânărului Ionuț Dragos Biholari. La numai 17 ani, acesta se îngrijește cu pasiune de efectivul de vaci al familiei și este convins că exploatația va atinge un nivel de producție similar cu cel al fermelor în care s-au investit milioane de euro.

    Ionuț Dragos Biholari se mândrește cu ferma de bovine a familiei sale, toate din rasa Holstein. Adolescentul spune că pasiunea pentru creșterea animalelor, pe care a moștenit-o de la bunicii și străbunicii săi, o are în sânge.

    Din ferma de 45 de capete de bovine Holstein s-a făcut remarcată văcuța Campioana care în această perioadă dă 42 de litri de lapte pe zi: „Ea la momentul de față este campioana pe fermă. Dă 42 de litri de lapte pe zi pentru că este fătată, dar peste 3 săptămâni va ajunge la 30-32 de litri. Nu am reușit să o înțarc, ba mai mult o mulgeam de 2 ori pe zi, dimineața și seara ca să nu am probleme cu mamita la fătare. În total pe fermă în momentul de față, având în vedere că sunt în diferite stagii de lactație, media exploatației este undeva la 24 de litri pe cap de animal”, povestește fermierul.

    Cum sunt îngrijite vacile din ferma de la Arbore

    În privința rației zilnice de hrană, fermierul dezvăluie că animalele primesc porumb siloz cu lucernă și cu 5 kg de tărâțe pe zi.

    Vacile primesc o atenție sporită înainte să fete: „Sunt foarte bine îngrijite. Deja când intră în a 9-a lună de gestație este verificată aproape zi de zi, îi oprim din rația de mâncare și o monitorizăm”.

    Pe timp de iarnă, bovinele sunt ținute doar în grajd, iar vara merg la pășunat.

    Secretul unei asemenea productivități stă în genetică

    Potrivit proprietarului, campioana fermei este o vacă cu genetică foarte bună, care la rândul ei scoate niște produși foarte buni: „Vaca este din rasa Holstein, acum are a 5-a lactație. Are o genetică foarte bună în ea, scoate niște produși buni. Am acum o junincă gestantă de-a ei pe care o aștept să fete, a intrat în a 6-a lună de gestație și are toate semnele că o să fie la fel de performantă”.

    Cine nu investește în genetică, nu are nici rezultate, crede fermierul: „Am încercat să o înțarc mai din timp pentru că știam ce pățesc cu ea. Având o perioadă mai lungă în care am muls-o doar o dată pe zi, probabil că a acumulat. Și cred că o lună de zile o să-și mențină producția. Eu cred că genetica este secretul, dacă nu investim în genetică nu avem rezultate. Și în țările mai dezvoltate ca noi tot în genetică se investește”.

    Însă nu dintotdeauna familia din Arbore, județul Suceava, a mizat pe genetică. Până în urmă cu trei ani de zile, la fermă se creșteau metiși, iar rezultatele modeste au condus la o decizie radicală: ”Am ajuns la concluzia că ori aducem genetică în fermă ori ne lăsăm de tot. Acum 3 ani de zile le-am cumpărat pe cele cu genetică și toate montele se fac artificial. Le-am cumpărat din fonduri proprii, nu am accesat fonduri europene”.

    De când au vaci cu genetică, din fermă nu le-a mai plecat tineret femel, ci doar tineret mascul. Animalele de rasă Holstein sunt înscrise în Registrul Genealogic, sunt incluse în programul de Control Oficial al Performanțelor (COP) și beneficiază de Sprijin Cuplat de la APIA.

    Laptele colectat de la vaci este transformat în brânză

    Suceveanul spune că nu îi convine să vândă laptele cu 1,2 lei pe litru la procesatorii din zonă: „Din lapte facem brânză. De vândut o vindem în piețe. Procesatorii nu ne oferă mai mult de 1,2 lei pe litru de lapte și nu ne convine să îl dăm cu atât. Brânza o dăm cu 16-18 lei pe kilogram. Când este sezon, cum a fost înainte de sărbătorile de iarnă, prețul a urcat, iar când vine vara mai scade prețul”.

    Vacile sunt mulse dimineața și seara: „Avem aparat profesional de muls. Le mulgem dimineața, în jur de ora 8-9:00 și seara, în jur de ora 20.00”.

    Fermierul de doar 17 ani are planuri mărețe pentru viitor

    În timp ce altor băieți de vâsta sa cu siguranța nu le stă capul la muncă , Ionuț Dragoș își împarte timpul între școală și fermă: „Dacă îți place ceea ce faci ai timp să le faci pe toate, așa este și cazul meu, merg și la școală, am grijă și de animale. Intru seara târziu în casă, dar când intru în fermă îmi crește inima”.

    Pe viitor, vrea să ajungă inginer zootehnist și să acceseze fonduri europene: „Vreau să merg la facultate la Iași, să ajung inginer zootehnist, și după ce termin facultatea o să accesez și fonduri europene. Mă văd departe cu vacile”.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații