• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ilie Popescu și-a stabilizat afacerea cu o investiție în energie verde

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul Ilie Popescu, administratorul Olt Piess, s-a apucat de agricultură în anul 2002, când a cumpărat primele 70 ha de teren agricol. Împreună cu cei doi fii ai săi, Cătălin-Ilie și Andrei-Constantin, ambii absolvenți ai USAMV București, Ilie Popescu lucrează în prezent o suprafață agricolă de circa 3.000 ha (50% în proprietate), pe raza a 3 comune din județul Olt, și în paralel se ocupă și de comerțul cu cereale. Din totalul suprafețelor lucrate, 280 ha sunt în sistem irigat, urmare a unei investiții de 400.000 euro. Sursa de apă e un canal gravitațional cu apă captată din râul Olt.

    Ilie Popescu a lucrat înainte de 1989 la Baza Județeană pentru Aprovizionare Tehnico-Materială în Agricultură. După Revoluție a început propria afacere, vânzând tractoare, piese pentru utilaje agricole, apoi îngrășăminte și pesticide.

    Referitor la angrenarea fiilor alături de el în agricultură, fermierul ne-a declarat: ”Ei sunt ajutoarele cele mai de nădejde, lucrează pe utilaje de la 12 ani, cunosc foarte bine ferma și sunt foarte bine integrați în tot procesul de productie și vânzare. Împreună cu ei am construit o echipa frumoasa, închegata și un business solid într-o continua dezvoltare”.

    Utilaje agricole în valoare de 3 milioane de euro

    Pe partea de tractoare și combine, Ilie Popescu colaborează cu John Deere, iar pe echipamente de prelucrat solul cu Horsch și John Deere. Parcul său de utilaje agricole este reînnoit an de an prin achiziționarea și utilizarea ultimelor tehnologii disponibile în domeniu. Valoarea parcului de utilaje agricole este estimată la 3 milioane euro. În prezent e focusat pe creșterea productivității, prin realizarea unui ”fine tuning” în ceea ce privește perioada optimă de semănat, asigurarea de condiții bune de răsărire, amendarea solului și găsirea unui echilibru tehnologic în condițiile în care, ”niciun an nu seamănă cu altul”. Ilie Popescu își adaptează strategia de lucru ”pe baza datelor de la INMH și a celor transmise de Institutul de la Londra”.

    Investește în pregătirea oamenilor din fermă

    Are un staf de 50 de salariati, instruiți prin formare continuă, pentru a fi la curent cu cele mai bune practici în domeniu: ”îi trimit periodic la cursuri, întrucât tehnologia de ultimă generație aplicată este una dintre cele mai eficiente pentru activitatea noastră, care necesită perfecționarea, continuă a acestora. Pe de altă parte am acordat o deoasebită atenție stimulării salariaților în funcție de calitatea și contribuția fiecăruia la realizările obținute. În acest sens, salariații si familiile acestora beneficiaza anual de o vacanta în strainatate timp de o saptamană, unde ei reușesc să se desprindă de munca zilnică și să se cunoască în alte ipostaze și să socializeze”.

    Componentă de stocare a cereralelor și morărit

    Ca spații de stocare, Ilie Popescu deține în Slatina, silozuri dotate cu echipamente de ultimă generație, a căror capacitate cumulată este de 60.000 tone. Ilie Popescu oferă servicii de stocare și condiționare a recoltelor fermierilor din zonă și tranzacționează anual în jur de 50.000 tone. Producțiile le livrează către traderi și la consumatorii locali. Pe lângă activitățile de depozitare, Ilie Popescu deține și o mică unitate de morărit, cu capacitatea de 1.000 kg/h. Făina este livrată micilor brutării din Olt.

    Afacerea cu energie verde a pornit de la siloz

    Producătorul agricol și-a extins domeniul de activitate investind într-un parc fotovoltaic amplasat la aceeași locație cu silozurile de depozitare a cerealelor. Suprafața aferentă parcului fotovoltaic este de 4 hectare și are o capacitate de producție de 2.100 MWh/an. A fost pus în funcțiune în 2013, în urma unei investiții de 1,8 milioane euro: ”Am vrut să am o energie verde pentru silozul meu, fiindcă este un mare consumator de energie. Aveam niște resurse financiare pe care le-am investit în acest domeniu, în contextul în care sunt mereu fluctuații pe piața energiei și ești lăsat mereu la mâna altora. Pentru mine este o investiție benefică, care se amortizează foarte bine, dar trebuie să ai răbdare și toate resursele necesare. Aceasta investitie nu se pretează pentru cineva care nu are o capitalizare și un consum mare de energie. Cel mai mare plus al acestei activități este reprezentat de faptul ca funcționează cu un singur operator și nu necesită intervenții semnificative de mentenanță.”

    Parcul fotovoltaic îi asigură stabilitate afacerii, în contexul în care sunt momente în care prețul energiei variază de la simplu la dublu. Silozurile și uscătoarele consumă aproximativ 20%-25% din producția de electricitate a parcului, iar restul o livrează în rețea, urmând ca în perspectivă procentul de energie consumată in-house să crească: ”intenționez să-mi cresc suprafața irigată și voi deveni un și mai mare consumator”.

    Motivul pentru care face Ilie Popescu agricultură e același pentru care alții nu se apucă de ea. ”Pentru că e o luptă cu mine. E o activitate creativă care îmi aduce realizări si satisfacții. Pui o sămânță mică în glie și apoi ajungi să faci o plantă mare, frumoasă și productivă.Toate aceste lucruri îmi crează confortul de a merge mai departe”, ne-a declarat fermierul.

    Din perspectiva lui Ilie Popescu, după 100 de ani de la Marea Unire: ”economia agrară se regăsește la locul cuvenit. Agricultura se află într-un proces de dezvoltare continuu. Evoluția tehnologică și tehnică a contribuit la creșterea producțiilor și implicit a ajutat la corelarea unui echilibru odată cu creșterea populației la nivel global. Necesitatea pentru hrană a fost și va rămane cel mai important scop pentru industria alimentară și pentru agricultură. Ținând cont că nevoia de hrană a crescut odată cu populația și va fi în continuare în crestere, importanța agriculturii va avea un trend ascendent”.

    ”Uniți vom fi mai puternici”

    De Centenar, Ilie Popescu are un mesaj de coeziune: ”Unirea tuturor actorilor de pe filiera tehnologică ar putea contribui la sporirea producțiilor, implicit a profiturilor acestora, la bunăstarea și prosperitatea poporului roman. Uniți vom putea fi mai puternici. Îi incurajez pe români să consume produsele alimentare fabricate în Romania și să-i susțină pe micii și marii producători, pentru că este nevoie de noi împreună. Exportul materiei prime și ulterior importul produselor nu reprezintă o soluție fezabilă, în contextul dezvoltării industriei alimentare, trebuie să creștem și să dezvoltăm prelucrarea materiilor prime, ca să obținem noi valoare adaugată”.

    Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Agrointeligența – EROII CARE HRĂNESC ROMÂNIA LA CENTENAR, proiect ce include și numărul special al revistei Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat