• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministerul Agriculturii: Ce sprijin primesc în acest an crescătorii de albine

  agrointeligenta.ro -

  Ministerul Agriculturii a publicat banii alocați pentru plățile din apicultură. Într-un proiect de act normativ, publicat pentru dezbatere publică, ministerul condus de Petre Daea arată că pentru anul în curs, suma valoarea sprijinului european pentru apicultori este de 33.400.000 de lei prin Programul Național Apicol.

  Prin prezentul proiect se aprobă modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 443/2017 privind aprobarea Programului naţional apicol
  pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Iată ce spune actul normativ publicat de MADR: ”Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2017-2019, este de 99.341 mii lei, din care suma de 49.670,5 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1.102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, şi distribuită astfel:
  a) pentru anul 2017: 32.542 mii lei;
  b) pentru anul 2018: 33.399 mii lei;
  c) pentru anul 2019: 33.400 mii lei.”

  Vă reamintim că în cadrul sprijinului pentru apicultori, suma de la UE este dublată prin contribuția de la bugetul național.

  Ca noutate, în 2019, prin Program se decontează maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea varoozei şi maximum 3 medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, în limita cantităţilor/dozelor menţionate în prospectul acestora pentru un stup cu familie de albine, până la unități întregi în funcție de forma de prezentare.

  Lista cheltuielilor eligibile pentru medicamente ce pot fi decontate de crescătorii de miere prin PNA:

  1. În cazul apiculturii convenţionale:

  a) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate până la data depunerii cererii de plată, inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar – veterinar de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu, utilizate pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;

  b) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate până la data depunerii cererii de plată, inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar – veterinar de către ANSVSA pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu, utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor.

  2. În cazul apiculturii ecologice:
  a) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate până la data depunerii cererii de plată, inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar-veterinar de către ANSVSA pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu, utilizate pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;

  b) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate până la data depunerii cererii de plată, inclusiv, de la furnizori autorizaţi sanitar-veterinar de către ANSVSA pentru comercializare, conform legislaţiei în domeniu, utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor.”


  Te-ar mai putea interesa

  Familiile de albine mor pe capete într-un județ din România. Problema poate deveni națională Târguri apicole 2023: calendar evenimente în apicultură Daniel Buda: ”Cifrele dovedesc că poate exista o creștere a numărului de albine, chiar dacă folosim pesticide”

  Ultimele știri

  Rețeta succesului Verdon în distribuția de inputuri agricole Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe. Invitat: Horia Grosu, Director General IBNA Director ADS arestat de DNA! A cerut mită 350.000 de euro pentru arendarea unui teren de 650 ha