Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleViaţa la ţară

Fermierii, păcăliți cu cartarea agrochimică!

Nu orice cartare agrochimică permite fermierilor o fertilizare personalizată a terenurilor agricole, cu depășirea limitelor oficiale pentru cantitatea de azot la hectar! Prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, dr. ing. Liviu Rădoi, șeful Laboratorului Cartagris, avertizează agricultorii să nu se lase păcăliți de firme care pretind că sunt acreditate la Ministerul Agriculturii, ci să ceară acestora dovada, atestatul în original sau copie, înainte de a semna contractul.

”În realitate, în afară de Oficiile pentru Studii Pedologice şi Agrochimice – OSPA, pe piață există numai două firme acreditate la MADR și care, astfel, pot face cartări agrochimice pe care autoritățile de iau în considerare, în speță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA”, ne-a declarat Liviu Rădoi. Pe lângă cele două firme care s-au acreditat, între care și Cartagris, la Agricost s-a obținut acreditarea pentru efectuarea cartărilor în sistem intern (pe suprafața lucrată de această societate), cartări recunoscute de APIA.

Prețurile sunt mai mari la firmele neacreditate

Reprezentantul Cartare Agrochimică SRL (Cartagris Grup) arată că firmele ce oferă fermierilor cartări nerecunoscute practică și prețuri mai mari decât OSPA sau firmele care sunt cu adevărat acreditate.

Cartări nerecunoscute de APIA

”În fapt, fermierii care fac cartări agrochimice cu firme care nu s-au acreditat nu pot folosi aceste documentații în relația lor cu MADR, la controalele APIA. Cartările acestea sunt un fel de cartări interne, ce nu sunt recunoscute în afara exploatației. Este păcat de banii cheltuiți”, ne-a explicat Liviu Rădoi.

Fermierii care lucrează cu firme neacreditate sunt în pericol să fie sancționați de APIA. ”Aceste firme nici nu fac analize pentru cantitatea de azot din sol. Este un fel de acoperire a lor și apoi nu pot fi trași la răspundere. Nu fac analize la azot. Obligatoriu este să ai cartare pentru cantitate de azot, nu pentru fosfor și potasiu. Deocamdată există reglementare de doze maximale numai pentru azor, iar aceste firme intenționat nu fac analiză pe azot. Ei spun: da, am făcut o cartare internă. Așa se scot aceste firme când apare o problemă”, explică șeful laboratorului de la Cartare Agrochimică SRL (Cartagris Grup).

O parte dintre firmele care oferă sevicii de cartare agrochimică nici nu dețin laborator propriu, spunând fermierilor că ei colaborează cu laboratoare din afară. ”Aici e și mai mare minciuna pentru că, potrivit legislației în vigoare, nu poți să faci o cartare acreditată decât dacă ai laborator acreditat, pe teritoriul României. Așa spune legea”, atrage atenția ing. Liviu Rădoi.

Fermieri, cereți să vedeți atestatul firmei – în original sau copie!

Pentru ca fermierii să fie siguri că plătesc pentru o cartare validă în fața autorităților, o cartare care să le permită o fertilizare personalizată ce este apoi recunoscută și de APIA, soluția este să solicite firmelor prezentarea acreditării de către Ministerul Agriculturii.

”Sfatul meu pentru fermieri, dacă doresc o cartare agrochimică, să ceară documentul care atestă acreditarea societății respective la Ministerul Agriculturii în vedere efectuării serviciului de cartare. Doar așa pot fi siguri că nu vor avea apoi probleme dacă fertilizează în baza respectivei cartări”, este recomandarea ing. Liviu Rădoi pentru fermierii care își doresc să își facă o cartare agrochimică validă pentru terenurile lucrate.

Așa arată acreditarea primită de la Ministerul Agriculturii de către Cartagris pentru servicii cartare agrochimică

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Recomand serviciile oferite de SC CARTARE AGROCHIMICĂ SRL .
  Seriozitate,promptitudine iar asistența oferită de D-l Ing.Liviu Radoi denotă un înalt nivel de profesionalism pe care rar îl mai regăsim în relațiile cu partenerii.

 2. Nea Ioane de la Tara, de ce nu-ti scrii numele complet? Te rog sa-mi raspunzi la o intrebare simpla: Dumneata cand ai dureri de dinti te duci la ginecolog sau la dentist?? Ati explodat toti cand ati auzit de medici falsi care operau oamenii. Tot asa trebuie sa explodati si cand auziti despre tepari care fac cartare dar ei nu au niciun fel de studii agrochimice la baza, unii nu au nici macar facultate, fie ea si cu alt profil. Dar va place sa dati vina pe Stat si pe Partide pentru prostia si incapacitatea voastra de a diferentia teparii de profesionisti… Sa fii sanatos dumneata ca ti-ai ales sa locuiesti la Cuca Macai…

 3. Dacă tot ati facut aceasta stire va rog sa postati si legea in care specifică ca APIA nu ia în considerare cartarea agrochimica facuta de alte laboratoare ci doar de cele atestate de MADR dar sunt laboratoare proprii care sunt acreditate RENAR pe teritoriul României care pot executa aceste servicii dar aceasta stire a fost făcută în favoarea unui laborator.

 4. MUltumim din inima Partidului ca se gandeste la tot si la toate, mai ales cumsa ne ia banii.
  Firma din Bucuresti sigur va veni la Cucuietii din Deal sa faca cartare agrochimica.
  La noi totul trebuie autorizat. Daca cineva a investit intr-un laborator agrochimic, nu poate sa-l foloseasca pana nu se duce cu dreptul al MITICI.
  RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Stimate domn Ion de la Tara,

   Dacă firmele nu vin la dvs. în ”Cucuieții din Deal”, să știți că puteti apela la serviciile OSPA, servicii de stat. Au sedii în toate județele.

   Cele bune!

  2. Daca tot sunteti atat de informat, dati-ne un nume de Laborator de cartare agrochimica din Romania acreditat RENAR. Pentru ca eu stiu ca exista doar unul singur acreditat si RENAR si MADR

  3. Domnule Stavarache, exista o legislatie in vigoare din anul 2002 care trebuie respectata vis a vis de cartarea agrochimica. De ce nu va acreditati ca sa incetati cu circul asta ieftin tipic romanesc?! Daca nu sunteti postac de meserie, va rog sa va documentati inainte sa faceti comentarii…

 5. Mii de multumiri dnului ing.Radoi. Cartarea ageochimica trebuie sa aiba in vedere analize si recomandari pentru toate elementele de baza,atat micro cat si macroelemente. O cartare agrochimica trebuie facuta cu maxima responsabilitate din toate punctele de vedere.Sunt foarte multe de discutat pe aceasta tema.

Scrie un comentariu