• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fungicidul Priaxor EC pentru cereale. Ce spun fermierii care au folosit produsul BASF

    agrointeligenta.ro -

    Fiecare agricultor țintește sus și caută să obțină mereu performanțe ridicate. Condițiile obligatorii sunt: cunoștințele, tehnologia adecvată și produsele potrivite. Astfel, indiferent de factorii de mediu, agronomii profesioniști sunt siguri că și-au luat toate măsurile de prevedere în lupta cu bolile păgubitoare.

    Fungicidul Priaxor® EC, produs de BASF, este unul dintre produsele revoluționare, de ultimă generație. Fungicidul pentru cereale conține fluxapiroxad și piraclostrobin, având atât rol de combatere a agenților patogeni, cât și de vitalizare a plantelor. Aplicat la cultura de cereale, fungicidul Priaxor® EC poate salva fără probleme până la 50% din potențialul de producție, comparativ cu o cultură netratată.

    Acesta a fost și motivul pentru care Dumitru Știrbu, de la SC Moldova Farming SRL, din Bacău, a ales produsul. ”După înspicarea grâului am avut ceva probleme. Am folosit apoi Priaxor® EC, iar rezultatele au fost chiar bune. Nu am mai reușit să salvăm chiar 100% din producție, pentru că ne-am trezit prea târziu, dar 80% din producție a fost salvată. În afara eficienței asupra bolii, adică a eficienței fluxapiroxadului, efectul stay-green pentru cultură (efectul de vitalizare AgCelence) a fost cât se poate de vizibil”, a spus fermierul Dumitru Știrbu.

    Produsul se poate aplica la culturile de cereale, pentru combaterea eficace a septoriozei, ruginilor, pătării brune, făinării sau arsurii frunzelor. Doza omologată de aplicare este de 0,75 – 1,5 litri/ha, în funcție de cultură și gradul de infestare. Se pot face cel mult două tratamente cu un interval de pauză de 21 de zile între ele. Produsul se poate aplica atât în tratamentul T1, cât și în tratamentul T2, de la stadiul BBCH 25 până la BBCH 69 (de la mijlocul înfrățirii până la finalul înfloririi).

    Un tratament eficient contra Septoria tritici a căutat și domnul Marius Zărnescu, de la SC Agromec SRL, în județul Călărași. ”Cea mai mare problemă o avem cu o boală pe care toată lumea o știe: septorioza. Noi, începând de acum un an, folosim Priaxor® EC, care ne-a dat cele mai bune rezultate. Toți agricultorii știu că septorioza este supranumită ”boala decimării”, adică poți avea pierderi de 40-50% din producție. Gândiți-vă la o fermă unde producția medie la grâu este undeva între 8.500 – 9.000 kg la hectar, ce ar însemna să nu facă acest tratament. Deci Priaxor® EC este fungicidul care a rezolvat tot. Dacă până acum trebuia să facem combinații de fungicide, acum, cu Priaxor® EC, s-a rezolvat”, a declarat fermierul.

    Secretul eficienței Priaxor® EC stă în formularea inovatoare și în cele două substanțe active. Prima dintre acestea, fluxapiroxad, este cea mai nouă inovație din portofoliul BASF. Molecula poate lua două forme, ajungând foarte ușor la agentul patogen. În plus, după aplicare, substanța aderă foarte bine la suprafața frunzei și formează depozite de cristale, rezistente la spălare, asigurând și protecția noilor creșteri, pe o perioadă îndelungată. A doua substanță activă, piraclostrobin, are atât efect preventiv și curativ, cât și efect de vitalizare a plantei. O cultură mai sănătoasă, mai verde, va absorbi mai mult azot, va avea o suprafață foliară mai mare, cu fotosinteză îmbunătățită și va rezista mai bine la acțiunea factorilor de stres.

    Tehnologia AgCelence l-a încântat și pe Cristian Apetrei, de la ferma Tehnoind, în Piatra Neamț. ” Am folosit Priaxor® EC, pe care l-am aplicat în tratamentul al doilea, având cel mai bun efect de combatere a septoriei și a ruginilor. Cel mai vizibil efect secundar a fost cel de creștere a rezistenței paiului. Asta, pe lângă efectul de înverzire – aproape că nu se mai usca grâul, acesta fiind un beneficiu care ne-a încântat foarte mult. Cultura rămâne verde, rămâne dornică de a extrage în continuare nutrienții și de a crește producția. Recomand din toată inima utilizarea fungicidului Priaxor® EC, în special la orz, unde are efecte extraordinare. Bineînțeles, rezultatele au fost peste așteptări și în cultura de grâu”, a spus Cristian Apetrei.

    Folosirea produsului este indicată și în alte situații. Alin Mîrzac, agronomul Azochim, a ales Priaxor® EC din cauza problemelor pe care le genera perioada mică de rotație a culturilor. ”După aplicarea produsului Priaxor® EC nu am mai avut nici cea mai mică problemă. Nu am mai avut deloc infestări cu septorioză. Produsul Priaxor® EC am decis să îl aleg tocmai pentru că am avut încredere în compania BASF și pentru că are două substanțe active: fluxapiroxad și piraclostrobin. Noi am avut în fiecare an probleme cu septorioza și fuzarioza, din cauza rotației culturilor, rotații foarte mici, precum grâu – rapiță – grâu – floare. Pot spune că a fost o alegere excelentă pentru noi. În momentul de față nu avem nicio problemă cu septorioza sau fuzarioza. Anul acesta am aplicat produsul Priaxor® EC pe 500 de hectare din 700, iar anul viitor o să-l aplic pe toată suprafața. Recomand fermierilor din România să aplice produsul Priaxor® EC în tratamentul 2 la grâu, pentru a beneficia de potențialul maxim al acestuia”, ne-a declarat Alin Mîrzac.

    Pentru mai multe informații despre beneficiile utilizării fungicidului Priaxor® EC la culturile de grâu, secară, orz, orzoaică sau triticale, îți recomandăm să vizitezi pagina produsului, pe site-ul BASF, sau să contactezi un reprezentant BASF.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA