• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întoarcem sau nu rapița? John Enoiu, Naturevo: Chiar și cultura ce pare distrusă mai are o șansă!

    Oana Timar -

    Întoarcem sau nu cultura de rapiță cu răsărire slabă din cauza secetei din toamnă? Ioan Enoiu, fondatorul companiei Naturevo, răspunde la întrebarea care îi frământă pe mulți fermieri care au semănat rapiță, au avut probleme cu răsăsirea iar acum nu știu dacă cultura are vreo șansă să mai fie rentabilă.

    Primul lucru ce trebuie făcut în câmp este o evaluare a densității culturii de rapiță, numărul de plante la hectar fiind un indicator bun pentru un profit pe acea suprafață. ”Sunt situații în care cultura arată distrusă, dar dacă are vârful de creștere viabil și densitate bună: 30.000-35.000 de plante la hectare, pot să stea liniștiți. Chiar și la 25.000 de plante la hectar, dacă faci tehnologie, poți să faci producție”, a explicat Ioan (John) Enoiu referitor la pragul de densitate care poate asigura o cultură viabilă de rapiță în acest an.

    Rapița cu probleme are nevoie de un îngrășământ cu eliberare controlată

    Fermierii pot să ajute cultura de rapiță cu o fertilizare inteligentă, cu un îngrășământ ce oferă o eliberare controlată. ”Putem să dăm îngrășământul cu eliberare controlată – ca la cereale, și trebuie să fim atenți cu desfășurarea fenofazele – încă sunt riscuri să apară niște înghețuri, nu este exclus acum, la început de martie. Avem înghețuri în general în a doua parte a lunii martie când mai apare o zvâcnire a iernii, de zăpadă și de frig. La grâu trebuie să lucrăm de acum – și unde vârfurile sunt un pic arse de frig, dar la rapiță ar trebui să mai așteptăm un pic”, explică John Enoiu, directorul general al Naturevo.

    Pentru situațiile cele mai proaste, dacă avem densitate, mai așteptăm puțin, arată fondatorul Naturevo. ”Pentru situațiile bune unde există deja creștere din perioada de toamnă, trebuie să ne uităm repede la gradul de infestare cu boli. De multe ori frunzele care au fost în contact cu solul și care sunt aparent uscate, sunt pline de spori, de boli. Se poate interveni acum chiar cu un produs mixt – și sistemic, și contact. Depinde ce ne spune planta. La un moment dat nici nu trebuie să cheltuim mai mult decât trebuie, dar nici să cheltuim prea puțin și să pierdem, să risipim banii”, este recomandarea lui John Enoiu pentru fermierii care au semănat rapiță în toamna trecută.

    Ion Olteanu la cultura de rapita

    Problemela la cultura de rapiță sunt întâlnite în majoritatea zonelor țării, afectați puternic fiind inclusiv agricultorii care fac tehnologie pentru păstrarea apei în sol. La Agromad Crops, grupul de ferme unde în sezonul trecut s-a semănat cea mai mare suprafață de rapiță, administratorul Ion Olteanu analizează aproape zilnic starea culturilor de oleaginoasă. ”Rapița este o cultură a cărei suprafață anul acesta nu depășește 30 la suta din suprafețele anilor trecuți (…) Ne confruntăm cu deficit de apă, fenomen destul de atipic pentru luna martie. Totuși, rădăcinile rapiței și chiar și la grâu sunt foarte dezvoltate pe adâncime, ceea ce ne dă speranța unor producții normale chiar în condiții de secetă”, a declarat fermierul Ion Olteanu la postarea imaginilor cu cultura de rapiță la începutul lunii martie.

    Vă reamintim că toamna anului 2018 a reprezentat o veritabilă provocare pentru fermieri, fiind marcată de secetă. Culturile înființate – în special rapița, au avut mari probleme de răsărire, nereușind în multe locuri să formeze plante viabile pentru intrarea în iarnă. Dacă la grâu și la orz, fermierii au remarcat o răsăsire chiar și la ieșirea din sezonul rece, la rapiță această răsărire nu a mai apărut.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!