Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

PREȘEDINTELE IOHANNIS A SEMNAT! APIA poate demara PLATA SUBVENȚIILOR ANT!

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat astăzi, vineri – 15 martie, Legea bugetului pe 2019. Actul normativ include plafoanele de la Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are nevoie pentru a achita subvențiile din bugetul național, respectiv Ajutoarele Naționale Tranzitorii și subvenția pentru motorina utilizată în agricultură în 2018.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019. Președintele Iohannis a criticat bugetul pe anul acesta pe care l-a catalogat ca fiind ”bugetul rușinii naționale”. Șeful statului a fost însă obligat să îl promulge după ce legea a fost declarată constituțională de către Curtea constituțională a României, iar la retrimiterea în Parlament, actul normativ n-a fost modificat.

”Legea Bugetului de stat, pe care am retrimis-o Parlamentului pentru corectarea gravelor erori din conținutul său, a ajuns la promulgare neschimbată. O zi, o singură zi, atât a alocat PSD, în Parlament, pentru reexaminarea unui proiect atât de important pentru țară. Este nu doar o crasă lipsă de seriozitate, este de-a dreptul rea-voință refuzul PSD de a repara un buget care, în mod evident, va genera efecte negative în economie, resimțite, din păcate, de cetățeni. Mi-aș fi dorit să promulg un buget bun pentru România și pentru români. Nu a fost să fie! Dintr-o logică exclusiv politicianistă, PSD nu a ținut cont de nimic și a mers mai departe cu bugetul rușinii naționale!”, a declarat președintele Iohannis.

Legea bugetului pe 2019 include și bugetul pentru Ministerul Agriculturii, inclusiv pentru plățile pe care APIA trebuie să le facă fermierilor din bani de la stat. Este vorba despre subvenția pentru motorină și de Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru suprafețele agricole și pentru creșterea animalelor, speciile ovine, caprine și bovine, inclusiv ANT pentru laptele valorificat.

„Noi suntem pregătiți, începem plata cu ambele ANT-uri (sectorul vegetal și sectorul zootehnic – n.r.) astfel încât toți fermierii să își primească banii la timp. Cum apare Hotărârea de Guvern cu plafoanele alocate pentru anul 2018 dăm drumul banilor”, a declarat ieri directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

În cazul ANT, după aprobarea bugetului, Guvernul trebuie să publice plafoanele alocate astfel încât funcționarii să stabilească, prin calcul, cuantumurile pe hectar și pe cap de animal. Abia apoi se poate demara autorizarea la plată a fermierilor care așteaptă sumele de care au nevoie să susțină activitatea fermelor, inclusiv lucrările agricole din campania de primăvară.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!