• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ASOCIAȚIA DACIA a organizat INSTRUIREA ANUALĂ pentru CONTROLUL RASEI ȚURCANE!

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia a organizat în perioada 7-8 februarie, la Deva, cea mai importantă sesiune de instruire a oierilor de peste an. Mai exact, specialiștii din cadrul ”Dacia” și reprezentanții asociațiilor afiliate structurii deținătoare de Registru Genealogic pentru rasa Țurcană, au beneficiat de cursuri teoretice și practice cu privire la bonitarea animalelor, efectuarea controalelor oficiale ale performanțelor din fermă și alte lucrări necesare pentru buna desfășurare a activităților în exploatațiile agricole.

    La cursul de instruire din acest an au luat parte aproximativ 140 participanți, dintre care 53 sunt angajați ai Asociației Dacia, iar restul reprezentanți ai Asociațiilor afiliate la registrul genealogic al Asociației Dacia. Dintre cursanții înscriși la sesiunea de pregătire din 7-8 februarie, un număr de 40 sunt nou intrați în activitatea de control al animalelor. Oierii prezenți au provenit din aproape toate bazinele de creștere mai importante, tradiționale a oii țurcane: Cluj, Alba, Hunedoara, Timiș, Arad, Gorj, Mehedinți, Dâmbovița și Argeș. În total, la cursurile de instruire ale Asociației Dacia au venit crescători din 19 județe.

    Ce trebuie să știe un controlor de fermă

    ”E perioada din an când are loc, în cadrul acestei conferințe cu caracter tehnic, instruirea și verificarea controlorilor adunați de la nivel național, de către specialiștii Registrului Genealogic. Se urmărește dacă aceștia și-au însușit cunoștințele necesare pentru a efectua controlul oficial al producțiilor. Fiecare controlor trebuie să stăpânească aptitudini de bază: cântărirea mielului, crotalierea lui cu crotaliu al ANSVSA-ului sau crotaliu de fermă, înregistrarea în buletinele de control, tunsul de bază al tineretului fătat în anul precedent, cântărirea cojocului lânii, măsurarea șuviței de lână, aprecierea fenotipică – cum arată ca animal, dacă are defecte- controlul producției de lapte și de carne. La finalul cursurilor teoretice și practice, fiecare controlor primește un chestionar cu întrebări la care trebuie să răspundă. Acolo unde, în urma evaluării, constatăm că sunt probleme, specialiștii noștri intervin și încercăm să corectăm respectivele deficiențe”, ne-a declarat Dumitru Andreșoi, președintele Asociației, care este totodată și cel mai mare crescător de ovine din România.

    Instruire teoretică și practică

    Inginerul Gheorghe Neață, director general, coordonatorul registrului genealogic al rasei țurcane la Asociația Dacia: ”Asociația noastră desfășoară activități de control oficial și coordonare a registrului genealogic și totodată efectuează și noi identificări pentru introducerea în registru de noi exploatații din bazine geografice ale României care au potențial genetic constatat de noi cu alte ocazii. În cele două zile este organizată prima instruire teoretică și practică a controlorilor de producție și a bonitorilor de rasă. În prima zi a avut loc o sesiune de training teoretic, urmată de evaluarea performanțelor animalului viu pe animalul viu la fața locului, în fermă, de către fiecare controlor în parte, nu fictiv într-un laborator, pe mulaje. Fiecare controlor trece prin filtru, sub asistența celor 2 specialiști pe care-i are registrul genealogic și apreciază dezvoltarea corporală, conformația animalului, producția de lână, extinderea lânei și lungimea șuviței. Se face o notă globală și se apreciază calitatea pregătirii fiecărui controlor prin prisma evaluării genetice a animalului expus pentru bonitare. În prima jumătate a zilei de 8 februarie s-a făcut o prezentare a sistemului de control oficial și înregistrarea de date, astfel încât să se creeze un standard de calitate al registrului genealogic care se transmite la softul bazei naționale, iar în a doua parte a zilei participanții dau un test de verificare a cunoștințelor dobândite”.

    Ing. Gheorghe Neață consideră cursurile organizate în 7-8 februarie 2019 drept ”o reîntoarcere în timp, când astfel de instruiri se făceau înainte de 1990 la nivelul fostului centru republican de reproducție și selecția animalelor, întâlniri care acum sunt reluate și conduse astfel încât să putem ajunge acolo unde am fost cândva”.

    Instruire anuală pentru controlorii din ferme

    Frecvența de organizare a cursului este una anuală, conform expertului în zootehnie ing. Gheorghe Neață: ”Această activitate se defășoară la începtul campaniei de fătări în sistem de control oficial al performanțelor zootehnice. Eu cred că această sesiune de pregătire e o practică care ar trebui generalizată la nivel de țară, pentru toate tipurile de registre genealogice la animale. Încercăm să obișnuim controlorii cu ceea ce înseamnă de fapt adevărata performanță, cu ceea ce înseamnă cronologia lucrărilor de control oficial și cu ceea ce înseamnă decizia pe care o iau atunci când înscriu în buletinele de control oficial al producției. Bonitorii pe care noi îi pregătim acum reprezintă cărămida de bază a piramidei de ameliorare. Doar prin intermediul lor noi putem să ne expunem și implementăm programele de ameliorare și selecție a oilor la nivel national”.

    Lucrări de bună calitate în ferme

    Inginerul Ioan Stoico, vicepreședintele Asociației Dacia responsabil cu supracontrolul la registrul de rasă, consideră că sesiunea din acest an ”are un rol fundamental pentru pregătirea bonitorilor în teren, ca aceștia să cunoască standardele de efectuare a bonitării, pentru a avea lucrări de bună calitate la fermele pe care le au în răspundere pentru efectuarea controlului oficial”.

    Cursurile au fost foarte bine apreciate de participanți

    Inginerul Lucian Pascar, consilier la Asociația Județeană de Ovine și Caprine Ovis Banatim, unul dintre participanții la training, ne-a oferit un feedback după cursurile la care a participat: ”Felicit organizatorii acestui workshop de inițiere și formare a noilor bonitori și totodată de familiarizare cu noutățile a bonitorilor actuali, care avem deja experiență. Cursurile teoretice ajută participanții să deprindă limbajul tehnic pentru efectuarea controlului oficial al producțiilor la speciile ovină și caprină. Controlorii au avut ocazia și să ia contact cu crescătorii, să aibă schimb de experiență, să pună întrebări, să afle răspunsuri. Totodată a trebuit să dăm piept și cu practica, curs unde participanții au deprins metodele elementare de bonitare pentru cele 3 controale: la lapte, carne și lână, precum și metoda tatuajului, a crotalierii mieilor și transmiterea cu acuratețe a datelor între asociații și centralizarea lor”.

    În viziunea lui Gheorghe Neață, ”registrul genealogic nu trebuie considerat ca o înșiruire de numere matricole ale animalelor, ci ca o instituție care are o bază de înregistrare, pe care o fac controlorii, are o direcție sau un serviciu de selecție, către care se raportează datele controlorilor, un serviciu de reproducție, în care se evaluează toate nominalizările la împerecheri din cursul unui an, un serviciu de marketing, care se ocupă cu vânzarea de reproducători cu certificate de origine și serviciul de eliberare a certificatelor de origine și productivitate a animalelor”.

    Conform reprezentanților Asociației de Crescători de Ovine ”Dacia”, activitatea de Registru Genealogic include un efectiv de peste 380.000 de capete din peste 1.000 de exploatații agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!