• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Altoi pomi fructiferi: recoltare și păstrare până la altoire

    agrointeligenta.ro -

    Recoltarea, pregătirea și apoi păstrarea ramurilor de altoi sunt etape importante în procesul de altoire. Colectarea coardelor ce urmează a fi folosite ca altoi în primăvară se face la finele iernii, astfel că este nevoie de condiții speciale pentru ca ramurile să nu se usuce până când încep altoirile.

    Perioada în care se recoltează altoii se recomandă a fi mijlocul lunii februarie, până la începutul lunii martie, cât timp pomii sunt în stare latentă. Dacă mugurii încep să crească, atunci altoiul nu va fi unul de calitate.

    O mare atenție trebuie acordată soiului pe care doriți să îl recoltați, dar și ca pomul din care provine altoiul să fie unul sănătos, care nu prezintă dăunători și nu este purtător de boli.

    Pentru altoi se aleg ramuri drepte, tinere, de un an și cu grosimea de cel mult 1-1,3 centimetri în diametru. Lungimea coardelor poate fi de 15, 30 sau 45 de centimetri pentru a obține două sau trei ramuri altoi. De subliniat că fiecare ramură altoi trebuie să conțină cel puțin trei muguri sau noduri.

    După recoltarea coardelor, a ramurilor ce vor fi folosite ca altoi, capetele acestora ”se sigilează„ cu mastic, ceară pentru pomi, se prind în mănunchiuri – de regulă cel mult 6 într-o legătură, iar aceste mănunchiuri se etichetează cu specia și soiul din care au fost recoltate, chiar data recoltării și alte informații pe care le considerați necesare. Folosiți un marker permanent care să nu se șteargă pe timpul depozitării.

    Pentru a obţine un material de calitate se va face tratarea obligatorie a butaşilor altoi şi portaltoi înainte de depozitare. Se poate folosi un tratament cu Topsin 0,3% + Champ 0,3%.

    Metodă de păstrare a altoilor prin înfoliere

    Altoii recoltați se înfoliază cu folie strech alimentară (dacă avem mastic putem da pe capete) și se depozitează în lada de fructe din frigider. Atenție, altoii nu se vor păstra în congelator unde temperaturile sunt prea joase.

    Metodă de păstrare a altoilor cu ajutorul cartofilor

    Pentru păstrarea altoilor cu ajutorul cartofilor, ramurile colectat se înfig în tuberculi de cartofi și se depozitează în beci sau un loc răcoros.

    Metode de păstrare a altoilor în nisip

    Altoii se pot păstra în nisip dacă se pun într-o ladă, acoperiți complet. Lada se va pune într-un loc răcoros.

    O altă metodă care folosește nisipul este cea în care se sapă o groapă în fața unui grajd orientat cu fața spre sud, să fie groapa ferită de vânturi. Groapa se sapă cu o adâncime de 60-80 cm, iar pe fundul ei se pune nisip, peste care se așează manunchiurile de altoi marcate. Peste, se pune iarăsi nisip apoi o tablă, peste care se pune pământ.

    Metodă de păstrare a altoilor cu rumeguș

    Păstrarea mănunchiurilor de altoi marcate se poate face punându-le înt-un sac de rafie, cu rumeguș de drujbă ud, pus in beci, culcat, pe fundul acestuia, astfel încât rumegușul umed să acopere ramurile. Cînd se vor folosi, doar se vor sterge puțin cu o cârpă moale de rezidurile rumegușusului, preferat rumeguș de drujbă cu o granulație mai mare.

    Păstrarea altoilor în camere frigorifice

    În cazul cantităților mai mari de altoi, păstrarea lor se recomandă a fi făcută în camere frigorifice unde temperatura și umiditatea sunt permanent controlate. Astfel, în privința temperaturii, aceasta trebuie să fie pozitivă, când mai aproape de o grade Celsiu, în general între 1 și 4 grade Celsius.  Umiditatea relativă a aerului din încăpere trebuie menţinută în permanenţă la peste 85%.

    Surse selective: Facebook.com/Livada de familie, aggie-horticulture.tamu.edu


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an