• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • INTERVIU. Mihai Pădureț, specialist în tăieri pomi fructiferi: ”Dacă nu te pricepi, riști să dai tot rodul jos”

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Mihai Pădureț taie pomi de peste trei decenii. La cei 50 de ani pe care i-a împlinit, specialistul din comuna Lunca, Botoșani, este cel mai apreciat tăietor profesionist de pomi fructiferi. A reușit să își transforme pasiunea în meserie, iar mari proprietari de livezi din România îl solicită pentru a le asigura, uneori chiar pentru a le salva producția de fructe. Cum suntem în toiul perioadei de tăieri de iarnă la pomii fructiferi, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu Mihai Pădureț despre ce presupune o tăiere corectă, dar și cât costă să apelezi la un profesionist care să execute cu succes această lucrare-cheie în livadă.

  Domnule Pădureț, pentru cei care nu vă cunosc, spuneți-ne, vă rugăm, de când vă ocupați de taierea pomilor și ce pregătire aveți pentru această îndeletnicire?

  Tai pomi de la vârsta de 18 ani, milioane de pomi am tăiat la viața mea. Am învățat din tată în fiu, asta e pregătirea mea. Nu am școală, am tot zis că o să scot un atestat de la Băneasa, dar nu m-am îndurat de timp, nu am avut timp să mă duc. Sunt mulți care mai nou cer un aviz pentru a-și justifica banii, mai ales cei care au accesat fonduri europene, dar până acum nu am întâmpinat probleme de-astea. Meseria asta este foarte căutată și plătită bine, dar din păcate tineretul din ziua de astăzi nu vrea să învețe pentru că e de muncă. Știu că la Institutul Băneasa se pot face cursuri.

  Am o echipă de băieți și mergem în funcție de suprafețe, de exemplu dacă are omul 5 hectare mergem 2-3 inși, are 10-20 de hectare mergem 4-5. Au contract de colaborare, sunt de la mine din Botoșani. Eu sunt responsabil de ei, trebuie să am grijă să facă tăierile bune, în caz de ceva eu sunt tras la răspundere. Ei sunt tineri, cel mai în vârstă eu sunt, iar cel mai mic are 20 de ani.

  Cine sunt cei care apelează la serviciile dumneavoastră de tăieri de pomi?

  Cei care au plantații, pepiniere. Dacă un client este mulțumit de mine, mă recomandă și altora și tot așa. Am clienți prin toată țara. Am fost și la Timișoara, unde e singura livadă bio din România, de 350 de hectare care e a unui italian. Are cais și piersic și acum a mers și pe o plantație de cireș altoit pe Gizela. Am tăiat din verde, de pe data de 20 august am început tăierile acolo la Timișoara. Ne-a luat 2 luni și jumătate în 20 de oameni să tăiem astea 350 de hectare.

  Dacă de exemplu iau anul ăsta în primire o plantație de 10 hectare, după aceea an de an merg acolo. Cel mai bine este să taie același în fiecare an pentru că sunt unii care aplică altfel de tăieri, dâmbovițenii spre exemplu au stilul lor de tăiere, noi stilul nostru de tăiere. Contează foarte mult să fie aceeași mână care taie.

  Când se fac tăierile la pomi și, implicit, care sunt cele mai aglomerate perioade din an pentru activitatea dumneavoastră?

  Cea mai aglomerată perioadă din an este atunci când încep tăierile din verde, după data de 20 august până la 1 noiembrie și acum după 10 februarie. Tăierile din verde se fac la cireș și la cais. În funcție de cum se termină fructele se lasă un repaus vegetativ de 3 săptămâni și după aia se poate intra la tăiat.

  Tăierile astea de acum din primăvară se fac la cei care nu avut timp sau oameni în toamnă. Dar sunt și unele specii la care este recomandat să se facă tăierile primăvara cum este piersicul, care este mai sensibil la frig, la îngheț.

  Deci, tăierile încep după ce se termină fructele și se pot aplica până când înfloresc pomii. Cea mai recomandată însă este tăierea din verde pentru că tăieturile alea au timp să se vindece până dă frigul.

  Mai sunt care se trezesc prin luna mai să mă cheme să le tai pomii, dar nu mă mai duc pentru că nu mai are rost deoarece îi dai multă floare jos. Decât să îmi bat joc mai bine îi zic să îl lase așa și să il tai anul viitor.

  Cum vedeți perioada aceasta în caream avut fenomenul de ploaie înghețată, în care pomii au fost îmbrăcați în gheață? Vor fi pagube, trebuie să se facă tăierile diferit din această cauză?

  Pomii sunt afectați în momentul în care gheața rămâne pe ramură mai mult de trei zile. După trei zile, se asfixiază mugurul. La unele specii se pot vedea cu ochiul liber ramurele afectate de îngheț. La piersic, spre exemplu, ramurile înghețate se înegresc și automat trebuie eliminate.

  Îi sfătuiesc pe cei care văd că înghețul ține mai mult de trei zile să ia un băț, să bată gheața care astfel va cădea jos și va lăsa ramurile libere. Mugurul ăla trebuie să respire, pe acolo își trage pomul oxigen prin mugurii ăia, și dacă sunt acoperiți cu gheață se asfixiază.

  Care a fost cea mai mare plantație de pomi unde ați făcut tăieri?

  Cea mai mare plantație unde am lucrat este la Ostrov. Acolo sunt pomi de tot felul, începând de la cireș, vișin, cais, prun, mai puțin măr și păr. Sunt în jur de 1.000 de hectare, dar sunt împărțite pe ferme. În fiecare an mergem acolo la tăieri, chiar acum am băieți la tăiat acolo. Suntem două echipe de la Botoșani și o echipă de la Dâmbovița care lucrăm acolo.

  Am lucrat tot așa la o plantație mare în județul Teleorman, în localitatea Pietroșani, a lui Ioan Niculae, și la Timișoara, la un italian care are o plantație de peste 300 de hectare.

  Mulți m-au recomandat să merg chiar și în străinătate, am primit oferte din Franța, dar am zis că la vârsta asta nu-mi mai trebuie, câștig destul de bine aici în țară. Chiar și italianul de la Timișoara mă roagă să mă duc la el că are livadă și în Italia, dar l-am refuzat. Poate dacă eram mai tânăr m-aș fi dus, dar acum nu. La mine în țară e cel mai bine, cunosc limba, mă înțeleg cu omul.

  Ce părere aveți despre cei care cred că tăierea pomilor este un lucru simplu și execută lucrarea așa cum cred ei de cuviință?

  Am întâlnit în viața asta pe unde am fost fel de fel de oameni care au stricat pomii. Mai bine să îl lase omul netăiat un an, doi până găsește un meseriaș decât să îl dea pe mâna oricui. Ei dau tot rodul jos și rămân numai frunzele și după aia zic oamenii că nu au făcut fructe deloc pomii. De unde să facă dacă vreun nepriceput a dat tot rodul jos și a lăsat numai ramurile care fac frunze?

  Sunt mulți dinăștia, majoritatea. Să știți că specialiști în tăiere pomi puțini au mai rămas în țară. Mai erau pe la Maramureș niște echipe, dar au plecat în străinătate. În rest, dâmbovițenii și moldovenii ce au mai rămas.

  Ce instrumente folosiți pentru tăierea pomilor fructiferi și de unde vi le cumpărați?

  Eu lucrez numai cu instrumente de la o firmă din Italia, cu astea m-am învățat și sunt și foarte bune. De exemplu, o foarfecă dintr-aia mare cu telescoape care măresc mânerele mă ține o campanie întreagă, fără probleme. Pe lângă asta mai am o foarfecă mică, un fierăstrău și niște drujbe mici pe care le folosim la pomii mai bătrâni, de 12-13 ani, unde mai trebuie eliminată câte o uscătură groasă. De foarfece fac comadă la Dedeman. Dau 170 de lei pe ea și dacă încep tăierile în august până în aprilie nu am probleme cu ea.

  În ce perioadă, în ce vremuri ați avut cel mai mult de lucru, ați fost cel mai solicitat?

  În timpul lui Ceaușescu erau cele mai multe livezi, mai ales în zona Bucureștiului, la Popești-Leordeni, la Tâncăbești, la Fundeni, la Băneasa, toate astea sunt în paragină acum. Nu mai zic ce era la Constanța, la Valu lu Traian, Tuzla, Medgidia, numai livezi erau acolo.

  Care este costul serviciilor dumneavoastră de tăieri pomi?

  În general, se plătește la pom, la bucată. Depinde însă de câți ani are pomul, dacă se află în primul an de formare sau în al doilea an e un preț, de la 2-3 ani în sus e alt preț. În primul an, prețul tăierii pornește de la undeva de la 60-70 de bani pe pom.

  De asemenea, prețul diferă și în funcție de specie, mărul are un preț, caisul alt preț. Cei mai scumpi sunt mărul și piersicul pentru că au nevoie de o tăiere specială. Și tot așa, în  ultimul timp a apărut un soi de cireș care e altoit pe Gizela și care are nevoie tot de o tăiere specială, nu oricine este în stare. La speciile astea tăierea în primul an costă 1 leu pe pom, iar în anii următori 1,2 – 1,3 lei, în funcție de cât crește pomul.

  Cel mai ușor de tăiat sunt prunul și caisul, mai ales în primul an când își formează coroana, iar prețul pornește de la 50 de bani.

  Și tăierile de regenerare au un alt preț. Pomul de la vârsta de 15-20 de ani trebuie regenerat, se scurtează toate ramurile ca să pornească alți lăstari tineri, deci se întinerește, se regenerează și mai duce iar încă 15-20 de ani. Tăierile de regenerare pornesc undeva de la 3 lei pe pom.

  În cazul în care omul are o suprafața mică, de exemplu are doar 10 pomi, atunci nu se mai plătește la bucată ci se negociază, se cade la o înțelegere.

  Se câștigă în jur la 250 de lei pe zi de om la tăierile de pomu fructiferi. Sunt unele locuri unde ne este asigurată și masa, iar unde nu este asigurată luăm mai mult de pom. Și cazarea ne este asigurată dacă mergem prin țară.

  Ce sfat le dați, în privința tăierilor, celor care au plantații pomicole bătrâne? Dar celor care au pomi tineri?

  Celor care au plantații pomicole bătrâne le recomand să le scoată și să pună altele tinere pentru că acum sunt atâtea pepiniere în țara asta, sunt aduse fel de fel de soiuri noi apărute și rentabile. Au unii meri de 30-40 de ani, ce să mai faci cu ei? Te chinui și la tăieri, și la recoltare și la stropeli, la toate.

  Pe cei care au pomi tineri îi sfătuiesc să aibă grijă de tăieri, mai ales de prima tăiere care formează pomul. De asemenea, foarte importante sunt și stropirile. Dacă astea două lucrări le va efectua an de an și la timp atunci va avea pomi sănătoși.

  Notă: În urma solicitărilor primite din partea cititorilor noștri, am solicitat acordul domnului Pădureț pentru a-i publica datele de contact. Astfel, puteți lua legătura cu domnia sa la telefon: 0751.618.004.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Care sunt TEMPERATURILE la care POMII FRUCTIFERI SUNT COMPROMIȘI TOTAL! Metodele prin care puteţi fi păcălit la supermarket! ULEI HORTICOL: Când și cum îl aplicăm pentru PROTEJAREA POMILOR FRUCTIFERI!

  Ultimele știri

  Ciobanii din Stoenești fac legea pe câmp în timpul stării de urgență! Ministrul Agriculturii: Probleme la aprovizionarea cu furaje a marilor ferme de animale! Fermier: Contracte futures pentru cereale?! Traderii nu mai comunică nimic de zile bune!

  Căutare în articole