LEGE NOUĂ: Un consultant pentru fermieri, în fiecare primărie
agrointeligenta.ro -O nouă lege în agricultură, un act normativ inițiat în Parlamentul României își propune să rezolve o problemă de care fermierii se lovesc frecvent: accesul greu la informații. Mai mulți senatori, între care Lucian Trufin și Paul Stănescu, au depus o propunere legislativă pentru înfiinţarea postului de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală în cadrul administraţiei publice locale în scopul asigurării furnizării de servicii de consiliere agricolă.
Dacă denumirea inițiativei vi se pare complicată, pe scurt, ea dorește ca fiecare administrație publică, adică primărie, să aibă propriul său consultant agricol. Acest lucru va putea fi făcut prin transformarea unui post vacant existent în organigrama instituției. Consultanții vor trebui să aibă minim liceul terminat, iar pentru a ocupa noua poziție, vor trebui să urmeze un curs de calificare în domeniul ”politicilor administrative”, în termen de 12 luni de la angajare.
Salariul consultantului agricol va putea fi asigurat de la bugetul local dar și printr-o taxă pe care Consiliile Locale o pot adopta pentru serviciile de consultanță. Noua lege lasă portița deschisă și pentru finanțarea postului din fonduri europene – FEGA/FEADER.
Responsabilitățile principale ale consultantului agricol vor fi de a ajuta fermierii să depună cererea unică la APIA și de a-și întocmi proiecte pentru accesul la fonduri europene. Noul responsabil va sprijini producătorii agricoli în relația lor cu instituții precum Camera Agricolă Județeană sau DSVSA. În plus, consultantul va putea oferi informații și asistență în chestiuni legate de cadastru și va organiza activități de popularizare agroalimentare locale.
„În prezent nu există un post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală în cadrul administrațiilor publice locale și astfel fermierii, producătorii locali nu au acces la o informare directă și nu cunosc în detaliu legislația în domeniul agricol întâmpinând greutăți în relația cu reprezentanții: Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcției Agricole Județene, Camerei pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală, Direcției Județene Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Oficiului Fitosanitar Județean. Direcțiile pentru agricultură județene au în structura lor centre zonale de consultanță agricolă în circa 450 de unități administrativ teritoriale, dintr-un total de 3.180 de UAT-uri existente la nivel național, ceea ce reprezintă un consultant la șapte localități.
În statele europene unde există structuri de consultanță agricolă bine dezvoltate, create cu multe decenii în urmă, cum este în Franța, Germania, Anglia etc, un consultant agricol asigură servicii de consiliere, în medie, pentru un număr de 100-150 fermieri, în timp ce în România un consultant trebuie să asigure în prezent, asistență tehnică și consiliere pentru un număr de 12-13 mii de fermieri înscriși. Prin modificările propuse în această inițiativă legislativă se înființează la nivelul! fiecărei administrații publice locale un post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală care să comunice direct și permanent cu fermierii din localitate. Înființarea acestui post nu implică cheltuieli financiare pentru bugetul de stat, întrucât se realizează în cadrul unității administrativ-teritoriale cu respectarea prevederilor legale și în limita mijloacelor financiare de care dispune fiecare primărie, deci cu finanțare de la bugetul local”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
În prezent, inițiativa legislativă se află în faza de dezbatere parlamentară. Abia după ce va trece de Senat și va fi adoptată de Camera Deputaților, noua lege va fi trimisă spre promulgare de către Președintele României, intrând în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.