Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚIE MAI MARE LA MOTORINĂ! CU CÂT A CRESCUT PLATA PE LITRU!

Sursa Foto: Glasul Hunedoarei

Bani aprobați de Guvern pentru fermierii români! Executivul a alocat astăzi, vineri – 29 martie, sumele necesare pentru plata unei subvenții extrem de așteptată de fermieri. Este vorba despre banii pentru motorina utilizată în agricultură, peste 580.000.000 de lei fonduri ce se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2019.

După ce hotărârea va fi publicată și în Monitorul Oficial, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate da drumul banilor!

”Și în acest an fermierii vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea motorinei utilizate la lucrările agricole și în acvacultură. Alocăm peste 580 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat ce se aplică prin reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate, care se acordă agricultorilor sub formă de rambursare”, a anunțat astăzi premierul Viorica Dăncilă.

Anterior, directorul general al APIA, Adrian Pintea a anunțat deja prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că subvenția pentru motorină este următoarea plată care se deblochează odată cu aprobarea Legii Bugetului pentru anul 2019. După autorizarea la plată a banilor pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT-uri), pentru care APIA a anunțat că a virat în conturi suma de e 88.844.226 euro, pentru un număr de 248.156 beneficiari, acum vine rândul și subvenției pentru motorină să ajungă la fermieri.

Reamintim că fermierii au avut ca termen data de 31 ianuarie 2019 inclusiv să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2018 (trim. IV al anului 2018).

Schema de ajutor de stat se aplică începând cu anul 2015 prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate, care se acordă sub formă de rambursare.Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură sunt:

  • producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care exploatează terenuri agricole/deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere; organizaţiile și federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare;
  • organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,7385 lei/litru pentru anul 2018 și 1,7964 lei/litru motorină pentru 2019. Astfel, pentru motorina utilizată în agricultură în 2019, subvenția va fi majorată comparativ cu sprijinul pentru anul 2018.

În prezent APIA mai are de achitat sumele pentru motorina utilizată în activitatea agricolă în trimestrele III și IV din 2018!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!