• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Altoirea în despicătură: tehnologie – poze cu explicații

  agrointeligenta.ro -

  Altoirea în despicatură este o metodă de altoire preferată de mulți pomicultori. Specialiștii descriu această tehnică de altoire ca fiind una ușor de pus în practică și cu o mare rată de succes dacă se acordă atenție la detalii.

  Perioada în care se face altoirea simplă în despicătură este primăvara, de la finele lunii februarie până la finele lunii aprilie, când se taie complet un trunchi sau o creangă (în cazul altoirii în coroană).

  Recoltarea ramurilor se recomandă să fie făcută iarnă, la final de ianuarie și în luna februarie, și să se păstreze în bune condiții, în loc răcoros.

  Altoirea are reușită atunci cand portaltoiul a început creșterea vegetativa de primavară, deoarece seva este pusă în mișcare, iar ramurile de altoi sunt înca în repaus vegetativ.

  Pentru altoirea în despicătură se folosesc numai ramuri sănătoase, iar altoirea se va face numai pe pomi sănătoși.

  Avantajele altoirii în despicătură

  Altoirea în despicătură permite obținerea mai multor soiuri de fructe în același pom. Tehnologia ajută la întinerirea livezii și la salvarea fructelor favorite.

  Un alt avantaj al altoirii în despicătură este că se pot valorifica pomi cu o valoarea biologică scăzută, precum corcodușul, care se poate altoi cu ramuri de prun.

  Înainte de a face altoirea în despicătură, asigurați-vă că aveți toate uneltele și materialele de care veți avea nevoie:
  – fierăstrău
  – foarfecă
  – cuțit de altoit sau un cutter
  – un cuțit mai trainic pentru despicare
  – ciocan
  – bandă de altoit sau bandă izolatoare
  – mastic pentru pomi
  – alcool pentru dezinfectarea sculelor.

  Cum se face altoirea în despicătură a pomilor fructiferi

  De la bun început trebuie să subliniem că altoirea în despicătură nu se recomandă pe diametre foarte mari. Pe diametre mari se face altoirea sub coajă.

  Altoirea în despicătură – pasul 1: Trunchiul sau ramura portaltoiului se taie cât mai drept și se fasonează ușor cu cuțitul/cutterul.

  Altoirea în despicătură – pasul 2: Capătul netezit se despică în două, cu ajutorul unui cuțit mai solid, dacă nu avem despicător. Despicatura ar trebui să fie în jur de 5-6 cm în adâncime.

  Altoirea în despicătură – pasul 3: Pentru a introduce altoii ne folosim de o șurubelnița sau o pană de lemn, pentru a păstra despicatura deschisă.

  Altoiul poate avea o lungime de aprox 10 cm si trebuie sa aiba 2-3 muguri. Sunt reușite și cu altoi de dimensiuni mai mari, dacă portaltoiul este viguros.

  Altoirea în despicătură – pasul 4: Ramura altoi se fasonează cu grijă, în formă de pana, pe ambele părți pe o lungime egală cu despicătura (aprox 5 cm).

  Altoirea în despicătură – pasul 5: Altoiul se introduce în despicatură astfel încât zona de țesut de sub coajă (cambiumul) să fie aliniat cu cel de la portaltoi. Deci, atenție – nu se aliniază coaja la exterior. Mare atenția ca primul mugure să fie orientat către exterior.

  Altoirea în despicătură – pasul 6: După ce am aliniat altoii, se scoate pana sau șurubelnița și se acoperă crăpătura cu bandă, pentru a nu intra masticul în crăpătură. Cea mai mare greșeală pe care o puteți face este cea de a introduce mastic prin crăpătură, ceea ce va sugruma circulația sevei.

  Altoirea în despicătură – pasul 7: După ce am legat cu bandă , acoperim totul cu mastic pentru a nu pătrunde aerul. Se dă cu mastic și pe capetele altoilor pentru a nu se deshidrata. La final, altoii se vor scurta la aceeași înălțime și când vor crește mai mari se vor pune „tutori” pentru a nu se rupe de la vânt sau păsări.

  Tabel de compatibilitate: cum se pot altoii pomii în funcție de specie

  Surse: Facebook.com/Livada de familie, graiulsalajului.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis