Exporturile au bătut importurile la carnea de pasăre
agrointeligenta.ro -Exporturile româneşti de carne de pasăre au depăşit, pentru prima dată în ultimii ani, importurile. Principalele destinaţii sunt ţările europene şi statele arabe.
Potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), livrările de carne de pasăre pe piaţa externă s-au ridicat în primele şase luni la 45.000 de tone, comparativ cu 38.000 de tone în perioada similară de anul trecut. Preţurile bune la extern nu doar că au atras producătorii locali de carne, dar au impulsionat şi producţia internă. Românii livrează, în principal, carne procesată, piept, file de piept sau semipreparate.
„Producţia de carne de pasăre s-a mărit cu circa 10% în primele şase luni, fiind susţinută de exporturi. De altfel, la sfârşitul lunii iulie, toţi parametrii de producţie au fost superiori celor din intervalul similar de anul trecut”, afirmă Ilie Van, preşedintele UCPR.
Pentru acest an, estimările privind producţia internă de carne de pasăre se ridică la 450.000 de tone, faţă de 430.000 de tone, anul trecut. Preşedintele UCPR precizează că aceste estimări ar putea fi revizuite însă în perioada următoare, în contextul în care majorarea preţurilor la cereale ar putea determina crescătorii să reducă efectivele de păsări. Principalii producători interni de carne de pasăre sunt Transavia, Agricola Bacău şi Agrisol.