• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCANDAL URIAȘ LA APIA: Un funcționar care A RAPORTAT O FRAUDĂ CU SUBVENȚII, penalizat de DIRECTOR!

  agrointeligenta.ro -

  Scandal uriaș în interiorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA. Totul a ieșit la iveală recent, când presa locală și apoi națională au prezentat o situație cel puțin aberantă: un funcționar care l-a sesizat pe directorul APIA Bihor de o fraudă pe 100 de hectare de teren agricol, a fost pedepsit prin mutarea la un centru îndepărtat de municipiu și tăiere din salariu!

  Conflictul a pornit de la unele suspiciuni de fraudă cu fonduri europene. În martie 2018, tânărul Bogdan Hodişan (foto), şef birou în cadrul APIA Bihor, detaşat de la Marghita la Oradea pentru gestionarea cererilor de plată ale fermierilor cu peste 50 hectare de teren în Campania 2017, i-a sesizat în scris directorului instituţiei, Florian Pavel, unele nereguli.

  Tânărul descoperise că, peste voinţa sa, consilierul superior în cadrul Serviciului Control Teren, Gheorghe Leucea, făcuse modificări în două dosare gestionate de Hodişan. Leucea justificase pe calculator erorile din dosarele Erdeiagro SRL şi PFA Erdei Ioan Robert, făcând posibil ca respectivul Erdei să primească subvenţii aferente unei suprafeţe de 100 hectare. Fermierul respectiv declarase însămânţată cu porumb o suprafaţă de 100 de hectare de teren care, în realitate, era plină de bălării. Fiind situat într-o zonă defavorizată, fermierul a cerut subvenţii în valoare totală de 22.000 de euro.

  Bălăriile, trecute ca plante de nutreț, spune funcționarul

  Funcţionarul a intenţionat în prima fază să sesizeze DNA, dar prejudiciul nu exista încă, fiindcă banii nu fuseseră plătiţi, iar denunţul nu ar fi avut obiect. Despre situaţia culturii-fantomă au aflat şi alţi colegi din APIA. Şase luni mai târziu, în martie 2018, Hodişan avea să afle că dosarul respectivului fermier fusese modificat de către un coleg „din mers“, în sensul că în loc de porumb a apărut scris în cerere plante nutreţ, pentru care valoarea subvenţiei este identică. Greu de deosebit de bălării în fotografiile făcute la ancheta din octombrie 2017, „plantele de nutreţ“ justificau cererea şi muşamalizau frauda.

  Hodişan spune că, în acel moment, şi-a sesizat şeful ierarhic, directorul executiv al APIA Cristian Câmpan. Funcţionarul susţine că şeful i-a cerut să-şi vadă de treabă, adică să avizeze plata subvenţiei „pentru că în documente totul a fost în regulă“.

  Acuzat că ”face rău instituției și țării”

  Tânărul funcţionar spune că, după ce Pavel i-a primit sesizarea scrisă, l-a contactat spunându-i să nu mai depună alte plângeri fiindcă ar „face rău instituţiei şi ţării“. Bogdan Hodişan a reclamat însă situaţia la DNA şi la Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din subordinea Guvernului, înfiinţat tocmai pentru a preveni „sifonarea“ banilor europeni. La scurt timp, Hodişan a fost detaşat fără explicaţii la biroul APIA din localitatea bihoreană Marghita, la 60 de kilometri distanţă de Oradea.

  L-a pârât tatălui că a fost la un protest pentru justiție liberă

  Pavel, tatăl europarlamentarului PSD Emilian Pavel şi un apropiat al ministrului Agriculturii Petre Daea, avea deja un mic conflict cu Bogdan Hodişan, care este fiul lui Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor şi fost membru PSD. „M-a găsit într-o fotografie pe un site de ştiri la un protest faţă de modificările legilor justiţiei la care am participat în noiembrie 2017. Mi-a încercuit faţa şi i-a trimis poza tatălui meu, să vadă ce fac în timpul liber“, spune Bogdan Hodişan despre Florian Pavel.

  Funcționarul, obligat să închidă dosarele de plată

  Obligat, totuşi, să dea curs şi sesizării depuse de Hodişan, Florian Pavel a trimis-o comisiei de disciplină care a tergiversat cercetările mai bine de o jumătate de an. La final, comisia a stabilit că totul e în regulă: subvenţia pentru porumb este egală celei pentru nutreţuri şi, deci, nu există niciun fel de prejudiciu, cum nu exista nici ordin scris care să arate că Hodişan a fost obligat să închidă dosarele.

  Pe de altă parte, comisia de anchetă l-a sancţionat pe funcţionarul APIA care a măsluit porumbul cu plante furajere în acte cu o penalizare de 10% din salariu pe o perioadă de 3 luni.

  Sesizarea depusă de tânăr la DLAF a luat o turnură bizară. Sorin Petrescu, şeful Serviciului Control Fonduri Europene pentru Dezvoltare Durabilă din Ministerul Agriculturii, a inspectat în vara lui 2018 Direcţia Agricolă Bihor, condusă de tatăl reclamantului, în loc să verifice situaţia de fraudă sesizată la APIA.

  Citiți restul articolului pe www.adevarul.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenţii APIA 2020: Obligaţiile şi drepturile fermierilor care au intrat în eşantionul de control! Subvenţie motorină 2020: Cât se plăteşte la APIA pentru un litru de motorină folosită în fermă! Adrian Oros: Despăgubirile de secetă vor fi virate fermierilor imediat după rectificarea bugetară!

  Ultimele știri

  VALENTIN POPA – micul fermier care intră în politică pentru a schimba JOCUL GREILOR! Director DSVSA: Crotalierea și înregistrarea animalelor sunt servicii gratuite pentru fermieri! Guvernul a aprobat subvenția de stat pentru plata zilierilor și a lucrătorilor sezonieri!

  Căutare în articole