• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AVERTISMENTUL MINISTRULUI AGRICULTURII pentru FERMIERI: ”NU MAI LUAȚI SUBVENȚIILE!”

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul agriculturii, Petre Daea, avertisment pentru fermieri! Șeful de la agricultură a declarat ieri, marți – 12 martie, în cadrul unei emisiuni televizate că fermierii care nu depun, până la data de 15 mai, cererile unice de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu mai iau subvenţiile.

    „Este un ordin foarte clar dat de mine în 2017. Regulile trebuie să se respecte. Fermierii să se ducă la APIA, să răspundă la invitaţia pe care o dau funcţionarii de la APIA către fiecare fermier în parte, pentru că fiecare din cei 900.000 de fermieri a primit câte o scrisoare în care spune: „dumneata eşti programat în data de, la ora de, şi vii cu următoarele documente ca să te înscrii”. Să se înscrie pentru a putea lua subvenţiile, pentru că altfel nu le ia. Şi această înscriere se termină pe data de 15 mai. Cine nu se înscrie până la 15 mai nu ia subvenţia”, a declarat ministrul Agriculturii.

    Acest ordin al ministrului a fost transmis și anul trecut când a comunicat funcționarilor din teritoriu să nu mai primească cererea unică după data limită de depunere a acesteia astfel încât să fie evitate penalizările către fermieri. Atenție însă! APIA precizează clar într-un Ghid al subvențiilor publicat pe site-ul propriu că cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 15 mai, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014.

    Mai mult, în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, fermierul nu va fi sancţionat pentru depunerea cu întârziere a cererii unice de plată dacă notifică în scris APIA acest fapt, furnizând în acelaşi timp dovezi relevante care atestă apariţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să transmită respectiva notificare.

    Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr.640/2014 al Comisiei, termenele limită pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sărbătoare oficială, o sâmbătă sau o duminică, au fost prelungite până în prima zi lucrătoare care a urmat. După ultimul termen de depunere a documentelor specifice ataşate cererii unice de plată, cu penalităţi, acestea nu mai sunt luate în considerare pentru plata sprijinului aferent.

    Reamintim că APIA a demarat pe 1 martie depunerea pentru cererea unică aferentă Campaniei 2019. Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. APIA a făcut un apel la fermieri să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitației primite pentru a se putea utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2019.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui