Ştiri agricoleStrategii de afaceri

Ce pățești dacă ceri TVA înapoi de la stat. Pățania unui fermier

Ce pățești dacă ceri returnarea TVA de la stat în România? Răspunsul l-a aflat fermierul ilfovean Iulian Paraschiv care a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cu se confruntă pentru a-și recupera de la statul român sumele ce i se cuvin.

”În luna octombrie 2018 am rugat-o pe doamna contabilă să depună cererea pentru recuperarea de TVA aferentă lunilor iulie, august și septembrie 2018”, își începe fermierul pățania. Ce a urmat este demn de un scenariu al răposatei (sic!) Securități: ”Cei de la ANAF m-au întors pe toate fețele. Le-am dus hârtii în original pentru utilajele noi achiziționate, în credit sau plată integrală, și sunt întrebat: de ce aveți impozitul pe profit atât de mic? Ei nu pot să înțeleagă ca eu tot profitul l-am reinvestit!”, explică fermierul.

Autoritățile s-au legat apoi de o amendă de circulație pe care, culmea, fermierul o plătise, dar care în sistem apărea încă neachitată. ”S-au legat apoi de o amendă de circulație plătită de mine la Direcția locală de taxe și impozite în Moara Vlasiei, dar că banii nu ar fi ajuns în contul Trezoreriei. Sunt eu de vină că statul nu își are instituțiile legate între ele printr-un sistem informatic în anul 2019? Făcut și aici drumuri, făcut cereri la Taxe și impozite locale, luat hârtiile, dus în hârtiile în original la ANAF – ca să nu întârziem cu Poșta Română, apoi altă cerere, alt drum, un al treilea drum de la ANAF la Taxe și impozite locale, toate în perioada sfârșit de noiembrie 2018 – început de decembrie 2018. Nici până astăzi nu mi-au intrat banii în cont„, ne-a mai relatat fermierul care, la mijlocul lunii ianuarie nu știe când își va primi de la statul român banii ce i se cuvin.

Situația descrisă de fermierul Iulian Paraschiv nu este singulară. Fermierii au reclamat în mai multe rânduri întârzierea plăților – fie că este vorba despre subvenții, fie că este vorba de returnarea TVA sau de alte drepturi bănești ce li se cuvin prin lege. În tot acest timp, între drumurile de la un ghișeu la altul, agricultorii României abia mai reușesc să se ocupe de cel mai important lucru: munca în fermă cu fiecare lucrare agricolă ce trebuie făcută în câmp atunci când pământul o cere!

Ce este ramursarea de TVA

Rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) reprezintă decontarea sumelor negative de către organul fiscal către personalele impozabile (companii). Mai exact, în cazul în care taxa aferentă achiziţiilor efectuate de către persoană impozabilă este mai mare decât valoarea taxei colectate de către organul fiscal, atunci rezultă un surplus (denumit sumă negativă) care va fi rambursat către persoană impozabilă în urma completării unei cereri de decont. Solicitarea pentru rambursarea de TVA se poate face oricând există un surplus de TVA rezultat în urma calculelor aferente, însă numai dacă suma este mai mare de 5.000 de lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. In 2017 am cerut TV-aul si am fost controlat cam 4 luni. Apoi am fost felicitat pentru corectitudine.Au fost 4 persoane profesioniste de la care am mai invatat anumite lucruri necesare desfasurarii activitatii.

  1. totusi, 4 luni controlat de 4 personae ??? da ce faci frate ? ce activitate ai ? sau au venit 10 zile in acestea 4 luni taraganand rezultatul

 2. @alcolistul, habar nu are si nu merita sa-mi rapesc timpul cu explicatii.
  @marian ai perfecta dreptate, daca vrei sa nu astepti returnarea TVA poti cumpara utilajele de “afara” dar pierzi o groaza de bani (utilajele sunt valori de peste 100.000 euro) la schimbul valutar la banci, iar daca cumperi din tara astepti vre-o 6 luni dupa TVA cu verificarile de rigoare, exagerate, facute de multe ori de persoane care nu au lucrat nici-o data in privat si care au impresia ca toata lumea vrea sa “fure”. Exemple sunt multe, dar as vrea sa exemplific una: “de ce sunt asa scumpe suruburile (suruburi cu rezistenta la forfecare) ca el (ea) nu au auzit de astfel de preturi”!. Reprezentantii ANAF nu pot intelege ca o firma privata are tot interesul sa reduca cheltuielile pt a-si maximiza profitul pt a putea face investitii!. In agricultura toate imputurile (mai putin semintele), piesele de schimb, utilaje, combustibili etc, sunt achizitionate cu TVA, iar produsele agricole se vand fara TVA (foarte bine, a disparut piata neagra), deci obligatoriu trebuie sa ceri TVA-ul, ceea ce inseamna verificari la toate documentele (inclusiv productiile!) de la ultimul control pana la data verificarii, sau 5 ani daca nu a fost control. E bine, e rau, nu vreau sa ma exprim, ce e rau, ca nu se urgenteaza controlul, returnarea TVA-ului si ideea preconceputa ca suntem infractori si gasirea nodului in papura pt a dovedi “sefului” ce capabil si vigilent este inspectorul, motiv de taiat din bani, eventual o amenda pt a dovedi ce contabil prost si neinstruit avem.

 3. Sa lucrezi tu cu utilaje produse in Ro-U650.
  Si tot ce se importa este fara TVA deci nu se deduce nimic.
  Doar cei cu afaceri mici si care nu au specialisti contabili in firma mai cumpara cu TVA.
  Semintele sunt fara TVA,
  Utilajele se cumpara fara TVA.-si aici statul si bancile ne fura diferenta de curs valutar deoarece totul este in Euro-deci tot fermierul pierde.
  Masinile pe firma se deduc in limita a unei sume maxime nu poti sa deduci cat vrei-asta e valabil la toate firmele nu numai la agricultura.
  Deci trezeste-te alcoolistule si dute la munca nu la intins mana dupa ajutor social.
  Apropoo o intrebare?
  Statul-ministerele agriculturii,transporturi. Etc. Platesc TVA si au voie sa il deduca integral??????
  De ce noi cei care muncim suntem limitati si ei care sunt mai multi nu platesc nimic?

 4. Rambursarile de tva se fac fara conditii clare se acorda de la factura la tf pana la masini de lux trecute pe firma. Astia sunt bani publici deci din buzunarul meu si al cetatenilor. Rambursari trebuie facute la produse romanesti si la ce are nevoie fermierul in agricultura nu tot felul de bazaconii care are factura pe firma . Vrem sa fim patrioti dar fermierii cumpara atilaje tractoare imputuri doar de import si vor tva inapoi. Necorelarea institutiilor statului Anaf Itm Afir Garda financiara etc au facut ca unele Pfa uri sa primeasca subventii de miliarde rambursari de tva sau tot felul de facilitati dar acei bani nu au ajuns in agricultura si pfa nu au avut un angajat de la infiintare pana in prezent.

  1. Alcolistule !TVA-,aul de care se vorbeste nu face parte din plus valoarea pe care o produci tu prin carciumi . Ia DEX-ul,uita-Te ce inseamna TVA,apoi intreaba-Te cine trebuie sa primeasca diferenta.A intra cineva in polemica cu tine este o pierdere de timp.

Scrie un comentariu