• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier: Proprietarii de terenuri refuză să mai încheie contracte de arendă

  Oana Timar -

  Un fenomen periculos pune în pericol investițiile din fermele românești! Fermieri din mai multe județe ale țării ne-au contact pentru a ne semnala că tot mai puțini proprietari de terenuri agricole acceptă să încheie sau să reînnoiască contracte de arendă. Miza o reprezintă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sumele pe hectar crescând de la an la an.

  ”Nu mai putem face contracte de arendă. Proprietarii nu mai vor să arendeze, își declară ei singuri terenul la APIA, ca și cum l-ar lucra ei, dar terenul este lucrat de către un fermier, de către altcineva. Fermierul nu poate să depună nimic: nu are contract de arendă, nu are nimic. Își depune cererea pentru subvenție proprietarul care nu mai are nicio treabă cu exploatarea terenului”, ne-a declarat un fermier care lucrează 170 de hectare în județul Olt.

  Fermierii sunt în pericol să dea înapoi banii europeni

  Situația semnalată nu este una nouă, Agrointeligența – AGROINTEL.RO abordând problema și cu prilejul altor articole. Pasivitatea autorităților face însă ca fenomenul să se extindă și, astăzi, să pună în pericol investiții făcute cu fonduri europene. ”Eu, ca fermier, nu mai pot lua teren în arendă. Am suprafețele la care contractele de arendă expiră și nu mai vor proprietarii să le reînnoiască. Eu am proiect european, dacă nu îmi mențin suprafața de teren dau 500.000 de euro înapoi”, explică alt agricultor. În alte cazuri, fără contract de arendă, fermierii nu pot accesa finanțările nerambursabile pentru care trebuie făcută dovada exploatării terenului pe o perioadă de minim câțiva ani.

  Citiți și: Proprietarii încep să renunțe la arendă. Samsarii îi amăgesc că vor lua milioane de la străini

  Proprietarii care refuză contractele de arendă sunt, de regulă, cei cu terenuri mici, de până la 5 hectare. Suprafața redusă face ca încasarea subvențiilor de la APIA, deși ilegală, să se facă fără bătăi de cap. ”Nu se ia nicio măsură. Proprietarul nu are nicio problemă în a lua subvenția deși nu lucrează terenul. Este vorba de cei cu suprafețe mici care la 3-4 hectare nu li se cer la APIA plan de culturi, schemă de înverzire, diversificare, plan de fertilizare, nu se cere nimic. El duce adeverința de la Primărie cu suprafața de teren pe care, într-adevăr, o are trecută în Registrul Agricol la Primărie”, explică unul dintre fermierii cărora proprietarii refuză să le mai prelungească înțelegerea contractuală pentru arendă.

  Fermierii acuză că unii funcționari ai APIA de la centrele locale nu doar că știu situația, dar și că o perpetuează cu bună știință. ”La centrele locale ale APIA, când se depun cererile, dacă întrebați pe cineva: lucrați terenul, știți unde este? Aflați că majoritatea nici nu știu unde e poziționat terenul pentru care au primit adeverință și pe care îl declară la APIA. Identificarea parcelei în sistem o fac funcționarii APIA care știu de această problemă, știu toate situațiile particulare ale suprafețelor. De exemplu, funcționarul APIA îl sună pe cel care lucrează terenul și îl întreabă: ia, spune, terenul lui nea Gheorghe pe care îl lucrezi tu unde este poziționat și ce cultură are pe el?”, explică un agricultor.

  Terenul, dat pentru exploatare fără vreun document scris

  Unul dintre fermierii care se lovește de această problemă ne-a prezentat cum decurge negocierea în cazul unui teren la care nu se vrea contract: ”Eu mă duc la el, sunt PFA, lucrez în jur la 170 de hectare. Eu mă duc și spun: îmi dai terenul în arendă sau vine omul la mine și îmi propune să iau în arendă suprafața. Negociem prețul arendei – 1.200 de kilograme la hectar sau contravaloarea în bani a cantității. El spune: nu, eu nu fac contract de arendă, lucrează matale așa terenul și îmi iau eu subvenția de la APIA. Și dacă vrei, poate îmi mai dai și ceva peste. Așa se pune problema. Nu se face nimic scris, totul este verbal. Dacă nu îi convine de mine, sunt alții care acceptă, care la rândul lor sunt persoane fizice, nici măcar II sau PFA. Sunt persoane care lucrează zeci de hectare, chiar peste 100 de hectare și care n-au nicio formă de organizare”.

  Fenomenul s-a extins și începe să afecteze tot mai mulți fermieri

  Deși nu vorbim despre o problemă nouă, situația s-a agravat în ultimii doi ani. Mai mult, fenomenul începe să afecteze și fermierii mai mari ale căror contracte au fost încheiate acum ceva timp iar acum expiră: ”Problema mare este la arendare. Nu s-a făcut un caz mare până acum pentru că până acum situația nu a ajuns la fermierii mari, să se lovească și ei. Dar fenomenul se extinde. Sunt acum contracte ce se apropie de expirare și o să se înmulțească aceste cazuri”.

  Soluția: subvenție pentru cei care fac dovada să lucrează terenul

  Unul dintre fermierii cu care am discutat ne-a prezentat și o soluție simplă pentru ca subvențiile să fie plătite așa cum cer regulamentele europene, adică numai către cei care lucrează suprafața agricolă: ”Cum ar putea să se stopeze acest fenomen? Foarte simplu! Ai depus actele la APIA, dovedește că tu efectiv ai lucrat terenul! Arată-mi că ai utilaje agricole, n-ai utilaje agricole, arată factura de prestări servicii. Și așa se elimină și evaziunea. Este foarte simplă soluția”.

  Vă reamintim că legislația în vigoare prevede că subvențiile agricole de la APIA să se plătească persoanelor care lucrează terenurile agricole, nu proprietarilor. Începând cu 2015, legislația a introdus chiar termenul de fermier activ prin care beneficiarii se plăți de peste 5.000 de euro pe an să facă dovada că au activitate agricolă. Pragul face însă ca suprafețe importante să ”scape” de filtrul autorităților, ajungându-se la această practică – una în afara legii, prin care proprietarii încasează subvențiile în locul fermierilor.


  Te-ar mai putea interesa

  A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile