• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCHIMBARE RADICALĂ pentru SUBVENȚIA MARE LA OVINE!

    agrointeligenta.ro -

    Oierii față în față cu șefii de la agricultură! Liderii asociațiilor de profil din oierit participă astăzi – luni 25 februarie la discuții cu factorii de decizie din Ministerul Agriculturii. La întâlnire au venit și oierii care își spun adevărați în frunte cu Dan Petrescu care au înaintat o serie de propuneri pentru salvarea acestui sector.

    Dan Petrescu, crescător de ovine din județul Argeș și unul dintre fondatorii Asociației Profesionale a Ciobanilor, entitate în curs de acreditare, a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO cu ce propuneri a venit în fața liderilor din Ministerul Agriculturii. De precizat că ministrul agriculturii, Petre Daea, nu a participat la întâlnire din partea ministerului fiind prezent doar secretarul de stat, Daniel Botănoiu. ”Nu am terminat discuțiile, ei sunt la discuții acum și așteptăm încă o întâlnire cu domnul Botănoiu. Cu domnul ministru nu am vorbit, am sunat dar nu a răspuns. Problema este că ce am pățit atunci la ANZ ni s-a întâmplat și acum pentru că ne-au dat afară. De fapt nu ne-au dat afară. S-a ridicat Nechifor (Ionică Nechifor – secretar general Romovis, n.r) în picioare și a spus că ei nu mai țin ședința cu noi în sală. Adică nu știu ce reprezentăm noi pentru ei. Așa că ei au ieșit, am rămas noi la discuții iar după o oră ne-am ridicat de la masă și am plecat iar ei au intrat la discuții”, ne-a povestit Dan Petrescu.

    Crescătorul de ovine din Argeș a explicat că delegația pe care o conduce a reușit să stea la discuții o oră timp în care au înaintat o serie de propuneri printre care trecerea Cărților de rasă în subordinea Ministerului Agricutlurii. ”Am discutat o oră și noi și pe urmă ne-am simțit și am plecat. Noi am venit cu propunerile noastre legate de rasa Țurcană și am întrebat clar dacă în România există origine la această rasă. Ce s-a întâmplat până acum sunt niște aberații. Și am cerut ca controlul Cărții de rasă de acum încolo să îl facă Ministerul Agriculturii și să nu îl mai facă acești indivizi care ei au făcut rasele, ei au controlat, ei au vândut. Ei au făcut totul. Deci având laborator la ANZ am cerut ca cei care vor să își facă ferme de elită să își boniteze animalele, să își certifice animalele, să se ia probe de la animale adică să plecăm toți de la zero. Și nu am nimic cu cei care vor să își facă ferme de elită, dar hoția care s-a făcut până acum trebuie să înceteze. Nimeni nu i-a întrebat ce au făcut cu banii, ceea ce este dureros. Am spus și domnului secretar de stat că s-a făcut discrepanță între fermierii care au aceste cărți de rasă și ceilalți, adică ei sunt undeva la 10 la sută și 90 la sută suntem noi, ceilalți”, a arătat Dan Petrescu.

    O altă discuție pe care orierii în frunte cu Dan Petrescu au înaintat-o este legată de existența unei singure asociații la nivel județean unde toți fermierii să aibă dreptul la pășune și fonduri europene. ”Acea asociație să administreze tot ce înseamnă pășune pe fiecare județ în parte iar la nivel înalt să existe o singură federație în care aceste asociații să fie reprezentate. În așa fel în care banii să nu se mai împartă ca până acum ci orice fermier să aibă dreptul la pășune, la fonduri europene, la tot. Deci să le facă o legalitate și o corectitudine în sectorul zootehnic”, a mai spus crescătorul de ovine.

    Față de cele propuse reacția secretarului de stat Daniel Botănoiu a fost una pozitivă. ”Au zis că propunerea este bună. Deocamdată totul a fost la stadiul de discuție dar vom depune și scris în momentul în care o să avem asociația”, a mai completat oierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana