• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII, DISCUȚII CU MINISTRUL DAEA: DECIZIE privind AJUTORUL DE STAT PENTRU ANIMALE

    agrointeligenta.ro -

    Discuții între oieri și ministrul agriculturii, Petre Daea. Liderii din oierit au participat ieri, luni 25 februarie la o întâlnire condusă de ministrul agriculturii, Petre Daea și secretarul de stat, Daniel Botănoiu.

    La Ministerul Agriculturii au fost invitați președinții asociațiilor care conduc Registrele Genealogice fiind prezenți circa 40 de lideri sau delegați ai acestora care au înaintat o serie de propuneri privind sumele restante pentru ajutoarele de stat destinate menținerii Registrului Genealogic și ameliorării, normele de organizare și funcționare a fermelor de elită, noul model al certificatului zootehnic, noi scheme de subvenționare a sectorului, etc.

    Preşedintele Asociaţiei Moldoovis şi secretar general al Federaţiei Romovis, Ionică Nechifor, ne-a  dezvăluit cu ce propuneri au mers președinții de asociații în fața ministrului Petre Daea dar și cu ce promisiuni au reușit de plece de la București.

    ”Noi am mers la Ministerul Agriculturii cu o serie de propuneri clare. Primul punct discutat a fost legat de faptul că nu am primit banii pentru ajutorul de stat pentru menținerea Registrului Genealogic și Controlul Oficial al Producțiilor (COP) în intensitatea prevăzută în HG 1179 ci am luat doat 64,4 la sută din sumele cuvenite pentru fiecare asociație. Cei de la minister au zis că din cauza unei cutume din HG nu s-a putut interveni cu o rectificare declarativă pentru că ei au dat la Ministerul Finanțelor circa un miliard înapoi neavând un cadru legal clar nu au putut să ia dintr-o parte și să dea sumele la asociațiile care au făcut această activitate. Vestea aproastă este că pentru 2018 nu se mai poate face nimic dar în 2019 modifică HG-ul și se va preciza faptul că în cazul în care la sfârșitul anului o asociație nu cheltuie banii pe care i-a solicitat în cererea inițială să poată fi redistribuiți către asociațiile care au folosit banii”, a explicat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    De precizat că Ministerul Agriculturii a aprobat deja sumele alocate ajutorului de stat pentru anul 2019 acestea fiind de maximum 72.075.000 lei, din care 34.525.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 37.550.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul propriu.

    Potrivit noilor reguli de accesare a acestui ajutor, în cazul în care până în luna septembrie, inclusiv, a fiecărui an, numărul animalelor pe beneficiar se reduce cu mai mult de 10% față de numărul de animale înscris în lista atasată cererii initiale, solicitantul ajutorului de stat depune o cerere rectificativă, împreună cu cererea de plată aferentă trimestrului 3 sau, după caz, aferentă lunii septembrie. Cererile rectificative sunt însoțite de listele revizuite cu numărul de animale existent la data de 30 septembrie a anului pentru care s-a solicitat ajutorul de stat, fără a depăși numărul de capete din listele care au însoțit cererea inițială.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră despre acest subiect aici: AJUTOR DE STAT ÎN 2019: BANII ALOCAȚI pentru PLATA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

    Reamintim că ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă