PREȚ DUBLU pentru MIEI. OIERII VÂND PE BAZĂ DE REZERVĂRI!
agrointeligenta.ro -România a reluat exportul de carne de oaie în Iran şi în următoarele 6 luni va trimite aproape 800 de mii de ovine. Asta după ce Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene. În acelaşi timp, fermierii trebuie să acopere şi cererea din ţară, aşa că pot scumpi carnea, se arată într-un reportaj Știrile Pro TV.
Sandu Nastase, crescător din Olt se mândreşte cu miei din rasa ţurcana pur românească. I-ar vinde arabilor pe bani frumoşi, dar e conştient că străinii nu vor bate la poarta lui. S-ar bucura dacă ar exista un centru de colectare care să-l ajute să-şi vândă oile: “Condiția să fie un preț corect pentru că și pe noi ne costă, ca să faci un kilogram de carne de miel în viu cel puțin mă costă 7-8 lei pe kilogram.”
Dacă străinii vor prefera oile de la marile ferme, micii fermieri vor onora bucuroşi comenzile pe piaţa locală. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 – 16 lei kilogramul la carcasa şi 10 – 11 lei în viu.
Dumitru Bodea, crescător cu 1.000 de oi spune că mai multe persoane s-au arătat interesate să îi cumpere mieii, iar 400 sunt deja rezervaţi: “Acum câteva luni era cinci lei kilogramul la berbecuţi şi acum e zece, deci a crescut dublu de când s-a deschis exportul”
România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea în 2017 a importat carne de 3,5 milioane de euro, potrivit INS. O explicaţie ar fi ca producătorii de mici vor carne de oaie tot anul, iar restaurantele caută carnea din specii nobile.
În plus anul acesta Pastele e la sfârşitul lunii aprilie, când mieii vor avea şi trei luni şi vor cântări mai mult.