• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VIDEO ÎNFIORĂTOR: Peste 100 DE OI ȘI MIEI AU MURIT ÎN SAIVAN: ”N-AM HRANĂ ȘI TRATAMENTE, DE-AIA AU MURIT!”

    Ramona Dascălu -

    Un oier din comuna Repedea, județul Maramureș, se află de doi ani de zile într-o situație disperată. Acesta spune că nu și-a mai primit subvențiile de la APIA pe ultimii doi ani, nici pe animale și nici pe teren. Din această cauză el nu mai are bani să cumpere mâncare și tratament oilor astfel că animalele îi mor pe capete. Din 630 de oi, câte avea în toamnă, ciobanul susține că mai are în jur de 500 la ora actuală, iar dezastrul din ferma sa nu este pe punctul de a se opri, în fiecare zi continuând să îi moară din miei.

    „Animalele mor din lipsă de hrană și tratament. Nu am ce să le dau de mâncare, iar dacă nu sunt furajate cu ce se cere, oile-mamă nu au lapte pentru miei și din cauza asta mor. Este posibil să fie și vreo boală, dar din lipsă de bani nu pot să fac nimic. În fiecare zi aproape mor din miei. Din 630 de oi nu știu dacă mai am 500. Dacă nu era zăpadă treceam în Ucraina cu oile că așa m-am săturat de mafia din această țară”, a declarat oierul maramureșean.

    Acesta susține că se confruntă cu această situație din cauză că APIA i-a blocat de doi ani de zile subvențiile atât pe oi, cât și pe terenul pe care îl are concesionat de la primărie.

    „Aveam 630 de oi, din 2006 am ferma și de 2 ani de zile APIA mi-a blocat subvențiile pe motiv că m-am suprapus cu un alt contract pe care l-a luat APIA de bun. APIA când a văzut că acel contract nu este valid, era obligată să denunțe acea fraudă, nu să stea cu mâinile în sân…Nu am prezentat la timp adeverință, nu am putut în 30 de zile să rezolv litigiul cu primăria. Primăria a emis adeverința până la urmă, dar cu întârziere, primăria și-a recunoscut greșeala, a trimis adrese cum că nu am nicio vină”, a declarat Mihai Beuca, fermier din Repedea, Maramureș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Problemele fermierului au început după ce secretarul primăriei a atribuit o parte din pământul său altcuiva din comună, mai exact cuscrei sale: „Aveam 295 de hectare de teren concesionate de la primăria Repedea.
    Secretarul primăriei a falsificat un contract care conținea concesiunea unui teren care era sub contractul meu, a făcut contract pe acel teren cuiva care nu avea animale, cuscrei sale mai exact. Terenul, adică 100 și ceva de hectare, a fost atribuit acelei persoane, în 2012, fără o hotărâre a Consiliului Local, fără licitație. Avea primăria atunci 100 de hectare de teren liber și primul contract al ei era. Și l-a luat, dar a falsificat contractul, a schimbat prima pagină și a trecut acolo terenul care era deja contractat de mine. A dat 300 de milioane ca să i se dea acel contract. La vremea aia avea doar un cal, acum are vreo 80 de oi”.

    Tot în 2012, același secretar al primăriei i-a cerut fermierului 15.000 de euro pentru a-i măsura terenul: „A venit secretarul și mi-a impus să le dau 15.000 de euro ca să meargă să măsoare muntele și i-am zis că nu pot să-i dau banii ăștia pentru că nu este prevăzut așa ceva în contract. Primăria mi-a făcut contract că îmi măsoară muntele fără acceptul meu. Cel care a măsurat muntele este cumnatul directorului de la APIA Maramureș. Eu nu aveam nevoie de măsurători pentru că terenul fusese deja măsurat de APIA, a fost o comisie de amplasament, dar ca să scoată bani de la noi”.

    Maramureșeanul susține că se află într-o situație fără ieșire și că în acest moment are datorii de peste 4 miliarde de lei vechi: „De 2 ani de zile eu am 4 miliarde datorii, îmi sună telefoanele de dimineața până seara, oameni care au muncit la mine, la rândul lor cu familii, și cărora nu am de unde să le dau bani. Nici la oi nu se mai bagă nimeni pentru că spune că tu nu ai de unde să-mi dai bani. La primărie am de plătit impozit vreo 300 de milioane, plus alte taxe. Practic, m-au distrus”.

    Mihai Beuca a încercat pe toate căile posibile și imposibile să își clarifice situația, dar din păcate acesta în continuare nu își primește subvențiile de la APIA.

    „Am făcut cerere către directorul general al APIA, către domnul Pintea, și m-am dus în audiență și le-am spus să-mi dea măcar subvenția pe animale până se clarifică lucrurile. Nici până în ziua de astăzi nu am primit nimic. În schimb, doamnei care a făcut acte false i-a dat pe animale subvenția. A primit la început și pe teren, dar eu tot ducându-mă la APIA Maramureș cu acte doveditoare, până la urmă au scos-o de la plată pe motiv că nu avea încărcătură minimă la hectar.

    Eu am dus contractul care era vizat pe 2017, la fel și schița de amplasament, am dus decizia Curții de Apel Cluj, care arată că contractul meu este perfect valabil. Am dus adeverință pe suprafața diminuată că nu a vrut să-mi elibereze primarul pe suprafață întreagă. În cele din urmă, primăria a trimis o scrisoare către APIA cum că eu folosesc acel munte, că nu am fost deposedat de acea suprafață, ca să-mi deblocheze subvențiile și ulterior mi-a eliberat și adeverință pe suprafață întreagă, dar APIA nu vrea să o ia în considerare”, povestește oierul.

    Oierul spune că nu are ce altceva să mai facă decât să strige disperat după ajutor și speră că cineva îl va auzi și îl va ajuta, într-un final: „Vă rog în numele lui Dumnezeu să mă ajutați, APIA să mă deblocheze, iar dacă nu să ia și terenul și oile că eu plec din țara asta. Am muncit toată viața, am crescut 6 copii, iar oamenii ăștia și-au bătut joc de mine în ultimul hal. Mi-a murit fata în 2013, iar ei m-au târât prin instanțe și nu mi-au dat pace. L-am rugat pe domnul secretar în 2013, când aveam ultimul an de Agromediu, să nu facă niciun contract până în 2014, iar în 2014 putea să-i dea doamnei 100 de hectare sau cât voia. Și a zis ca da, așa rămâne că nu vrea să-mi facă niciun rău, iar după ce am ieșit din birou i-a semnat contractul”.

    Maramureșeanul mai spune că preferă să dea oile cuiva fără să ceară vreun ban pe ele, numai să nu le mai vadă cum pier sub ochii lui: „Mor animalele, dacă le-ar lua cineva să le ducă…nu-mi trebuie nimic pe ele. Să le ia să facă ceva cu ele că nu au nicio vină. Nu am cu ce să le mai țin, eu sunt într-o zonă montană, zăpada e de 2 metri aici. Eu nu mai pot să continui. Să distrugi un om, să distrugi o familie, să distrugi o afacere, pentru ce? Intenționez să vin la București că vreau să fac greva foamei, nu am ce face altceva. Oile au inceput să îmi moară de astă toamnă că trebuia să le fac vaccin”.

    Echipa Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura și cu primarul comunei Repedea, Maramureș, pentru a prezenta și punctul de vedere al acestuia, însă edilul-șef nu a fost de găsit. Așteptăm poziția domniei sale, precum și a tuturor celor care îl pot ajuta pe acest oier sau au informații despre caz la telefonul redacției: 0744.311.359.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial