Comerţ alimentarŞtiri agricole

Brânză care n-a văzut laptele, vândută ca telemea de bivoliță sau capră

Alertă alimentară: specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță printr-un comunciat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au reluat activitățile de control desfășurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu.

Acțiunile se desfășoară începând cu data de 21 ianuarie 2019, atât în Municipiul București cât și în toate municipiile reședință de județ și urmăresc în principal verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

Au fost verificate 180 de unități (din care 85 patiserii, 17 cofetării – laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de fast-food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfășurat în București și in municipiile reședință de județ precum Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui.

Dintre acestea 73 de unități, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt etc).

Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor.

Au fost depistate și alte abateri precum comercializarea așa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept, Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și o sfidare a consumatorilor.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, dar și cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare și siguranță alimentară, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 661.219 lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

 1. De mult timp bănuim că este adevărat ceea ce relatați aici. Faptele reprezintă o crimă monstruoasă practicată împotriva poporului nostru, pentru care vinovată este conducerea contrarevoluționară a țării de după 22 decembrie 1989. Nefiind organizați politic, știm că vom pieri asasinați de criminalii din decembrie. Din acest motiv, am inițiat un program de zădărnicire a Deznaționalizării Poporului și a Neamului Dac. Cei care au aceeași grijă mă pot contacta la adresa [email protected] . 10 febr. 102 e.d. Prof. Gheorghe I. Ungureanu

 2. Referitor la lista nu este interesant sa închizi firme.
  Sancționat și program de monitorizare. Analiza la produse pe loturi , supravegheat periodic , controale spontane etc.
  Referitor la brânza de pe tarabe ilustrata ca fiind vorba de brânza falsificata aceast este foarte grav. Dai in cap la micul producător care cred ca aproape e singurul care face produse după modelul tradițional. Clar nici ei nu pot fi scutiți de controale deoarece aici apar samsari care sunt in stare de ori ce.

 3. Doua nedumeriri am referitor la acest articol:
  1. Dacă tot se fac controale și se dau sancțiuni de ce nu vedem nicăieri o lista a celor vinovați? In calitate de consumator ma simt amenințat de situația descrisă, eu și familia mea. Am dreptul sa știu detalii iar voi, ca ziaristi, aveți datoria sa ne informați. Asta ar fi trebuit sa ne spuneti.
  2. De ce ilustrați textul cu o imagine a unei tarabe din piața? Sa deducem ca trebuie sa ne ferim de brânza vândută la taraba? Au furnizorii mici, producătorii in regim gospodăresc, capacitatea tehnologică sa falsifice produsele lactate. Nu ma pricep, poate ca așa este dar voi, ziariști responsabili și profesioniști, ar trebui sa ne explicați ce și cum.

Scrie un comentariu