• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii care își pierd subvenția APIA, apel către ministrul agriculturii Petre Daea!

  Oana Timar -

  Apel al fermierilor către ministrul agriculturii Petre Daea! Situație cu totul ieșită din comun pentru mai mulți fermieri care săptămâna aceasta, au primit de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vestea că, din cauza secetei, pierd toți banii pentru o schemă importantă, menită, culmea, să îi ajute să păstreze apa în sol.

  Lucrețiu Schitea, Ancuța Jianu și Andreea Rusu au fost prinși în eșantionul de control în campania APIA 2018. Având angajamente luate pentru Pachetul 4 – Culturi verzi, în exploatațiile lor din Dioști, județul Dolj, au optat pentru semănatul muștarului în toamnă. Când au primit vizita inspectorilor APIA în toamna foarte secetoasă, cultura nu răsărise, astfel că fermierii au prezentat documentele pentru sămânța pusă în pământ și au fost convinși că va veni și ploaia care le va aduce răsărirea plantelor. Numai că, așa cum știți, finele anului a fost marcat de cea mai aprigă secetă pe care fermierii olteni și-o aduc aminte să o fi avut în ultimii ani.

  Li se taie 80.000 de lei din subvenția de la APIA

  Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au discutat cu fermierul Lucrețiu Schitea care, zilele trecute, a aflat de la APIA că el, alături de alți doi fermieri din comuna sa, agricultori care au pus muștar la Pachetul 4, va rămâne fără această subvenție compensatorie pe Campania APIA 2018. În total, numai la nivelul localității Dioști, suprafața scoasă de la plată este de 150 de hectare, iar suma tăiată de APIA din cauza secetei pe care fermieri n-au avut cum să o controleze, se ridică la 80.000 de lei. Pierdere la care se adaugă costul înființării culturii de muștar, alți cel puțin 10.000 de lei.

  ”În funcție de fiecare fermă, suntem la al doilea sau al treilea an de angajament în cadrul Pachetului 4 Culturi verzi. Am avut acest pachet și în exercițiul financiar anterior, am mai fost și la control. Niciodată, însă, nu am mai întâmpinat această situație – această secetă, această nerăsărire în toamnă și apoi nici peste iarnă. Anul trecut, pentru Pachetul 4 am semănat rapiță, a răsărit, însă nu am putut să întoarcem cultura decât în aprilie, că nu am putut intra în câmp din cauza umezelii. Iar când am intrat, rapița era deja foarte mare, am avut mari probleme să o întoarcem. Din acest motiv am ales muștarul care este o cultură care degeră peste iarnă și în primăvara avem mai puține resturi vegetale de încorporat. Astfel pierdem mai puțin apă, atât de necesară”, ne-a explicat fermierul.

  Cultura de muștar a fost înființată cu sămânță certificată, cumpărată pe factură cu TVA

  112 de zile fără strop de ploaie. Apoi direct iarnă!

  Ce a urmat după semănat: o secetă groaznică și un control de la APIA în care totul a fost confuz. ”În toamna anului trecut, timp de 112 zile la noi nu a plouat și, apoi, în aceeași zi a plouat și a nins. În acea perioadă, inspectorii de la APIA au constatat, la controlul pe teren că am pregătit terenul și am semănat, dar cultura nu a răsărit, din cauza lipsei de apă”, ne-a declarat Lucrețiu Schitea.

  Primăria Dioști a sesizat APIA în legătură cu fenomenul de secetă care a cauzat neărăsărirea culturilor agricole

  Gerul de peste iarnă a omorât și puținele plante răsărite

  Fermierii din Dioști au continuat să urmeze procedurile: ”În timpul iernii (noi am semănat grâu în câteva ferestre mai calde în decembrie și ianuarie) muștarul, așa cum scrie și în cărțile de specialitate, a germinat la temperatura de 1 grad Celsius și apoi a degerat. Pragul termic până la care rezistă muștarul este de – 5 grade Celsius, iar în cazul nostru plantele, în faza de cotiledoane, erau și mai vulnerabile, deci probabil, chiar și la temperaturi puțin mai mari au murit. Densitatea în februarie era de 2-3 plante pe metrul pătrat, dar acum o săptămâna a venit încă un ger de minus 7, minus 8 grade Celsius, urmat de ninsoare”, a arătat fermierul.

  Una dintre puținele plăntuțe de muștar care au răsărit

  Informați de APIA că sunt tăiați de la plată

  În ciuda faptului că au urmat toți pașii tehnologici, pe care i-au dovedit cu acte, din cauza secetei și a culturii nerăsărite, agricultorii doljeni au aflat săptămâna aceasta că pierd banii pe Culturi verzi. Este singura sancțiune cu care ar putea figura în urma controlului, iar pentru această schemă, au și restul banilor blocați și n-au luat nici avans. ”Am fost informați de inspectorul de la control că ni se va tăia toată subvenția pentru Pachetul 4, pentru 1 an”, ne-a declarat Lucrețiu Schitea. Fermierului i s-a explicat că dacă declara caz de forță majoră, pierdea automat și fără apel plata pe Pachetul 4, conform procedurilor APIA (extras mai jos).

  Extras din procedurile APIA

  Apel către ministrul agriculturii Petre Daea

  Din discuțiile avute cu funcționarii de la APIA Dolj, fermierii au aflat că problema lor nu-și poate găsi soluție la nivel local. ”Funcționarii de la APIA ne-au explicat că nu pot să ne ajute, ne-au arătat protocolul după care ei lucrează și stabilesc sancțiunile, iar în cazul nostru și al celorlalți fermieri care au aceeași problemă, nu pot face nimic, deși seceta a fost un fenomen recunoscut la nivel local și național. Speranța noastră este că domnul ministru Daea va afla de situația noastră și va veni cu o derogare pentru ca, din cauza secetei, să nu pierdem subvenția pentru Pachetul 4”, este demersul pe care fermierii îl mai văd acum ca ultimă soluție la problema din câmp și de la APIA.

  Intervenția autorităților centrale, a ministrului Petre Daea este așteptată și meritată de acești fermieri care au făcut tehnologie ca la carte și au fost corecți în toate aspectele în relația lor cu APIA. O derogare în cazul acestor agricultori și a celorlalți care, foarte probabil, se află în situație similară, trebuie să vină însă de urgență întrucât odată cu 1 martie, fermierii intră la fertilizat și apoi vor semăna suprafețele, controalele la fața locului nemaiavând nicio valoare. Așadar, domnule ministru Petre Daea, fermierii vă cer ajutorul într-o situație concretă, arzătoare! Vă rugăm și noi să fiți alături de ei!


  Te-ar mai putea interesa

  Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria